Skip to main content

Véget ért az őszi szezon. Beszélgetés Csehkis Gáborral a Marcali VFC elnökével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2017. november 23. Csütörtök, 14:42

Csehkis G 900x400

Szépen kezdődött... aztán egyre inkább a vesztes mérkőzések sorjáztak. Szinte „megbénultunk” a kapu előtt... a kidolgozott helyzeteinket nem értékesítettük. Kőrösi Bandi nyilatkozataiban legtöbbször ezt jelölte meg a vereség okaként. Aztán Bandi is lemondott és Te vetted át a csapat vezetését. Hogy jutottunk el odáig, hogy csak jobb gólaránnyal vagyunk a 15. -ek a bajnokságban? Csak Tab van mögöttünk.

 

 

Úgy gondolom, hogy már az előző szezonban is érződtek a problémák: sajnos tényleg nagyon kevés gólt rúgtunk már az előző szezonban is, és az is tény, hogy ezt a kevés gólt is nagyrészt pontrúgásból hoztuk össze, főleg két védőnknek – Czimondor Péter fejes góljai és Kőrösi Bandi szabadrúgás góljai – köszönhetően. Az idei szezonban Bandi 4 góllal a házi gólkirályunk... Ha megnézzük a tabella első felében szereplő csapatokat, mindenhol van egy-egy 10 gól feletti játékos. Úgy nem lehet meccset nyerni, hogy nem lövünk gólt, ráadásul a védelemben is becsúszhat egy-egy hiba. Az őszi 15 mérkőzésből 10 olyan volt, ahol csak maximum 1 gólt rúgtunk. Így fordulhat elő az, hogy az 5. legkevesebb kapott góllal utolsók vagyunk.

 

Próbáltunk nyáron támadót igazolni, de sajnos nem tudtunk vonzó feltételeket biztosítani. Sajnos az már nem elég vonzó a mai fiataloknak, hogy némi aprópénz mellé munkahelyet is kapnak, ezt már nem értékelik annyira... még egyszer mondom, sajnos!

 

A másik probléma – ami azt hiszem, mindenképpen kihat az elsőre – az edzéslátogatottság. Hét közben a munkahelyi, iskolai és ki tudja milyen elfoglaltságok miatt alig voltak edzésen. A pénteki egy komolyabb edzés, még ezen a szinten is kevés arra, hogy végig tudjanak érdemben küzdeni 90 percet. És ha már a küzdelemről van szó, azt hiszem, hogy eljutottunk a harmadik problémáig, ugyanis én úgy láttam, hogy éppen a küzdeni tudás, a motiváció hiányzott a játékosokból. Bandi azért mondott le, mert úgy érezte, hogy már nem tudja motiválni a játékosokat. Én nem mint edző, hanem mint „csapat-összeállító” vettem át a csapatot és nem azért, mert nekem ez annyira hiányzott, hanem mert nem volt más megoldás. Sajnos igen rossz pillanatban történt mindez, mert a bajnokság legerősebb csapataival játszottunk egymás után (Nagybajom, Balatonlelle, Balatoni Vasas) és finoman szólva sem tudtunk kimászni a gödörből...

 

A fonyódi utolsó forduló jól jelképezte az őszi szezonunkat: gólhelyzet nélkül hoztuk le a meccset, ahol az ellenfél első góljánál 3 alkalommal szereltünk, de mindig visszapattant a támadóhoz a labda, majd a 30. percben kiállították a középhátvédünket, a szünetben mentő vitte el az egyik játékosunkat, én próbáltam tüzelni a csapatot, aminek az eredménye az volt, hogy kb. 4-5 játékos is mutogatott vagy beszélt a kispad felé.

 

Sajnos az őszi szezonban nem tudták bebizonyítani a fiúk, hogy alkalmasak a megyei 1. osztályú tagságra. De van még egy tavaszi szezon, ahol lehet bizonyítani.

