Skip to main content

Halaszthatatlan a keszthelyi vadgesztenyefasor megújítása

Írta: mti
Megjelent: 2014. november 22. Szombat, 10:53

capture-20141122-105026

Nagykanizsa, 2014. november 22., szombat (MTI) - Számos példány élet- és balesetveszélyes, ezért halaszthatatlanná vált a Keszthely egyik jelképének számító, 730 vadgesztenyefából álló fasor egy részének kivágása és újratelepítése - tájékoztatta a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-t.

A társaság közleménye szerint a Keszthely és Fenékpuszta közötti út, valamint az új temetőtől a Georgikon utca felé tartó utak mentén egyes fák annyira elkorhadtak, hogy élet- és balesetveszélyessé váltak. A közútkezelő társaság a kezelésében lévő fasorokon ezért idén decemberben, illetve 2015-ben és 2016-ban kivágná a korhadt fákat és gondoskodna a pótlásukról is.

A közútkezelő vizsgálatai szerint 104 fa kivágása vált szükségessé, és az önkormányzat által végeztetett külön vizsgálat is szinte ugyanerre az eredményre jutott. A munkákat két ütemben végezné el a társaság, az első 2014 decemberében indulna, a második pedig 2015 novemberétől. A kivágott fákat előnevelt csemetékkel pótolnák.

Az MK hangsúlyozza: tisztában van azzal, hogy ezek a fasorok meghatározó jelképei a városnak és kiemelkedő értéket jelentenek a település számára, és a társaság számára is fontos a fasor védettségének megtartása. Az elmúlt három évben azonban számos káreset történt.

A társaság már évekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményezett a keszthelyi önkormányzattal, hogy a fasor védett értékeinek megtartása mellett kivágják és pótolják a veszélyes egyedeket. Az időközben életveszélyessé vált fákat a közútkezelő kivágta, csemetékkel pótolta, több alkalommal elvégezték a gallyazást a fasoron, valamint évente kétszer a kártevő aknázó moly elleni kezelést is kaptak a fák - áll a közleményben.

A Zalai Hírlap szombati száma arról írt, hogy sokan tiltakoznak a keszthelyi védett fasorok megritkítása ellen, ezért pénteken lakossági fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a tervekről.

Horváth Teréz jegyző arról számolt be, hogy a MK által beadott kivágási tervvel kapcsolatban az önkormányzat is szakértői vizsgálatot végeztetett, és ennek az eredménye alátámasztotta a kérelem jogosságát.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb