Skip to main content

Országszerte már több mint 150 benzinkúton elérhetőek a kutyachip-leolvasók

Írta: mti
Megjelent: 2022. december 28. Szerda, 17:18

tn4 molkutya2022 08 18 0820184

Budapest, 2022. december 28., szerda (MTI) - Országszerte 151 Mol töltőállomáson elérhetőek az ingyenes mikrochip-leolvasók, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását - közölte a társaság szerdán.

 

 

Az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el - hívják fel a figyelmet a közleményben. A megriadt állatok akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljanak.

 

Mint a közleményben kiemelték, évente több száz kiskedvencet sikerül azonosítani és talál vissza otthonába az ingyenesen használható leolvasóknak köszönhetően.

 

A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn  (Fonyód), a Mol MOVE applikációban, valamint a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

 

Felidézték, hogy Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

 

Fotó: mol.hu

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb