Kezdőlap

SPR 9733

Egy hihetetlenül nehéz őszi szezonon van túl a Marcali VSZSE nő kézilabda csapata. A szezon értékelésére kértem Sári Árpádot a csapat új edzőjét, de úgy gondolom illik bemutatni azt a helyzetet, ami kialakult a szezonkezdetre csapatunknál.

A 2013/2014 szezont a kilencedik helyen zártuk. A szezon közben már "kiesett" a játékból Balogh Bea, a szezon egy részében csak a hazai meccseket vállalta Balogh Margit, és Major Andrea, ők befejezték a bajnokság végén a pályafutásukat. Távozott tőlünk főiskolai tanulmányai miatt Hanusz Boglárka, külföldön folytatja a játékot Gácser Klaudia, és eligazolt Kuti Bettina. Itt maradt a csapat balkezes játékos nélkül, és egy olyan kerettel ahol a 16 évestől a 45 évesig vannak játékosok. Hat meghatározó játékossal már nem számolhatott a csapatunk a 2014/2015 -ös bajnokság kezdetén.

És akkor a hosszas bevezetőt követően a kérdéseim:

Eltelt majdnem egy fél év, véget ért az őszi szezon a női kézilabda NBI/B -ben. Tudom, hogy eddig is követted a női kézilabdát, hiszen lányod most az NBI -es Békéscsabában kézilabdázik. De a szezon elején azt nyilatkoztad a férfi csapathoz vagy szokva, hiszen évtizedekig mellettük dolgoztál. Milyen a női kézilabda bajnokság? Milyen egy edzőnek nőkkel dolgozni?

Csodálatos érzés, főleg ezekkel a lányokkal együtt dolgozni. Minden ember, minden csapat más természetesen, de Őket megismerve, és azt tapasztalva, hogy mit tesznek azért, hogy a csapat bennmaradjon az NBI/B –ben, ahogy végzik a munkájukat, nekem ez egy nagyon-nagyon kellemes csalódás. Számomra óriási boldogság, hogy ennél a csapatnál lehetek.

A különbség természetesen megvan a fiúk és a lányok között, nem lehet egy lapon említeni a kettőt. A lányok - ezt egyébként meg is beszéltük a junior csapattal - sokkal logikusabban, de ugyanakkor bonyolultabban gondolkodnak, mint a fiúk. A fiúk egy kicsit egyszerűbben kézilabdáznak. Persze ők ezt megtehetik a fizikai állapotuk miatt. A nők azért sokkal bonyolultabb személyiségek, és ez nagyon érdekes számomra. Szívesen dolgozom ezzel a csapattal!

Augusztusban kezdtél dolgozni a csapattal, végig játszottuk az őszi szezont. 3 győzelmünk volt, és néhány számunkra nagyon fájó vereség, amelyekben bőven benne volt 2 másik győzelem. Ez az én véleményem, de visszaolvasva a nyilatkozataidat, Te is elvesztett lehetőségekről beszéltél. Egy kicsit hosszú a felvezetés, mert a kérdés az egyszerű ... légy szíves értékeld a csapat őszi teljesítményét.

A teljesítmény az nagyon felemásra sikeredett. A mérkőzések első része gondolok itt az első hat-hét mérkőzésre, tehát a bajnokság feléig úgy zajlott, és úgy ment minden, ahogyan ezt elgondoltam. Kivéve a Kozármisleny elleni hazai vereséget, ami nem várt nagyarányú vereség volt. De egyébként úgy zajlott a bajnokság, ahogyan azt elvártam, ahogyan azt gondoltam.

Megfelelően fejlődtünk, megfelelően haladtunk előre. Az első botlás az egyértelműen a Pilisvörösvár elleni mérkőzésünkön történt. Egy biztos győzelmet engedtünk ki a kezünkből. A hibákról most ne beszéljünk, azokat nagyon jól tudják a játékosok és én is, hogy ki és milyen mértékben hibázott. De az egy nagy probléma, nagy gond volt, 2 pontot otthagytunk.

A második pedig a Nagyatád elleni mérkőzés itthon. Én úgy gondoltam és úgy reméltem, hogy sikerrel fogjuk venni az akadályt. Egy magas színvonalú játékvezetés mellett, egy jó játékkal. De a mi „jó játékunkat" idézőjelbe kell tenni, mert ott volt jó néhány olyan helyzetkihagyás, ami megbosszulta magát, és kontra gólokat kaptunk. Egy ilyen „szűk mérkőzésen" ezek a hibák nem férnek bele.

Ez a két mérkőzés az, amiről azt gondolom, és úgy érzem, hogy nekünk a tudásunk, a felkészültségünk, miatt hozni kellett volna.

Egy jó mérkőzést játszottunk a Győr ellen. Azon az volt a rossz, hogy nagyon rosszul kezdtünk. Azt a mérkőzést is elméletileg lehetett volna hozni. De akkora hiányérzetem nincs – szakmailag - a rossz első félidő miatt, mint az említett másik két mérkőzésről van, mert azokon valós győzelmeket engedtünk ki a kezünkből. Realitás volt abban, hogy nyerjünk ... nagyon fog hiányozni a végelszámolásnál az a négy pont.

Mi az, amivel elégedett voltál? És mi az, amin feltétlenül javítanunk kell?

Hogy miben kellene változtatnunk ?... abban feltétlenül, hogy többet kell pihentetnem azokat a kezdő játékosokat, akiknek sok lehetőséget adtam az őszi szezonban. Ugyanis a mai kézilabda már nem arról szól, hogy 7-8 ember végigjátssza a mérkőzést, a 2x30 percet, hanem igenis bátrabban hozzá kell nyúlnom azokhoz a fiatalokhoz, akik kevesebb lehetőséghez jutottak. Ez az, amiben szeretnék egy picit változtatni.

Ez nem mindenáron fog megtörténni, de biztos, hogy ebben lesz változás. Többet kell, hogy tudjam pihentetni a Pirikét, a Bernit, a Katát, a Larát. Főleg akkor, amikor hullámvölgybe kerülnek, mert olyan terhelést kapnak a mérkőzéseken. Itt kiemelem a Katát és a Larát, mert nekik eddig teljesíteni kellett a juniorban is.

Egy kicsit többet forgatnám a csapatot, egy picit bátrabban akarok belenyúlni az összeállításba. Ebben nekem változtatnom kell. Ezzel tudok segíteni a kezdőnek, és ezáltal több játéklehetőséghez jutnak a padon ülők. Ha az erőinket egy kicsit jobban megosztom, akkor talán sikeresebbek leszünk.

Amivel elégedett vagyok az egyértelműen a rutinosabb, idősebb játékosoknak a hozzáállása. Példaértékű! A legmagasabb szinten tudom őket említeni. Nagyon-nagyon tetszett, ahogy küzdöttek, hajtottak, és irányították a fiatalokat.

Elégedett vagyok, és nem lehet szó nélkül elmenni a Lara, a Kata, az Eszti és a junior csapat mellett sem. Őket azért említettem meg külön, mert két fronton teljesítenek.

Pontosan az Ő érdekükben teszem, - hogy kevesebb teher legyen rajtuk -, hogy felhozom azokat a tehetséges és nagyon jól kézilabdázó lányokat, akik számomra már bebizonyították, hogy helyük van a felnőtt csapatban.

Az a főpozitívum, hogy alakulóban van a csapat, fejlődik, látszik az, hogy ezt az új helyzetet, - amit a bevezetőben vázoltál – kezelni tudjuk. Ahonnan indultunk és most vagyunk, abban én egy határozott fejlődést látok.

Türelem kell, és idő! Ez látszólag „magyarázkodás" az edző részéről, de higgyék el, én nem az a fajta ember vagyok. A valós helyzetet próbálom elmondani. Ennek a két generációnak idő kell, mire összeérik, és ez meg is fog történni. Remélem, nem leszünk annak áldozatai, hogy kiessünk a bajnokságból!

Többen egyszerre játszanak a junior és a felnőtt bajnokságban is. Tudatában vagyok annak, hogy ennek az oka a játékos hiány - nincs elegendő felnőtt korú játékosunk - azt is sokszor lenyilatkozta az egyesület vezetése, és Te is, hogy ez egy tudatos vállalás, és azzal is tisztában van a vezetés, hogy a bajnoki tabellán nem lehet a középmezőny eleje a csapat célja. Működik a dolog?

Az a legnehezebb helyzet, és a tapasztalat azt mutatja, hogy egy újonnan épülő csapat, amely akár állhat klasszisokból is - hogy hozzak egy példát a férfi kézilabdából: a Paris Saint-Germain kézilabda csapata összevásárolt egy teljes csapatra való világklasszist, és a tavalyi bajnokságban csak a harmadikak lettek. A Francia bajnokságot sem tudták megnyerni! És nem azért mert elfelejtettek kézilabdázni, hanem tanulnak egy új koncepciót, egy új taktikát, annak pedig idő kell – ugyan ebben a helyzetben vagyunk mi is. Nagyon fiatalok és idősebb játékosok vannak a csapatban, ezt kell „összegyúrni", hogy pozitív legyen a végeredmény.

Ez nagyon-nagyon nehéz. Ehhez idő kell! Lehet, hogy nálam sokkal jobb edzők előrébb tartanának, de jelen pillanatban velem kell beérniük, és én itt tartok. Tudom, hogy mit csinálunk, a játékosok is képben vannak, de még mindig kell idő ahhoz, hogy ennek az eredményét lehessen látni a pályán.

A türelem, amire szükségünk van, az a vezetők és csapat részéről megvan. Nagyon korrekten állnak hozzá a vezetők, Ők is látják azt, hogy miért történnek az események, amik a pályán történnek. A szurkolóktól is kérem a türelmet, és bízom abban, hogy meglesz az eredmény.

Kik azok a csapatban, akik külön említést érdemelnek az őszi teljesítményükért?

Erre a kérdésre úgy szoktak válaszolni az edzők, hogy inkább nem említenek nevet, hogy ne bántsanak meg senkit. Én mégis említek.

Elsőként kell említenem a Balogh Pirikét, illetve a Tanai Bernit. Ők nagyon nagy tartást adnak a csapatnak. Kiemelkedő az edzésmunkájuk is, nagyon dicséretes a hozzáállásuk!

Nagyon szeretném megdicsérni a Bárczi Katát és a Szecsődi Laurát, és harmadikként a Szabó Esztit, mert nekik a juniorban is teljesíteni kellett.

Amikor a féléves teljesítményről beszélünk, akkor az is hozzátartozik, hogy voltak erős hullámhegyeink és erős hullámvölgyeink a játékunkban.

Az Urbán Edina hozzáállásával a küzdeni akarásával elégedett vagyok, az példaértékű. Sokat tett a csapatért, sérülten is vállalta játékot, ahogyan ezt utólag megtudtam.

Beszélni kell még feltétlenül a Bödör Szilviről, aki alapjában véve jól teljesített. Reméljük, hogy jövőre egyenletesen jó teljesítményt fog nyújtani.

A junior csapatból egyértelműen a Brigit (Mezőfi Brigitta), a két kapusunkat (Bán-Farkas Dorottya, Telkes Rebeka) kell kiemelnem. A többi játékost pedig azért nem említem, mert egyenletes, jó teljesítményt nyújtottak. Bízom bennük! Egy kicsit nehezebb volt az ősz Nekik. Kevesebb játéklehetőségük volt arra, hogy bizonyítsanak. Ez az én hibám. Azon lesztek, hogy tavasszal ez ne így történjen.

Minden egyes játékosomban, mindenegyes kézilabdázómban nagyon bízom, még akkor is, ha esetleg az őszi teljesítménye nem azt mutatja.

Számomra az nagyon fontos, hogy előrébb lépjenek. Az a cél, hogy minél többen eljussanak az NBI/B –s színvonalra. Beépüljenek a csapatba. A hosszútávú cél az lehet, hogy NBI –es szintre jussanak el. Én erre próbálom Őket felkészíteni.

Lesz változás a keretben? Szükségesnek látnál új játékost valamelyik posztra?

Hogy lesz-e változás azt nem tudom. Erre december 18 –án nem tudok választ adni. A város, Marcali érdeke az, hogy sajátnevelésű játékosaink legyenek. Ez most adott, de egy picit hamar jött ez a lehetőség. Nagyon korán kell ezeket a lányokat a mélyvízbe dobni. Ez megnehezíti a dolgunkat természetesen. Ők még csak 17 évesek! Én 17 évesen egy egyeneset sem tudtam dobni, Ők meg olyan szinten kézilabdáznak, hogy öröm nézni! Szakmai szemmel nézve, nagyon jó látni azt, hogy fejlődnek, és milyen örömmel játszanak.

A kérdésedre a válasz, hogy igen szükség lenne a biztos bennmaradás érdekében játékosra, hogy ez megtörténik-e vagy sem erre ma nem tudok válaszolni.

Mikor kezditek a felkészülést? Mi lesz a program?

Két részre bontjuk a felkészülést. Van egy kötelezettségünk, a Diákolimpia. Január 8 –án Marcaliban lesz egy Országos Elődöntő. A felkészülés érdekében már január 2-án pénteken és 3 –án szombaton szeretnék edzeni a lányokkal.

Persze a téli szünetben sem pihennek a lányok, a héten még levezetés jelleggel edzünk, és már megkapta mindenki az egyéni edzéstervet decemberre. Futó és erősítő gyakorlatok lettek előírva.

Januárban inkább technikai és taktikai dolgokkal fogunk foglalkozni. Arra törekszünk majd az edzéseken, hogy a mozgásainkat még jobban összehangoljuk. És itt nem csak a taktikai mozgásokra gondolok.

Nagyon fontos számunkra a Diákolimpia, ezért az első héten nagyon sok labdás edzés lesz a junioroknak. Persze a felnőtteknek is kész az edzésterv, nekik január 5 –én kezdődik a felkészülés.

Tervezünk edzőmeccseket, január 17 –én a Nagyatádon edzőtáborozó Kozármislennyel játszunk edzőmérkőzést, január 24 –én Szombathelyen lesz egy torna, és január legvégén szeretnék még egy edzőmérkőzést játszani itthon.

Ha bejutnak a lányok a Diákolimpia döntőjébe, akkor ott is lesz 4 mérkőzés, de ez a bajnokságra való felkészülésünket semmilyen szinten nem hátráltatja, sőt előnyünkre válhat!

Persze előbb tovább kell jutnunk! Nagyon szeretnénk, hogy sikerüljön, de nem lesz egy sétagalopp! Eddig a Vác és a Szekszárd a biztos résztvevője az elődöntőnek a negyedik csapat még nem ismert. Nem tudom, hogy mi lesz a végkimenetele a Diákolimpiának, egy biztos nem hátráltat minket a felkészülésben a bajnokságra. És az is biztos, hogy a lányok iskolája a Berzsenyi Dániel Gimnázium, és a Marcali kézilabda számára, nagyon fontos a jó szereplés!

A felnőtt a 12. helyen a junior a 7. helyen áll jelenleg. Szétszakad a mezőny a profi és az amatőr csapatokra, ahogy látom. 1-7 ig vannak a profik (Szekszárd, Budaörs, Haladás, Mosonmagyaróvár, Kozármisleny, FTC , Győr) és 8-14 -ig az amatőrök (Pénzügyőr, Mohács, Nagyatád, Szentendre, Marcali, Pilisvörösvár, Pécs). Hogyan tovább? Mit vársz a tavaszi szezontól?

Nem kiszámítható. Nem tudjuk, hogy az ellenfél csapatából ki sérül, ki nem sérül, mi milyen állapotban vagyunk. Azt megtanultam a kézilabda sportban eltöltött több évtized alatt, hogy minden mérkőzés más.

Most zajlik az Európa Bajnokság, ami jó példa erre. Ezek a Lengyelek majdnem megverték a Norvégokat ... vért izzadtak egy olyan csapat ellen a Norvégok akik még pontot sem tudtak szerezni a középdöntőben.

Tehát minden meccs más, a lányok amúgy is sokkal szeszélyesebbek, sokkal szélesebb skálán mozog az ő játéktudásuk. Ők mindenfelé logikáznak, egyszerre több dolog is fejükben van, és ezért sokkal nagyobb az ő formaingadozásuk, de persze mi fiúk így szeretjük Őket! :-)

Én úgy megyek minden mérkőzésre, és úgy is készítem fel a lányokat, hogy nyerjünk. Persze nekem is van realitás érzékem, én is tudom, ha elmegyünk Budaörsre hogy ki az esélyesebb. De akkor is! Ott azon a mérkőzésen is lehet tanulni, és lehet az a tapasztalat jelent egy sorsdöntő pontot vagy gólt! Lépésről-lépésre mint egy mozaik úgy kell felépítenünk magunkat, és ezt a tavaszi szezont.

Egyetlen célunk van bennmaradni az NBI/B –ben!

Szeretném megköszönni a csapat mellett dolgozóknak, a vezetőknek, a támogatóknak, a segítségét, törődését, teszem ezt minden játékosom és a magam nevében!

Nagyon nagy köszönettel tartozom Balogh Beának, aki nagyon sokat segített az én személyes munkámban. Bízom benne, hogy jövőre nem csak kívülről, hanem játékosként és edzőként is segíteni fogja csapatunkat.

Így a végén szeretném megköszönni a szurkolóinknak, hogy kitartottak mellettünk. Ara kérem Önöket, hogy jöjjenek tavasszal is, mert nagyon nagy szüksége van a csapatnak a támogatásukra!

Kívánok minden olvasónknak, szurkolónknak, Boldog Karácsonyt és Új Évet!

Köszönöm a beszélgetést! Jó pihenést, és Boldog Ünnepeket kívánok! Hajrá Marcali! Hajrá VSZSE!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.