Csaknem kétszáz év után költözik Somogy levéltára

Írta: mti
Megjelent: 2015. február 04. Szerda, 07:58

Leveltar homlokzat

Kaposvár, 2015. február 4., szerda (MTI) - Csaknem kétszáz év után új helyre költözik Somogy megye levéltára: a Kaposvár belvárosában álló, eredetileg is levéltárnak - egyúttal börtönnek - épült klasszicista stílusú épületből a donneri városrészbe, ahol egy egykori iskolában kap helyet az egyik legtekintélyesebb vidéki gyűjtemény.

A költözés előtt pénteken még utoljára kinyitják a levéltár raktárait a nagyközönség előtt - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára.

Számos rövid előadás, a levéltár történetét bemutató folyamatos filmvetítés, kézbe vehető dokumentumok, de még forró tea és péksütemény is várja a hűvös termeket bejáró látogatókat, akik oklevelekkel és címerekkel ismerkedhetnek meg, bepillanthatnak a levéltári kutatómunkába, megnézhetik az eddigi zárt raktárakban tárolt fogháziratokat és a pártarchívumot is. A program zárásaként pedig a dolgozók és az érdeklődők a bejárat előtt fáklyagyújtással búcsúznak el a levéltár épületétől - olvasható a közös búcsúra invitáló közleményben.

Polgár Tamás, a levéltár megbízott igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy érzelmileg mindannyian kötődnek az épülethez, ám ez mára nemcsak a szakmai elvárásoknak nem felel meg, de állagában is lepusztult, az új helyen sokkal korszerűbb körülmények között tárolhatják majd a gyűjteményt.

Tetemes mennyiségű, csaknem hatezer folyóméternyi levéltári anyagot, köztük a harmincezer kötetes könyvtárat kell becsomagolniuk a levéltár dolgozóinak. Különös gondot fordítanak az igazán fontos anyagokra - hangsúlyozta a megbízott igazgató, példaként említve az 1498. január 6-án keltezett, II. Ulászló királytól kapott megyecímer-adományozó levelet és a mohácsi csata előtti mintegy 140 oklevelet, melyek közül a legrégebbi 1232-ből való.

Polgár Tamás tájékoztatása szerint előreláthatóan február végén kezdik el átszállítani a levéltári anyagokat az új helyükre, melyre eddig 170 millió forintot költött a Magyar Nemzeti Levéltár. Jövőre pedig további 360 millió forintot fordítanak a raktár építésére, így hosszú idő után ismét egy helyre kerülhet a jelenleg három helyen őrzött, több mint 16 kilométernyi iratanyag.

A költözés miatt péntektől - várhatóan májusig - szünetel a kutatási lehetőség, adatszolgáltatás azonban továbbra is igényelhető. Utóbbit például hagyatéki és válóperes dokumentumok, ingatlantervek miatt kérik az ügyfelek, de a nyugdíjbiztosító is heti rendszerességgel kér dolgozókra vonatkozó adatokat régi somogyi cégek béranyagaiból.
A levéltár helyére a tervek szerint a megyei közgyűlés költözik a szomszédos, egykor megyeházának épült, majd a megyei múzeumnak, néhány éve mindkettőnek helyet adó épületből.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb