SPORT

18596276 1548139335256441 69924229 o

Testnevelő vagy, több éven át kézilabdáztál, tehát nem volt feltétlenül újdonság számodra az edzősködés, amikor két évvel ezelőtt elkezdtél dolgozni a Marcali VSzSE U11 és U13 korosztályos csapataival. Feltételezem, azért volt néhány dolog, amivel nem számoltál.

 

Hirtelen lett egy csapatod, te lettél az edző, a nevelő, a „gondoskodó idősebb nővér”, a csapat mindenese ... erre számítottál?

 

Igen is, meg nem is. Korábban már edzősködtem még Dunaújvárosban a DAC ifijében, de hát ott idősebbek voltak a lányok. Edzőként már volt rálátásom a feladatra. De ez egy teljesen más korosztály, emiatt egy kicsit bizonytalanabb voltam.

 

Én jelenleg is tanítok és az iskolában nem ahhoz vagyok szokva, hogy ilyen jó hozzáállású, ilyen jó szellemű csapattal dolgozhatok. Nagyon meg szerettem a lányokat nagyon jó velük dolgozni.

 

A dolognak a nehézsége az volt, hogy az elején nagyon sok dolgot kellett a „szájukba rágni” ... hogy legyenek egy kicsit előrelátóak, önállóak. Ezek az idő során megoldódtak, és nagyszerű szellemű, összetartó csapat lettek.

 

Amikor kezdtél velük, akkor az U11 –es korosztályban szerepeltek, nagyon sikeresen, most már az U13 –ban játszottak és kevésbé voltak eredményesek. Akkor közelebb voltak a korosztályukhoz, mint most, mert hát a csapat zöme inkább 12 éves. Ők most a „kicsik” az U13 –ban (nincs a lányoknál U12 korosztály a versenyeztetésben) és hát én azért gyakran láttam az ellenfeleitek csapataiban „anyányi” lányokat ... hogy lehet ezt kezelni? Mi ennek a technikája?

 

Ez a helyzet nagyon nehéz volt nekem is, és a csapatnak is. A bajnokság elején folyamatosan jöttek a vereségek ... volt amikor csak 5-6 gólt dobtunk a kiharcolt többtucatnyi helyzetből, aminek nem tudom az okát. Valószínű részben a fizikai adottságaik voltak az okozói, de nem csak az. Ma sem értem, hogy a döntéshelyzetekben miért nem tudtak nagy százalékban jól dönteni, miért nem tudtak gólt dobni a lányaim.

 

Sokat beszélgettem velük, ezzel kapcsolatban. Nem tudom, hogy azzal, hogy kamaszodnak, nőnek, változik a magasságuk, a kezük hossza, más a koordinációjuk, a mozgásuk, mennyire tudtunk megbirkózni ... talán egy kicsit nehezen. Nekünk ez lassabban ment, mint más csapatoknak, hiszen ott is kamaszodó lányok vannak, de talán ők egy kicsit hamarabb átestek ezeken a gondokon.

 

Hétről, hétre változtak, változnak a lányok. Csak példaként, ami számomra - gyakorló pedagógus számára is - nagyon szembeötlő a Bori ... állítom két hét alatt nőtt most vagy 15 centit. Nagyon nehéz ezt a lányoknak feldolgozni ... követni. Hirtelen mindent máshogy kell irányítani ... a koordinációjukban ezt újra kell tanulniuk. De ezt egytől-egyig minden játékosomnak végig kell élnie, ebben a korban vannak.

 

Úgy gondolom többet kellett volna beszélgetnünk, fejben helyre tenni dolgokat, talán akkor eredményesebbek lettünk volna. Vidékről járok be, tanítok, edzettem a felnőtt csapattal, hétvégeken mérkőzésekre jártam, egy kicsit kevés időm maradt erre, amit nagyon sajnálok.

 

Mindenesetre a bajnokság végére, eljutottunk oda ahova talán egy kicsit hamarabb kellett volna. Az utolsó két meccsünk az egész bajnokságban játszott legjobb meccsei között volt, ha nem ezek voltak a legjobbak!

 

Zalaszentgróton jutottunk el odáig, hogy egyenlő ellenfelei voltunk az ellenfeleinknek. Belenőttünk a korosztályunkba! Nagyon szeretném, ha együtt maradnának a lányok.

 

Egy kicsit „kopott” a létszám az elmúlt években, volt aki elköltözött, volt aki befejezte. A Csata Panna ugye elköltözött, de akik abba hagyták azok miért fejezték be? Sok időt vesz el a kézilabda? Mennyire lehet ezt összeegyezetni az iskolával?

 

Ebben a korosztályban kezdődik el a lemorzsolódás. Voltak olyanok, akik ebben a sportágban nem tudtak sikereket elérni, ami miatt úgy döntöttek, hogy nem jönnek többet. Ezt el kell fogadni. Ők találják meg azt a mozgásformát, amiben sikeresnek érzik maguk. Voltak, akik lakóhelyet változtattak, emiatt nem tudtak tovább a csapat tagjai lenni. Voltak, akik eltűntek, róluk nem tudok semmit, egyszer csak nem jöttek.

 

Én a sportcsarnokban nőttem fel ... 11 éves korom óta kézilabdázom. Azt gondolom, aki versenysportot választ, mindig is lesz olyan feladata mellette, amivel össze kell egyeztetnie. Jelen esetben most a tanulás. Ez megoldható! Kell nekik az a heti három edzés, a hétvégi meccs! Ez egy kikapcsolódás az agynak! Azt csinálja a gyerek amit szeret, nem a megszokott osztály közösségben van, hanem egy másik hasonlóan fontos közösségben, a csapatban. Másik iskolából, másik osztályból, a meccseken másik városból ismer meg sportbarátokat. Ez nagyon fontos a személyiségük fejlődése szempontjából. Feltétlenül az előnyükre válik!

 

Ez is egy család, tágabb család mint az otthoni, de a kézilabdások közössége is egy család.

 

A csapatban megtanulja a gyerek beosztani az idejét, megtanul alkalmazkodni, megtanul felelősséget vállalni önmagáért, másokért, megtanul veszteni, megtanul győzni.

 

Az edzésen „felpörög az agya” amikor hazamegy, jobban koncentrál a tanulásra... azzal, hogy eltiltja egy szülő egy-egy rosszabb jegy miatt az edzésről, mérkőzésről nem biztos, hogy jót tesz.

 

Egy kicsit „elkalandoztunk” a bajnokságtól. Ha jól emlékszem 28 mérkőzésetek volt, kéthetente játszottatok alkalmanként két meccset. Kíváncsi lennék a véleményedre. Jó ez ebben a korban? Kell ennyi meccs? Azért is kérdezem, mert jövőre változik a versenykiírás és a 11 éveseknek kevesebb mérkőzése lesz majd.

 

Ez egy kettősség... nehéz elvonatkoztatni az eredményességtől, és attól ,hogy meg tanuljanak játszani! A gyerekek vágynak arra, hogy megmérettessenek. Ha ezt elvesszük tőlük, akkor többnyire csak az edzésen tudunk egymás ellen játszani.

 

Ha a valódi versenyhelyzet kitolódik és csak 13 évesen vagy később tapasztalja meg a győzelem és a vereség „ízét” az nem jó dolog szerintem. Tudom a 11 éveseknek is lesznek mérkőzései, csak kevesebb, mint eddig volt... szerintem a mostani rendszer nem terhelte túl a lányokat, nem okozott problémát. Nem hiszem, hogy szükség volt erre a változtatásra .... de ez az én véleményem. Az élet majd eldönti.

 

Azzal viszont egyetértek, hogy az állandó versengés - ami a sporton kívül is éri őket – csökkentése jó dolog. Nem kell mindig az eredményt hajszolni győztes mérkőzések formájában. Utánpótlás korosztályoknál a csapaton belüli sikereket fontosabbnak tartom. Nem ennyi idősen kell mindent megnyerni. Tanulják meg az alapokat, de azt nagyon jól, erre lehet később építeni és majd ha felnőnek és a sportágnál maradnak, akkor legyenek bajnokságban győztesek, válogatottak, érjék el azt, amit akartak, az álmaikat.

18554597 1548149895255385 1917125150 n

Az edzésnap végén beszélgetünk, amikor a foglalkozás végén – nyújtásközben - még beszélgettél a lányokkal hallottam, hogy többekkel a jövőről, a serdülő csapatban való szereplésről volt szó. Kik „öregedtek ki”? Kik fognak augusztustól a serdülőben szerepelni a lányaid közül? Kik a „vénlányok”? :-)))

 

Kezdem a Tilivel, aki egyrészt már nyolcadikos, másrészt már kiöregedett 2003 –as. Ő másik városban fog tanulni, én úgy tudom, ő befejezi a kézilabdát, amit nagyon bánok! Idén fejben, koordinációban, döntésképességben hatalmasat fejlődött. Nagy kár érte! Nagyon szeretném, ha meggondolná magát.

 

A Légrádi Mesi is végzős, ő már idén is feljátszott a serdülőbe és szerintem már majd az ifi csapatba is számításba veszik. Bízom benne, hogy az önbizalma fejlődik majd a jövőben és az edzéseken mutatott teljesítménye mérkőzéseken is egyre többször megmutatkozik.

 

A Német Zsóka, az Ami hetedikesként már a serdülőbe játszhattak, mind a ketten nagyszerű kézilabdázók lehetnek. Nagy jövő áll előttük!

 

Zsiborács Niki is belekóstolhatott a serdülők életébe. Nekem nagyon nagy meglepetés volt az ő fejlődése az idei évben. Amennyiben ez így marad és ő is szeretné, több mindent elérhet majd, mint amit most gondolni mer.

 

A Borának döntenie kell, mert ő a kézilabda mellett még küzdősportra is jár. Úgy gondolom eljött az idő, hogy válasszon. Véleményem szerint a kézilabdában a helye, nagyon jó játékos lehet belőle. Nagy döntés előtt áll.

 

A Novák Viki idén került a csapathoz, mint kapus. Ősszel ő is megy a serdülőbe, de már volt felnőtt edzésen is. Nagy reményeim vannak vele kapcsolatban, és ezzel az egyesület vezetése is egyetért. Neki itt van a helye ebben a szép sportágban. Nagy jövője lehet a kapuban.

 

Lehet azzal kellett volna kezdenem, amit most kérdezek. Mi lesz a többiekkel. Én már hetek óta tudom, idén nem csak az aktív kézilabdát fejezed be - amire még mindjárt visszatérünk - hanem az edzőséget is.

 

Igen, befejezem. Ennek kizárólag magánéleti okai vannak. Egy időre befejezem az edzőséget, amit szeretnék majd folytatni, játékosként nem biztos, hogy visszatérek a pályára a későbbiekben.

 

A csapattal kapcsolatosan még nincs döntés. Az egyedüli biztos pont a serdülő, ahol az Szántó Angéla viszi tovább a csapatot. A fiatalabb korosztállyal kapcsolatban hamarosan megszületik a döntés.

18553635 1548149178588790 1605700525 o

A legvégére maradt a játékos léteddel kapcsolatos kérdés. Tudom azt is feladod, befejezed. Régóta kézilabdázol, Marcaliban ismerkedtél meg a játékkal, játszottál a főiskoláskorodban Szombathelyen, Beleden majd a Dunaújvárosban a DAC-nál. 5 év kihagyást követően ebben a szezonban a VSzSE –ben szerepeltél. Milyen volt újrakezdeni? Milyen volt ez az elmúlt szezon?

 

Amikor Újvárosból hazaköltöztem, megkérdeztem Balogh Beát (akkor ő volt a felnőtt edzője), hogy néha lejöhetek-e edzésre hozzájuk. Igent mondott, így visszatértem egy rövid időre a csarnokba.

 

Egyre elfoglaltabb lettem és 2013 tavasza után úgy döntöttem, hogy kellő ráfordított idő hiányában ez nem működne játékosként. Kimaradt az életemből, amit akkor nagyon sajnáltam.

 

2015 nyarán Laci bácsi megkeresett az edzősködés lehetőségével, igent mondtam és akkor tudtam meg, hogy Woth Péter lesz a felnőtt csapat edzője. Szombathelyen rengeteget tanultam Tőle, így jött az ötlet, hogy beszéljek vele. Szakmailag nagyon sokat segített, edzőként sokkal több lettem, amit nagyon köszönök neki, sportolóként szintén sokat tanultam az edzések alkalmával.

 

2016 augusztusában pedig már játékosként kacsolódtam be az alapozás időszakában. Jó volt a lányok között lenni, újra játékosként edzeni. Rengeteget kellett volna foglalkoznom az edzéssel, hogy olyan formába hozzam magam, amilyet elvártam magamtól. Ez nem sikerült, rengeteget csalódtam emiatt, és a sok utazás ezt csak nehezítette. Nem úgy sikerült ez az év, ahogy szeretettem volt.

 

Sok mindennel kellett megküzdenem, ami sajnos nem volt elég ahhoz, hogy több lehetőséget kapjak a mérkőzések alatt. Azt, hogy visszajöttem játszani egy percig sem bántam meg, sok örömet és boldogságot adott nekem. Feltöltött energiával és máshogy teltek a napjaim miatta. Hiányozni fog.

 

Köszönöm Laci bácsinak a lehetőséget edzőként, köszönöm a sok segítséget, amit kaptam Angitól, Petyától, Evitől, Gyöngyitől, Piritől. Bettinek köszönöm, hogy idén, ha kellett megtartotta helyettem az edzéseket vagy segített nekem benne.

 

Köszönöm a lányoknak a munkájukat, a rengetek élményt és tapasztalatot, hogy sírtunk és nevettünk együtt, a selfiket és a tavaly nyári Youth fesztivál élményeit.

 

Köszönöm, hogy itt voltál és segítettél, amikor nagy szükség volt Rád! A magánéleti terveidhez sok sikert! És néhány év múlva biztosan számítunk rád!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.