 

Pedig azt gondolom – sőt most, hogy jártam a csapattal vidéki öltözőkben/pályákon is biztosan állítom –, hogy mindenki, aki nálunk focizik, összeteheti a két kezét a körülmények miatt.

 

A Kiss Lajos irányította U19-es csapatunk dobogón végzett harmadikak lettek ősszel! Itt is gratulálok a csapatnak és edzőjének. Ekkora a különbség a korosztályok között? Tudom, elvétve van 19 éves a csapatban, de azért meglepő – persze örömteli! - az eredményük számomra.

 

Én is gratulálok a Csapatnak és Lajosnak egyaránt az elért eredményhez. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezek a srácok sem nagyon járnak edzésre (sokan vidéken tanulnak). De az előző évek munkái, edzései látszódtak az együttesen, még akkor is, ha átlagéletkorban inkább lefelé lógunk ki a mezőnyből. Több olyan srác van, aki az U16 Csapatban is helyt áll, és volt olyan, amikor akár szombaton és vasárnap is játszottak serdülő, majd ifi mérkőzést. Jó lenne, ha közülük páran továbbra is komolyan vennék a labdarúgást, mert akkor néhány éven belül (vagy talán még hamarabb) bemutatkozhatnának a felnőtt csapatban is.

 

Az U16 ismét remekel egyet botlottak a Siófok ellen kaptak ki 5:0 -ra egy komoly betlit húzott a csapat de ezen a mérkőzésen kívül többségében jelentős gólkülönbséggel nyertek. A Fonyódnak például 16 gólt rúgtak a fiúk! Ennyivel vagyunk jobbak?

 

Nem gondolom, hogy nekünk a Siófokkal kellene versenyeznünk, inkább szerintem az érdekes, hogy mit is keresnek ők ebben a megyei bajnokságban úgy, hogy NBII-es felnőtt csapatuk van?

 

Én összességében azt mondanám, hogy ennél a korosztálynál és az U14-nél is kijön az a szakmai munka, ami ezekben a játékosokban benne van 9-10 éves koruk óta. Nem gondolom, hogy más megyei bajnokságban szereplő csapat heti 3 alkalommal edz, talán ez lehet a különbség... Ezúton is gratulálok a fiúknak az őszi kiváló teljesítményükhöz.

 

Az U14 nem tudott hibázni 100%-os az eredményességük, 10 mérkőzésen csak 9 gólt kaptak 61-et rúgtak! Gratulálok a csapatnak! Az általam látottak alapján állíthatom sokkal képzettebb, és jobb kondícióban vannak a gyerekeink. Nagyságrendi különbségek vannak a csapatok között a javunkra. Néha az volt az érzésem és ez vonatkozik az U16 -ra is, hogy az ellenfeleink nem azonos színvonalon vannak. Helyükön vannak a csapataink? Nem kéne megpróbálni egy szinttel feljebb?

 

A végén kezdem: azért nem tudjuk megpróbálni egy szinttel feljebb, mert jelenleg még azokban a korosztályokban (U13, U14, U15), ahol magasabb osztályban tudnánk indulni, nincs annyi gyerekünk, hogy egy-egy tiszta (azonos születési évű) korosztályt el tudjunk indítani. És tekintettel arra, hogy a legjobb gyerekeinket elviszik magasabb osztályba, mi pedig nem tudunk hozzánk csábítani tehetségesebb fiúkat, mert a TAO támogatás miatt minden környékbeli egyesület ragaszkodik a gyerekekhez, erre nincs is nagy esély egy-két éven belül.

 

Ennél a korosztálynál jön ki először az, hogy hozzá vannak szokva az U9 – U11 tornákon a gyerekek a magasabb színvonalhoz, tekintettel arra, hogy szándékosan nálunk talán jobb, de mindenképpen komoly utánpótlás nevelő egyesületek és tehetősebb klubok csapatai ellen mérkőzünk hétről-hétre. Ehhez viszont az kell, hogy az U9 és U11 korosztályban megfelelő képzést kapjanak a srácok és a tanulás mellett (nem kis áldozatot hozva a heti 3-4 foglalkozással az iskola után) az edzéseket is komolyan vegyék.

 

Sajnos én itt egy kicsit borúsabban látom a képet, mert sokkal jobb lenne szorosabb meccseket játszani és abból tanulni, ezáltal fejlődni, de itt már megmutatkozik a magyar labdarúgás egyik problémája, mert nem mindenkit ez az érdek vezérel, egyeseket sokkal inkább az önös érdekei és akkor van probléma, amikor ezek az emberek még hatalmat is kapnak a kezükbe. Mert akkor – tisztelet a kivételnek, mert ilyen egyesület is van a környéken – a TAO támogatásból nem edzőket fizetnek, aki heti rendszerességgel edzi a gyerekeket, nem mérkőzésekre, tornákra járnak hetente, kéthetente (nekünk csak az utaztatás évi 4 millió Ft-ba kerül), hogy a gyerekek fejlődhessenek, hanem valami teljesen mást csinálnak a pénzzel. Lehet, hogy máshol ezért jobb a felnőtt csapat, mint nálunk?

 

A gyerek csapataink sorra aratják győzelmeiket, bár a nagy klubok csapatai ellen be-be csúszik egy-egy vereség is. Azt látom, töretlen a játékkedv és sokan választják a labdarúgást a gyerekek közül. Rendezett a versenyeztetés, tisztességes felszerelésben, elhivatott szakvezetőkkel szerintem rendben megy az utánpótlás a VFC -ben. Feltételezem, egyetértesz velem.

 

Az U11 és U13 csapataink a kiemelt Bozsik Programban szerepelnek, ami számunkra nagyon nagy lehetőség, attól függetlenül is, hogy sokkal messzebb kell utaznunk (pl.: Kaposvár helyett Szombathely), ami időben és anyagiakban is nagyobb áldozatokkal jár. Nem csak azért nagy lehetőség, mert jobb ellenfelek ellen, jobb körülmények között játszanak a gyerekek kéthetente, hanem azért is mert – és ezzel nem biztos, hogy népszerű leszek – a szombathelyi alközpont működését összes sem lehet hasonlítani azzal, ami Somogy megyében megy. Ráadásul így a gyerekek a tornákon az Illés Akadémia szeme előbb vannak, ami – bár a srácok ezt még nem tudják – óriási lehetőség számukra, ugyanis egy független felmérés szerint az ország második számú akadémiájáról beszélünk. Szeretnénk ebben a körben maradni...

 

Jól szervezett tornákon, kiváló körülmények között, jó ellenfelek ellen, szoros és izgalmas mérkőzéseket játszunk, és többnyire győztesen hagyjuk el a pályát, kell ennél több?

 

Az U9 korosztálynál is megfelelő szakmai munka folyik, az idei szezontól Kolozs László irányításával. Úgy tudom, hogy nagy lelkesedéssel járnak a gyerekek edzésre.

 

Az U7 korosztálynál Kolozs Rita személyében bevontunk egy óvónőt a picik képzésébe, vagyis leginkább a labdarúgás megszerettetésébe, és mondhatom, hogy ez jó döntésnek bizonyult, mert átütő sikert értünk el azzal, hogy kb. 25 óvodás korú gyermek kezdett el heti 2 alkalommal edzésre járni. Úgy gondolom, hogy ez is nagy siker az egyesület életében, hiszen ezek a gyerekek alkotják a további működés alapjait. Csak velük 3 edző foglalkozik.

 

Az elmúlt évben a futsal is a palettára került, a téli időszakban. Idén is lesz csapatunk?

 

Négy korosztályban indulunk idén is a futsal bajnokságokban (U11, U13, U15 és U19). Ez azért jó, mert szervezett keretek között működő bajnokságról van szó, ahol számunkra nem is feltétlenül az eredmény a fontos, sokkal inkább az, hogy télen sem áll meg az élet.

 

Sajnos a sportcsarnokba nagyon ritkán jutnak be a csapataink, ezért örülünk annak a lehetőségnek, hogy ezeken a futsal tornákon legalább nagyobb teremben is játszhatunk.

 

E mellett természetesen minden korosztály részt vehet/vesz meghívásos teremtornákon és természetesen 2018. elején ismét megrendezzük az Industrie Elektrik tornákat, immár 8. alkalommal, több korosztályban.

 

Hogy áll az Egyesület? Rendben vannak az anyagiak? Terveztek fejlesztést?

 

Olyan régóta várt fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani, mint az edzőpálya világítása, az edzőpálya öntözése, illetve labdafogó háló építése.

 

Ehhez az elnyert 6 millió Ft-os TAO támogatáson kívül kb. 2,5 millió Ft önerőre van szükség. Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az önerőnk meg is lenne hozzá, viszont sajnos idén a TAO támogatást nagyon nehezen tudjuk összeszedni, pedig a létszámunk évről-évre történő jelentős növekedésével nagyon fontos lenne, hogy az edzőpályát is tudjuk használni, illetve ami még fontosabb, hogy ősszel, télen és kora tavasszal 16 óra után is tudjunk rajta edzeni. És itt nem feltétlenül a felnőtt csapatról van szó, hanem rajtuk kívül kb. 100 gyerekről, akik rendszeresen járnak edzésre, de jelenleg csak a birkózó csarnokot tudják használni 5 hónapon keresztül.

 

Ezen kívül természetesen szeretnénk lecserélni azokat a labdákat, mezeket, stb. amik már elkopóban vannak, illetve az egész egyesület melegítőgarnitúráját is szeretnénk cserélni, amire szintén nyertünk támogatást.

 

Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki tud segíteni a még le nem hívott kb. 7 millió Ft TAO támogatás előteremtésében, az kérem, tegye meg és jelezze az Egyesület felé!!!

 

A működéshez szükséges anyagi feltételek újabb egy évre már biztosítottak.

 

Ha jól tudom, újra szerveztek sportbált?

 

Igen, lassan már el lehet mondani, hogy az év elején immár hagyományos Sportbált, hiszen 2018. február 3-án egymás után már a harmadik évben bulizunk egy nagyot a „birkózó” csarnokban. 2016-ban 80 fő jött el, 2017-ben 110 fő, remélem a következőre minimum 130 fő fog eljönni. A hangulat és a jó társaság garantált...

 

A végére hagyom, bár feltételezem a szurkolók már az elsők között keresték a kérdést... mi lesz a felnőtt csapattal?

 

Őszintén mondom, hogy magam sem tudom. Év közben nagyon nehéz edzőt találni, jó játékost meg pláne, ráadásul a téli átigazolási időszakban csak pénzért lehet igazolni.

 

Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy amíg néhány éve egy jó játékost havi 30.000 Ft-ért (ez is messze ellentétes az elveimmel) lehetettet „kapni”, addig ma már ez minimum a duplája, de sok esetben még annál is jóval több. Mi ezt nem tudjuk garantálni senkinek, az pedig – ahogy már mondtam – ha munkát kap az illető a mai fiatalokat nem annyira érdekli.

 

Van egy edzőjelöltünk, de mivel neki csapata van jelenleg is, nagyon nehezen fogjuk tudni meggyőzni. Pedig olyas valakiről van szó, aki jártas a Somogy megyei fociban. Ha Ő nemet mond (2 héten belül remélem el fog dőlni), akkor jönne a B és C terv, ami sajnos nincs...

 

De nem adjuk fel, HAJRÁ MARCALI!!!

 

Köszönöm a beszélgetést! Hajrá MVFC!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb