Skip to main content

NATO-hadgyakorlatot tart Magyarország novemberben

Írta: mti
Megjelent: 2023. november 02. Csütörtök, 18:39

6543a497419e1899628359

Budapest, 2023. november 2., csütörtök (MTI) - A Magyar Honvédség "Adaptive Hussars 23" elnevezéssel, a NATO-erők részvételével többnemzeti, országos hadgyakorlatot tart novemberben, amelyen az ország védelmi képességeit teszteli - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 

 

A honvédelmi miniszter közlése szerint a következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a együttműködését a civil közigazgatással.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben idézte a tárcavezetőt, aki kiemelte: a veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát.

A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit a jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, "Adaptive Hussars 23" néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendelt el - fogalmazott a miniszter.

A HM közleménye szerint nemzetközi gyakorlat keretében az ország számos helyszínén, november 2-26. között a fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani.

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják - írták a közleményben.

A minisztérium arra kérte a közlekedőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.

A hadgyakorlat aktuális folyamatáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatni fogja a lakosságot - írták, egyúttal megköszönve a hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét.

Fotó: honvedelem.hu

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb