Skip to main content

Bravó Dini!

Írta: Szántó Dénes
Megjelent: 2014. július 31. Csütörtök, 05:07

Szántó Dénes

Amikor néhány napja megtudtam, hogy Dini elindul az eXtremeMan versenyen arra kértem, hogy majd amikor már lesz, hozzá kedve írja meg nekünk, tapasztalatait, élményeit. Ezt az írást olvashatják az alábbiakban. Dini gratulálok az a teljesítményedhez, csapatodnak a helyezéshez!

2014 július 26.-án rendezték a 25. eXtremeMan hosszútávú triatlon OB-t Nagyatádon, ami 3800 méter úszásból 180 km kerékpározásból és egy maraton futásból áll (42 km). Több mint 500 egyéni versenyzőnek sikerült teljesíteni a távot és több mint 200 csapat vállalkozott a feladatra. Én a Tom Market váltóban indultam. Nekem a teljes táv úszás és 105 km kerékpár jutott.

2 héttel a verseny előtt kerestek fel, hogy úszni kellene és esetleg bicajozni is. Mióta elkezdtem triatlonozni azóta teljesíteni akarom a teljes Iron távot. Szóval nem mondhattam nemet és nem is akartam, ezért több időt kellett az úszásra szentelnem és a kerékpáros edzések is hosszasan magányosan a kánikulában történtek vagy éppen az eső is megeredt.

Közeledett a verseny hétvégéje egyre jobban izgultam az úszás miatt, mert rossz, esős idő volt egész héten, én pedig féltem a hideg bányatótól. Reggel mikor felébredtem és sütött a nap nagyon megörültem. Az egész felkészülésemmel a hidegre próbáltam felkészülni, de mire leértem a partra félve beledugtam a lábamat és egész kellemes víz fogadott. Ekkor tudtam már hogy baj nem lehet.

Aztán odaálltunk a rajthoz több mint kétszázan és nem láttam semerre semmit csak úszókat. Aztán vártam, hogy eldurranjon az ágyú, akkor tudtam, hogy erősen kell kezdenem az úszásomat, mivel ha egy komolyabb bolyba közrefogtak volna beragadtam volna. Onnan nincs menekvés, még akkor se ha erősebb és felkészültebb vagy.

Éreztem, hogy elől vagyok, mert a kísérő kajakos se volt messze tőlem és csak kevés fejet láttam előttem. Ilyenkor éreztem, hogy jó lesz a tempóm. Az első kört nyolcadikként fejeztem be. Ez nagy lökést adott a második köröm megkezdésére és kilencedik ként fejeztem be egy 1 óra 8 másodperc alatt.

A társammal a gyorsan váltottunk és elkezdte a 75km-es kört, mi pedig próbáltunk átjutni Nagyatádra, hogy egy pihenő és evés után neki tudjak állni a 105 km-es tekerésnek.

Egyre melegebb lett és a szél is erősen fújt amikor elkezdtem a rám kirótt feladatot. Erős tempóban kezdtem, azt hittem rövidebb és gyorsabb lesz az egész. De a nap is jobban sütött a kulacsok is rohamosan fogytak. Az első 50 km egyszerűnek és gyorsnak tűnt azt éreztem, hogy jó lesz az egész. Aztán a fordulóban a szélirány megfordult és szembe fújt. Még problémáim nem voltak. Aztán mikor az utolsó körömnek nekiálltam kezdtem már érezni a fáradtságot és már éreztem azt is, hogy úsztam és éreztem mindent csak erőt nem.

Aztán fogytak a faluk és jött az utolsó fordító, megörültem hogy már csak 10 km van vissza, de ez a 10 km hosszabb és durvább volt mint az előző 95. Közben megláttam a házakat és a Nagyatád táblát nem hiszem, hogy örültem-e már akármilyen városnak ennyire. Aztán következett a váltás és a depózás. Amikor leszálltam a bicikliről járni alig bírtam. De muszáj volt befutnom a társamhoz és váltanunk.

Utána következett 20 perc fekvés. Nem volt erőm semmihez se. Utána eszembe jutott hogy végre ehetek valami normálisat mert a reggelim is csak pirítós volt. Ezután odajött hozzám egy bácsi és megkérdezte hogy jövőre elindulok e egyéniben féltávon, mert rendeznek és ha ennyit megcsináltam akkor már az se lesz nagyobb probléma.

Aztán a lányok lefutották a maratont és 11 óra 5 perc alatt teljesítettük. A 211 beérkezett csapatból 49. helyezést értük el.

Apukám azt mondta a triatlon érdekes és jó, de az IRONMAN más dimenzióba helyezi a sportágat. Az edzőm szerint nem csak más dimenzió, hanem szenvedély. Remélem jövőre is el tudok indulni, igaz életkorom miatt csak váltóban.

Köszönjük a lehetőséget a pécsi TOM MARKET Tulajdonosának Ágai Tamásnak.

{besps}2014a/2014-07-31-05-02-16{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb