Kezdőlap

2013. november 22-24. Jaworzno – Lengyelország – VIII. ISJA JIU-JITSU WORLD CHAMPIONSHIP.

header jiu

A Nemzetközi Sport Jiu-Jitsu Szövetség nyolcadik világbajnokságára 16 versenyzővel nevezett a magyarországi ju-jitsu válogatott. A közel egy éven át tartó felkészülés és sorozatos versenyek eredményeképp Greffer Kinga, Izsák Bálint, Dudás Péter és Lisztes Károly utazhatott Lengyelországba a magyar válogatott színeiben az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának versenyzői közül. A felkészülési időszakban a hazai versenyeken valamennyien kiválóan teljesítettek. A Világbajnokság szabályai szerint, minden kategóriában CSAK EGY versenyző képviselheti az adott országot, ezért a válogatottba kerülésért is keményen meg kellett dolgozni. (Egyedül a lengyel válogatott – a rendező ország jogán - két versenyzőt is delegálhatott egy-egy kategória ágába.) A magyar csapat kapitányaként szomorúsággal töltött el, hogy a nemzetek közötti csapatversenybe pusztán anyagi okok miatt nem tudtunk benevezni, így a magyar harcosok csak az egyéni küzdelmekben bizonyíthattak. Engedje meg a Tisztelt Olvasó, hogy jelen sorok között név szerint is megemlítsem a magyar sportolókat:

Baros Tamás,
Csontos Gábor,
Dudás Péter,
Énekes Gergely
Greffer Kinga
Izsák Bálint,
Juhász Tamás
Kránicz-Nagy Attila
Lacza Ábel
Lisztes Károly
Megyeri Benjamin,
Megyeri Szabina,
Muzsai Huba,
Muzsai Nimród,
Tibola Dávid,
Révész P. László

A válogatott vezetőedzője Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke (aki kiváló harcos!) volt, Fekete Márton mester pedig a válogatott gyúrójaként, jómagam pedig csapatkapitányként vett részt a világbajnokságon.

A csapat 22-én (pénteken) érkezett meg Lengyelországba. A Hotel Brojan szállodában kaptunk helyet, mely a Sportcsarnoktól pár száz méterre volt. 17 órától elkezdődtek a mérlegelések és 21 órától a VB forgatókönyvének és a küzdelmek szabályainak ismertetésére került sor.

23-án (szombaton) 10 órakor az ünnepélyes megnyitón 11 ország versenyzőit köszöntötte Hanshi Tomasz Guja 8. dan-os mester, többszörös világbajnok. A számunkra legtávolabbi ország Ausztrália és a legérdekesebb Uganda volt. (Az afrikai ország versenyzői nem voltak hajlandóak a nagykabátjuktól és a sapkájuktól megválni a lengyelországi hidegben!) A megnyitót követően megkezdődtek a küzdelmek. Sajnos a VB-n való kitüntető részvételért mindenki teljes erővel (és sokszor a szabályokat megszegve) küzdöttek. A magyar csapatban is történtek sérülések (Tibola Dávid, Csontos Gábor már nem tudtak tatamira lépni Lengyelországban.)

Az első napon a gyermek, junior és veterán kategóriákban harcoltunk, valamint ezen a napon került bemutatásra a Self Defence (önvédelem) kategória. A dobogó legfelső fokára két alkalommal is szólítottak magyar gyereket: Lacza Ábel (11 évesek - 35 kg) első helyezést szerzett, Muzsai Huba (9 évesek 30 kg) szintén aranyéremmel a nyakában léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára.

A junior mérkőzések kategóriáiban a döntőbejutás egy-egy ágában nemegyszer 10-12 versenyző is mérkőzött. A szervezők igyekeztek úgy párosítani a versenyzőket, hogy a döntőkig azonos nemzet versenyzői ne kerülhessenek össze. A junior fiú (-70) kategóriában mégis két magyar – két marcali (!!!) versenyző léphetett dobogóra: Dudás Péter a második, Izsák Bálint a harmadik fokra! Bálint az egyik mérkőzésén megsérült, orrvérzését nehezen tudtuk csillapítani – ami sajnos zavaró a küzdelemben. Péter a döntő mérkőzést a házigazdák versenyzőjével küzdötte. A hazai pályának (de leginkább a lengyel vezetőbírónak) köszönhetően a lengyel srácot hozták ki győztesnek – amit a többi ország versenyzői is hangosan „fújoltak". Honlapunkra hamarosan feltesszük a mérkőzések videofelvételeit. Mi úgy tekintünk erre a mérkőzésre, hogy Péter jobb volt az ellenfelénél, a mérkőzést megnyerte – de a „dicsőség" legyen a lengyel sportolóé.

A lengyel válogatott nagyon bizonyítani alkart a hazai közönség előtt. Sajnos ez a legtöbbször a szabálytalan és durva technikák kivitelezésével sikerült. Ennek köszönhetően egy magyar versenyzőt kórházba is kellett vinni. (Énekes Gergely homloksérülését egyértelműen szabálytalan támadás miatt varrni kellett, így a versenyt nem folytathatta – lengyel ellenfelét a leléptetés helyett „győztesként" hirdették ki. ) A marcaliak közül Bálint orrsérülésén kívül szerencsére más nem történt. A ju-jitsu Self Defence kategóriában – ahova most nyolcan neveztek - ritka a sérülés, itt a lengyel versenyzőnek mégis sikerült ezt elérnie szlovák ellenfelével szemben.

