Skip to main content

Corvin-lánccal tüntették ki Karikó Katalint és Krausz Ferencet

Írta: mti
Megjelent: 2024. június 18. Kedd, 17:08

Budapest, 2024. június 18.A Sándor-palota által közreadott csoportképen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b7) és felesége, Nagy Zsuzsanna (b6), valamint Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus (b5) és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezetõ igazgatója (b8), továbbá a Magyar Corvin-lánc Testület tagjai, miután a két tudós az államfõtõl átvette a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában 2024. június 18-án.MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Budapest, 2024. június 18., kedd (MTI) - Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatóknak Magyar Corvin-lánc kitüntetést adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

 

 

A tájékoztatás szerint a Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy felfedezéseivel mindkét kitüntetett rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el. Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.

Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el.

A köztársasági elnök szerint ezzel "nekünk magyaroknak óriási büszkeséget, hazánknak és minden magyar embernek - határon innen és határon túl - dicsőséget szereztek".

"A mai világban kevés olyan sikeres ember akad, aki hasonló természetességgel tudja venni, kezelni a rivaldafényt, mint Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Mi ezt a nagyszerű emberi magatartást, szerénységet is köszönjük nekik, nemcsak tudományos sikereiket. Mert ezzel példát adnak mindannyiunknak" - mondta Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök szavai szerint példamutatásuk, ösztönző hatásuk nem csupán emberi tartásukban és tudományos sikereikben merül ki. "Ők azok, akik ismerik a magyar rögvalóságot, hiszen beleszülettek. De ismerik közös kultúránk, nyelvünk, sajátos gondolkodásmódunk, nemzeti értékeink és hagyományaink erejét is" - emelte ki.

"Bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól. És ezzel hitet adtak Nyírbátortól Kőszegig, sőt, Beregszásztól Szabadkáig minden tehetséges magyarnak, hogy érdemes küzdeni, tűrni és dolgozni" - fogalmazott Sulyok Tamás.

Kiemelte: Karikó Katalin és Krausz Ferenc nemcsak kiváló tudósok és nagyszerű emberek, hanem igaz magyarok is, és ezért méltó és szükségszerű is, hogy hazájuk az egyik legnagyobb kitüntetésben részesítse őket.

A közlemény szerint Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál. Krausz Ferenc pedig megköszönte a "szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet", és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.

Mint írták, Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két kiváló elmével bővült a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a sikeres magyarok legjobbjait fogja össze.

FOTÓ:

A Sándor-palota által közreadott csoportképen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b7) és felesége, Nagy Zsuzsanna (b6), valamint Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus (b5) és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója (b8), továbbá a Magyar Corvin-lánc Testület tagjai, miután a két tudós az államfőtől átvette a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában 2024. június 18-án. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb