SPORT

Berázu MáriuszAz interjú több részletben készült. December 16 –án pénteken szóban, és a héten írásban.

 

Vasárnap hajnalban már utazol, hiszen hetek óta nem voltál otthon, ezért is beszélgetünk ma, a Dunaújváros elleni mérkőzésünk eredménye még nem ismert a beszélgetésünk idején, teszem hozzá az olvasóink miatt.

 

Először nem az eredményekről, hanem a csapatról kérdeznék. Eltelt egy fél év 13 bajnoki, egy kupa és ha jól emlékszem 8 felkészülési mérkőzés van mögötted. Egy ilyen tapasztalt edző mint Te, aki a román második vonalban, a magyar NBI/B –en és NBII ben edzősködött, az már jól fel tud mérni egy csapatot. Mi volt számodra a meglepetés a csapatban?

 

Számomra pozitív meglepetés volt a lányok fegyelmezettsége. Nem volt semmilyen probléma az elmúlt 5 hónap során. Más csapatnál nem ezt tapasztaltam, 16-18 emberrel dolgozva korábban mindig voltak konfliktusok. Köztem és játékos között, vagy a játékosok között. Itt semmi ilyent nem tapasztaltam. Ez meglepetés, és öröm volt számomra.

 

Ami számomra kellemetlen meglepetés volt, hogy azt gondoltam, hogy egy kicsit profibb a mentalitás van a csapatnál. Úgy gondoltam, hogy egy NBI/B –s csapatnál, még akkor is hogy nem egy élcsapatról van szó, professzionálisabb a gondolkodás.

 

Az hogy nincs a csapatban 20 és 30 év közötti játékos, az egy másik meglepetés volt számomra. Én nem hallottam még csapatról ahol ez a korösszetétel van, mint a Marcalinál. Néhány nagyon tapasztalt felnőtt játékos mellett zömében 20 év alattiak a játékosok.

 

Közbevetőleg, a 20 év alattiak közül, heten érettségiznek is tavasszal. Az ősz folyamán is volt elég sok alkalom, amikor az iskolai elfoglaltság miatt bizony az edzésekre is csak késve érkeztek. Mennyiben volt ez hátrány számodra?

 

Nagy előnye a csapatnak, hogy van egy 18-19 éves mag, akik együtt kézilabdáznak ma már több mint 10 éve. Ismerik egymást, nagyon jó alapképzést kaptak, erős a csapatkohézió és ez egy jó dolog.

 

A „negatívum” az, hogy érettségi előtt állnak, és természetesen értem azt, hogy számukra ez egy nagyon fontos dolog, én is annak tartom. De nekem mint edzőnek a csapatra is kell gondolnom, és bizony sokszor kell szembesülnöm azzal, hogy számukra nem mindig a kézilabda az elsődleges. Nagyon okos és értelmes lányok, tovább akarnak tanulni, és ezért én ezt egy normális hozzáállásnak gondolom, még akkor is ha ez néha a munka rovására megy. Bízom abban, hogy tavasszal ebből kevesebb problémánk lesz.

 

Az ősz folyamán a szalagavatóra való felkészülés, a délutáni táncpróbák miatti hiányos edzésmunka az zavart, ... de hát ahogy szokták mondani: „esküvő az lehet több is, de középiskolai szalagavató az csak egy van az életben!” Gyönyörűek voltak a lányok, és nagyszerűen táncoltak! Volt bál és buli is ... a Mohácsot majd megverjük tavasszal itthon! :-)

 

Tapasztalt edző vagy, de ahogy erről a nyáron már beszéltünk, nem ismerted az NBI/B nyugati csoportját. Ma már egy fél bajnoki szezonon túl vagyunk. Milyen mezőnyben játszik a csapatunk?

 

Ha ránézünk a tabellára akkor látszik az „igazság” vannak profi élcsapatok, vannak fél profi nagyvárosi csapatok, és vannak az amatőrök mint mi.

 

Furcsa volt számomra azt tapasztalni, hogy szinte minden csapat taktikailag egyforma. A különbségeket az egyéni képességek, a játékosok adják. Egy – egy meghatározó játékos kiesése, teljes csapatteljesítményeket visszavet. Ez furcsa nekem, talán egy kicsit egyenletesebb a keleti csoport játékos állománya.

 

Én próbálok ezen a taktikai egysíkúságon változtatni, ez nem aratott „osztatlan sikert” a lányoknál, de ahogy már az elején is elmondtam, ez egy fegyelmezett társaság. Van a Marcalinak egy stílusa, ami már nagyon kiismerhető volt. Elkezdtünk egy kicsit másképpen játszani, alakul a dolog, de még kell egy kis idő.

 

Beszéltem edzőkollegákkal, szakemberekkel, játékvezetőkkel. Egységesen az volt a véleményük, hogy a Marcali nem egy élcsapat, de minden ellenfelünk nagyon odafigyel ránk, mert van miért.

 

Térjünk rá a bajnokságra. Megnéztem a korábbi évek félidei eredményeit. Két éve 6 pontunk, tavaly 5 pontunk volt. Ma amikor beszélünk már 7 pontunk van. (Nyertünk a Kohász ellen – 9 ponttal fordulunk!) A nyáron elment a csapattól a Balogh Bea, a Hanusz Boglárka, a Szabó Eszti, a Telkes Rebeka, kiesett a játékból a Bárczi Kata sérülés miatt. Csak a Jencski Bettit tudtuk igazolni. Abba hagyta a kézilabdát a Sárfi Anett, a Pamuki Alexa, a Dombóvári Dóri. És tegyük azt is hozzá Te vagy negyedik edzője a csapatnak az elmúlt 5 év alatt. (Balogh Bea, Sári Árpi, Woth Péter, és Te) Szóval ... hogy állunk?

 

Nem tudom, hogy ez fejlődés-e ez a +2 (4) pont, remélem az, de igazából majd csak a bajnoki évvégén lehet felelősséggel értékelni egy csapatot. Komoly tényező az eredményességben, hogy kivel hol és mikor játszottunk, és játszunk majd.

 

A szezon elején, amikor kérdeztél én 12 pont megszerzésében bizakodtam. Ha visszagondolok az őszre ... lehetett volna ennyi. A Kozármisleny ellen +1 pont, a Szekszárd ellen is győznünk kellett volna. És hát ott volt a Nagyatád és a Mohács. Hosszú a bajnokság, mindig van meglepetés.

 

Mi nagyon kevesen vagyunk, ha egy-egy játékos kiesik akkor sajnos azt nagyon megérezzük. A Nagyatád ellen, ha a Mezőfi Brigi tud játszani meggyőződésem, hogy nyerni tudtunk volna.

 

Én szeretem a statisztikákat, és készítek is magamnak. A csapatunk az őszi szezonban 2,38 (1-5 osztályzat) átlagot ért el nálam. Én úgy gondolom ez egy reális osztályzat.

 

Sokat utazok vidékre is a csapattal, sok ismerőssel beszélgetek a csapatunkról, és szinte kivétel nélkül a kiváló védekezést említik a VSzSE fő erényének. Te is így gondolod?

 

Van öt csapat a mezőnyben aki több gólt kapott mint mi, és ez egy jó dolog. Nekünk van egy az ellenfeleink számára „kellemetlen” védekezésünk ... nyitott 5-1. Kezdjük egyre jobban csinálni. Kényszer pályán vagyunk, mert mi nem vagyunk egy magas csapat, a hatos fal az nem nekünk való. 5+1 egy fizikailag, szellemileg nagyon megterhelő védekezési mód, nem nagyon csinálják mások, főleg nem a mérkőzés jelentős részében. Ehhez kellenek olyan játékosok, akik erre alkalmasak, és nekünk vannak!

 

A támadásban elég kevés lehetőségünk van. Nincs balkezes játékosunk, a jobb oldali játékunk ezért nem lehet jó. Egy tapasztalt csapat, és ezen a színvonalon már mind az ... ezt tudja, és kihasználja. Mindennek ellenére, akik azon a szélen játszanak, azt jól csinálják és le a kalappal a munkájuk előtt. Nagyon nehéz feladattal szembesülnek.

 

Sajnos a kidolgozott helyzeteink értékesítésével is gondok vannak. Példaként említem most legutóbb Mohácson 22 kapura lövésünk volt eredménytelen. 17+2 gólt dobtunk ... nagyon sok a 22 hiba! 43 alkalmunk volt a góllövésre!

 

Nagyon ritkán szoktam név szerint dicsérni játékosokat, mert ez egy csapatjáték, és sokszor az egyéni dicséret zavart okoz. De így az őszi szezon végén mindenképen kell beszélnem a Szecsődi Lauráról aki nagyon jól teljesített. Ha igaz a dobogón fog végezni a góllövő listán, úgy hogy gyakran külön őrzőt kap.

 

Kell beszélnem a Mezőfi Brigiről, aki szenzációsan védekezik, nagyon nehéz feladata van ott középen. Az 5+1 es védekezésnél az egy nagyon fontos és nagyon nehéz poszt. Támadásban is egyre eredményesebb.

 

A kapusaink elég gyengén kezdtek a bajnokságban ... volt amikor 8% volt az eredményesség ... de volt 42% is! Az ősz nagy részében a Sziló nagy hasznára volt a csapatnak, a fiatalabb kapusainktól többet várok tavasszal!

 

A mezőnyjátékosaink is képesek a jobb játékra, voltak nagyon jó mérkőzéseik és kevésbé sikeresek. Eléggé hullámzó teljesítményeket tapasztaltam. Tudom, hogy képesek jobban játszani! A tavaszi szezon biztosan jobb lesz!

 

Említetted a kérdésedben, hogy hányadik edző vagyok a csapatnál. Igen ez is számít, kölcsönösen meg kell ismernünk egymást. Mára ez megtörtént. Nehéz ez a játékosnak is, és az edzőnek is.

 

Téli szünet ...

 

15 nap pihenő, de csak elméletben mert mindenki kap egyéni edzéstervet, amit reményeim szerint meg is csinál!

 

Tavasszal, hogy lesz? Úgy láttam az őszi szezon végére, hogy összeáll a csapat. Mire számítsunk?

 

A csapatból heten fognak érettségizni. Szerencsére nagyon jó tanulók, alig hiszem, hogy gondot okoz majd ez nekik az edzés munkában. Tudom, hogy nagyon fontos számukra a jó vizsga, mert szeretnének tovább tanulni, de az a két óra edzés az jó pihenő a fejnek!

 

Remélem tavasszal nem úgy lesz, mint az ősszel volt, hogy rosszul kezdtünk és a végére jöttünk fel, kezdjünk már most nagyon jól és mire jön az érettségi már legyünk nyugodtabbak ... :-)

 

Nagyon jó csapategység alakul, a nagytapasztalatú játékosok és a fiatalok úgy látom jól együtt dolgoznak. Szerencsére a Pirike, a Berni, az Edina, a Sziló itt van velünk és sokat tesznek az eredményességünkért.

 

Várom, hogy a Bárczi Kata ismét pályára lépjen, vele mindenképpen erősödni fogunk, lesz egy lövőnk.

 

Köszönöm a beszélgetést! Jó pihenést!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.