A válogatottunk szombati eredményei:

Gyermek kategória:
Lacza Ábel I. helyezett
Muzsai Nimród I. helyezett

Junior kategóriában:
Baross Tamás I. helyezett
Juhász Tamás I. helyezett
Megyeri Szabina II. helyezett
Dudás Péter II. helyezett
Izsák Bálint III. helyezett
Énekes Gergely III. helyezett

Veterán kategóriában:
Révész P. László III. helyezett

Self Defence kategóriában:
Greffer Kinga I. hely(!!!)

24-én vasárnap kerültek sorra a felnőttek küzdelmei. A kiválóan felkészült versenyzők élményszámba menő küzdelmekben részesítették az amúgy kislétszámban jelenlevő nézőket. Ezen a napon három magyar versenyzőért szurkolhattunk. Kránicz-Nagy Attiláért, Lisztes Károlyért és Révész P. Lászlóért. László az abszolút plusz kategóriában is indult, ahol nem számít az, hogy egy-egy versenyző hány éves vagy hány kiló.

10 órától 16 óráig tartottak a kieső rendszerű mérkőzések, majd a középdöntők.

Az abszolút plusz kategóriát 16 óra előtt rendezték meg. Révész P. László kazah és lengyel ellenfeleivel álhatott a dobogóra, annak is a III. fokára. Pontosabban állhatott volna, ha sérülése ezt engedi. A lengyel versenyző ezüstérmét is a csapatkapitánya vette át és László érmét magam is büszkén emeltem a magasba a dobogó harmadik lépcsőjén.

11 ország versenyzőit felvonultató mezőnyben Lisztes Károly délutáni mérkőzése a döntőbejutásért egy kazah versenyzővel volt, így kiderült a gálán mérkőznie kell a bronzéremért! A szervezők a döntőket nagyszabású gálaműsor keretében rendezték meg. Egy-egy mérkőzés között különböző harcművészeti stílusok bemutatóival szórakoztatták az addigra megtelt sportcsarnok nézőit. A számunkra szokatlan „füstfelhős-villogó fényes" bevonulás után a csarnok központján felállított ringben zajlott a közdelem a bronzéremért. Karesz lengyel ellenfelét a hazai közönség hangos szurkolással és a piros-fehér zászlók lengetésével bíztatta. A második menet közel azonos pontszámai reménnyel töltöttek el, de a lengyel ju-jitsus versenyző sajnos „lekopogtatással" a mérkőzés feladására kényszerítette Károlyt.

A második nap eredményei:

Révész P. László III. helyezett
Lisztes Károly IV. helyezett.

Az országok közötti csapatversenyt a Kazahsztán nemzeti válogatottja nyerte meg. A lengyelek a második, az angolok a harmadok helyen végeztek. Az érmek számát tekintve Magyarország az ötödik helyen áll, megelőzve a nagyobb létszámú csapatokat: Ausztráliát, Németországot, Törökországot, Csehországot, stb. A lengyel televíziónak Greffer Kinga adott nyilatkozatot (angolul). Az elhúzódó éremátadó ceremóniák után éjfél körül tudtunk elindulni vissza Magyarországra.

Ha röviden össze kéne foglalni a VB tapasztalatait, akkor elsőként azt emelem ki, hogy a magyar ju-jitsu ott van a világ élvonalában. Az ellenfeleink nem voltak „klasszisokkal jobbak". A szervező Tomasz Guja nem csak udvariasságból gratulált a magyaroknak, kiemelve széles technikai tudásunkat, sportszerűségünket.

A VB-nek sportdiplomáciai eredményei is voltak. A jelenlevő sportvezetők megbeszélésein kaptunk egy meghívást Ugandába, ahol egy egyhetes szeminárium alatt az általunk képviselt ju-jitsu stílust (Kaiso Vlado Schmidt mester iskolája) szeretnék megismerni az afrikai jitsusok. Ha az eredményeink hasonlóan jól alakulnak, akkor 2014-ben Isztambulban szeptemberben találkozunk újra török barátainkkal. Szóba került, hogy az újonnan alakult World Sport Jiujitsu Organization első Európa bajnokságát 2014-ben Magyarországon rendezhetné meg, ha a feltételeket biztosítani tudjuk.

A legnagyobb eredménynek mégis azt érzem, hogy egy magyarországi kisváros - Marcali – a meglehetősen szűk anyagi lehetőségeit tekintve fel tudott sorakoztatni négy versenyzőt a világbajnokságon. Ettől nagyobb eredmény, hogy valamennyien derekasan helytálltak és példamutató magatartásukkal, sportszerű küzdelmeikkel bebizonyították: ott a helyünk a világ élvonalában!

Szakosztályunk honlapjára hamarosan felkerülnek további képek és videók a VB-ről. http://www.ju-jitsu.marcali.net

Megköszönöm a mindazoknak a bizalmát, akik biztató szavaikkal, jókívánságaikkal bocsájtották útjára az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának sportolóit! A versenyzők nevében is köszönöm az edzőpartnereknek a felkészülési idő alatt nyújtott kitartó és türelmes segítséget! Köszönöm a szülőknek, hozzátartozóknak, hogy a „háttérmunkában" segítettek. Köszönöm Lacza Ádám Illés MKSZ elnök úrnak, Fekete Márton úrnak, Muzsai István úrnak a szervezési és felkészülési munkákban nyújtott segítségét.

Köszönjük az Industrie Elektrik Kft-nek, hogy az idén is támogatta szakosztályunkat. További szponzorainknak: az MG Produkt Kft-nek, a Marylla Kft-nek, a WolfSystem Kft-nek valamint Marcali Város Önkormányzatának, hogy szakosztályunk működését eddig biztosítani tudtuk.

j01
j02
j03
j04
j05
j06
j07
j08
j09
j10
j11
j12
j13
j14
j15
j16
j17
01/17 
start stop bwd fwd

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.