Skip to main content

Év értékelés Kiss Lászlóval a Marcali VSZSE elnökével …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2015. január 23. Péntek, 13:09

Kiss LaszloArra kérlek, hogy értékeld az Egyesület elmúlt évi teljesítményét. Kezdjük talán azokkal a sportágakkal, amelyek egy kicsit kisebb nyilvánosságot kapnak.

Egyesületnek hat aktív szakosztálya van, a birkózó a hetedik, amelyik jelenleg szünetelteti működését. A hat szakosztályból a Sportcsarnokhoz leginkább a kézilabda és a kosárlabda kötődik, a többiek saját bázisukon tevékenykednek.

A Lovas Szakosztályunk tagjai szinte teljesen a saját erőforrásaikból készülnek és vesznek részt a versenyeiken. Központjuk a Lóki Csárda, ahol évenkénti hazai versenyüket rendezik. Szakosztályvezetőjük Kézsmárki Sándor. Magyar Zoltán és fia Milán nagyon eredményesen szerepel a Dél-Dunántúli Bajnokságban, de a szakosztály más versenyzői is sikereket értek el különböző megméretéseken.

A Tenisz Szakosztályunknak a Marcali Fürdő az otthona. A szakosztály nagyon lelkes vezetésének irányításával egyre nagyobb és szélesedő tömegbázissal rendelkezik. Egészen kisgyerekektől a korosabb versenyzőkig vesznek részt a szakosztály munkájában. Palacskó Attila, mint egy nagy családot fogja össze a teniszt szerető közösséget. Még a városi teremlabdarúgó bajnokságon is egy csapatban indulnak. Az utánpótlással elsősorban Magyar Viktor foglalkozik. Eredményesen pályáznak és évről-évre részt vesznek a központi utánpótlás táborokon. A saját korosztályukban eredményesek a gyerekek a diákok számára rendezett versenyeken.

A következő szakosztályunk a Küzdősport Szakosztály. Nagy Róbert vezetésével a küzdősportok több válfaját is művelik már. Ők is megcélozták az általános iskolai korosztályt, egyre többen vesznek részt a foglalkozásainkon. 2014 ben bekapcsolódtak a GLOBAL GRAPPLING bajnokság sorozatba és versenyzőik közül: Dudás Péter - Combat Gi 75 kg felnőtt kategóriában és Lisztes Károly - Combat Gi 80 Kg felnőtt kategóriában Magyar Bajnok lett. De az ifjúsági versenyzőik is nagyon eredményesek.

Mondhatom, hogy a lelkesedés viszi őket egyre előrébb. Tevékenységük jó példa arra, hogy egy jó szervező, odaadó ember magával tudja ragadni a közösségét, nem sajnálva az időt és az energiát. Kialakították és példásan berendezték a bázisukat a volt Sport Büfében. Eredményes pályázataikkal egyre jobb körülményeket teremtenek a munkához.

Új kezdeményezésként jóga foglalkozásokkal is kibővült a választék, amiért érdemes lemenni az edzőtermükbe.

Az elmúlt években a sakk szakosztály a célkitűzéseit elérte, hisz stabilizálódott az NBII –es és a Somogy megyei bajnokságban való szereplésünk. Ez azért is szerencsés, mert így lehetőség adódik sokaknak, hogy bajnoki mérkőzéseken bizonyítsák tehetségüket. Felkészülésüket a Mikszáth iskolában végzik, a hazai versenyeket a MVFC klubházában rendezik.

Itt is jellemző az, hogy egy-egy ember el tudja dönteni egy sportág jelenét, jövőjét. Guricza Gyula nevét nem tudom és nem is akarom kikerülni, amikor a sakkról beszélek. Úgy érzem, hogy Ő nagyon színvonalasan, lelkesen viszi ezt a szakágunkat. Bízom benne, hogy sokáig tudjuk még biztosítani az NBII –es és a megyei rendszerben való szereplésünket. Az eredményeket értékelve mindenképpen a diák versenyeken elért sikereket is meg kell említeni.

Kosárlabda ...

Kosárlabda Szakosztályunk a TAO támogatások segítségével egyre szélesebb bázison dolgozik. Jelenleg öt utánpótlás csoport felkészítésével, versenyeztetésével foglalkozunk. A kosárlabda hagyományos sportágnak minősül Marcaliban. Stabil edzői gárda alakult ki és a versenyrendszere is alkalmas az utánpótlás korosztály megfelelő versenyeztetésére.

Gond a magasabb korosztályoknál, hogy nagyon sokan nem Marcaliban tanulnak, ezért az edzés lehetőségeik korlátozottabbak. De lelkesek, ügyesek és a mérkőzésekre mindig igyekeznek a legjobb összeállításban kiállni.

A felnőtt csapatnál kaptunk egy kis segítséget vidékről ebben az évben. Nagykanizsáról, Zalaegerszegről, Keszthelyről vannak vendégjátékosaink. Voltak sikeresebb és kevésbé sikeres mérkőzéseink. Itthon utoljára Siófok legyőzésével egy „gátat szakítottunk át", reméljük, a fiúk elhiszik, hogy ebben az NBII –es bajnokságban bárkit meg tudunk verni. Ez lehet az előrelépésnek a lényege, hogy higgyék el magukról, hogy hosszútávon stabil helyük van az osztályban.

Legnagyobb létszámú szakosztály a kézilabda ...

A kézilabda szakosztályunknak hozzávetőleg 120 igazolt versenyzője van. Ma már a legalacsonyabb korosztályokban is igazolással kell rendelkeznie a játékosainknak. Nyolc utánpótlás csoportunk van, valamint a felnőtt NBI/B –s csapatunk.

Az elmúlt évekhez viszonyítva többen sportolnak nálunk. Fontos ez mert minél nagyobb az utánpótlás játékosok száma, annál több tehetséget találhatunk, és a természetes lemorzsolódás sem hátráltat bennünket jelentősen, mert marad elegendő játékosunk a bajnokságban szerepelő csapatokhoz.

Ebben az évben előrelépés az, hogy most már az U7 –es gárdával is elkezdődött a munka. Hosszútávú célunk, hogy ez legyen a kezdő korosztály a szakosztályban.

Nagy segítség számunkra is az utánpótlás nevelésben a TAO támogatás. Itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ebben, higgyék el jó helyre került az adójuk.

Az a versenyrendszer, amit a Kézilabda Szövetség előírt az utánpótlás csapatainknak, nagyon sok mérkőzéssel és utazással jár. Ma már az edzések mellett rendes bajnoksága van a kisebbeknek is és szinte minden hétvégén utaznak mérkőzésekre. A lebonyolítási rendszer, a távolságok egyre jobban hasonlítanak egy rendes, komoly bajnokságra. Ez szakmailag teljesen rendben van, viszont anyagi terhet és nagyon komoly elfoglaltságot jelent az egyesületnek és a gyerekeknek egyaránt.

Néhány statisztikai adat: a 2014/2015 bajnoki szezon őszi szakaszában az U9 –es csapat 8 mérkőzést játszott, az U10 5 mérkőzést játszott. A kicsit nagyobbaknál az U11 az már 17 mérkőzésen van túl, hatodik a bajnokságban. A csapatból: Varga Zsóka 49 (20); Pfluger Amelita 47 (21); Németh Zsóka 44 (21) gólt szerzett. (Csak az első hármat közlöm, a zárójeles szám a bajnokság góllövő listáján elfoglalt helyezést jelzi! vz)

Az U13 –as csapatunk már 15 mérkőzésen van túl és negyedik a bajnokságban. A csapatból: Hajdu Heni 60 (13); Megyeri Zsófi 39 (26); Kardos Janka 30 (43) alkalommal volt eredményes. 

Alapvető elképzelésünk az, hogy az ügyesebb lányokat eggyel magasabb korosztályban is megpróbáljuk versenyeztetni. Számukra ez minőségi változást jelent, a fejlődésüket talán ezzel még jobban tudjuk szolgálni.

Ez a célunk a serdülő és a junior korosztálynál is. A legügyesebb serdülőket már az NBI/B juniorban is láthatjuk tavasszal.

A serdülő csapatunk az alapszakaszt követően az Országos Serdülő Bajnokság középdöntőjének alsóházi mérkőzéseire készül. Ők az alapszakaszban az ötödik helyen végeztek. A csapatból: Borbély Lili 61 (3); Hajdu Henrietta 36 (12); Senoha Kitti 21 (34) gólt dobott.

Szántó Angélának megint csak nehéz dolga van, mert új csapatot épít, hiszen „kiöregedtek" a csapatából többen.

A felnőtt és a junior ...

A felnőtt csapatunknál többször elmondtuk már, hogy megpróbáljuk stabilizálni a helyünket az NBI/B –ben. Az őszi szezon a nagyon sok változás miatt nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Aki követi a tevékenységünket az tudja, hogy együttesünk játékos állománya szinte teljesen kicserélődött. A mezőnyjátékosok közül a tavalyi kezdőcsapatból egyetlen egy játékosunk maradt. /Balogh Piri – akire viszont már tavasszal nem számíthatunk „baba várás" miatt/ Különböző okok miatt: szülés, továbbtanulás, visszavonulás, vagy külföldi munkavállalás- nagyon kevesen maradtunk.

Nehezen kezdtük el az évet. Köszönet a junior játékosoknak, akik vállalták, hogy a felnőtt csapatban szerepelnek és nem is akárhogyan! Meghatározó játékosai lettek az NBI/B –s felnőtt csapatunknak.

A tavaszi szezonra újra átgondoljuk ezt a felállást. Próbáljuk külön venni a felnőtt és a junior keretet. Ez elsősorban azokra a mérkőzésekre vonatkozik, ahol a felnőtt csapat másodikként játssza a mérkőzését. A célja elsősorban az, hogy ne menjen el az energia a „kicsi" meccsen, de legalább olyan fontos, hogy a korosztályban szereplő valamennyi játékosnak játéklehetőséget tudjunk adni.

Az általunk elképzelt és felépített rendszernek akkor van értelme, ha a felnőtt csapatunk továbbra is az NBI/B –en szerepel.

A kialakult nehéz helyzet pozitív hatásokat is kiváltott. Véleményem szerint nagy emberi nagyságról tesz tanúbizonyságot az a tény, hogy régi játékosaink közül – több éves kihagyás után -, Pék Petra és Kovács Juci újra ringbe száll, hogy segítsen az eredményesebb szereplésünkben.

A hírek szerint a tavasz folyamán már a Balogh Beára is számíthatunk.

Szeretném megjegyezni, hogy a fiatalok nagyon pozitívan fogadták a régebbi játékosainkat. Reméljük, ennek az összefogásnak meg lesz az eredménye és sikeresen zárjuk a tavaszi szezont.

Néhány statisztikai adat: a 2014/2015 bajnoki szezon őszi szakaszában a junior 7. a bajnokságban. Bárczi Kata 86 (3); Szabó Eszti 75 (10); Novográdecz Glóri 45 (41) gólt dobott. A felnőtt 12. a bajnokságban. Bárczi Kata 98 (6); Balogh Piri 62 (13); Szecsődi Laura 52 (32) gólt dobott

A hátralévő időben mi lesz még?

A felnőtt csapat edzőmérkőzéseket játszik a Nagyatáddal, a Kozármislennyel, a Hévízzel. Február 7 –én hazai mérkőzéssel kezdődik a tavaszi szezon, reméljük nagyon sokan jönnek el buzdítani bennünket a Szentendre ellen. Biztosan sokan kíváncsiak a régi-új játékosainkra.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb