Skip to main content

Nem indítunk felnőtt csapatot …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2022. július 21. Csütörtök, 05:57

Gyongyi

A 2022/2023 -as szezonban a Marcali VSZSE nem indít felnőtt csapatot a Somogy megyei női kézilabda bajnokságban. A döntés hátteréről és a kézilabdaszakosztály terveiről kérdeztem Dombóvári Zoltánné Gyöngyit, a kézilabdások új szakosztályvezetőjét.

 

 

28 év után a Marcali VSZSE nem a Nemzeti Bajnokságban szerepel majd, és ahogy megtudtam a megyei bajnokságba se nevezünk. A 2021/2022 szezon végén vetted át a szakosztályvezetést, egy nehéz helyzetet örököltél. Arra kérlek a döntés hátterét „világítsd” meg szurkolóinknak.

 

Az elmúlt hetekben hosszasan tárgyaltunk a lehetőségekről az edzőkkel, a döntést hozókkal. Igyekeztünk jó megoldást találni. A játékosállományunk viszont meghatározta a lehetséges választ… nem tudunk indítani felnőtt csapatot a megyebajnokságban.

 

Egyébként felhívtak a kézilabda szövetségből, hogy vállalnánk-e az NB2 -t, mert nem tolonganak a kieső csapatok a lehetőségért. Fájó szívvel, de nemet mondtunk.

 

A meglévő játékos állományunkban csak egy 19 éves játékos van, mindenki más ettől fiatalabb. Tehát a megyebajnokságban 16-18 éves lányokkal kellett volna szerepelnünk. Az NB2 -es csapatból többen eligazoltak, befejezték pályafutásukat, elköltöztek Marcaliból. Nem maradt felnőtt játékosunk.

 

A megyebajnokságban a 20-35 év közötti játékosok szerepelnek zömében, kiegészítve fiatalokkal. Nekünk nem áll rendelkezésünkre 5-6 valóban felnőttjátékos.

 

Az ifi csaptunk bajnok lett az elmúlt szezonban, technikai felkészültségük alapján alkalmasak lettek volna megítélésem szerint a megyebajnokságra, de fizikailag nem. A megyebajnokságban kőkemény mérkőzések vannak, nagy tapasztalatú, rutinos, korábban NB -s csapatokban szerepelő játékosokkal, akik bizony fizikailag jóval erősebbek a mi fiataljainknál. Nem lehet kitenni a sérülés veszélynek a fiataljainkat.

 

Az ifi csapat edzője Szántó Angéla nagyon megfontolta a döntést, és a két lehetőség közül az U19 -es utánpótlás bajnokságot választotta. Mi tiszteletben tartjuk a döntését. Nem lehet 15-18 éves lányokkal elindulni egy felnőtt bajnokságban.

 

Ráadásul a MKSZ átszervezte az utánpótlás bajnokságot, és a korábbi rendszer helyett U17 és U19 korosztályoknak van I.-II.-III. osztályú bajnoksága, mi ez utóbbiba neveztünk be. Mielőtt megkérdenéd… nem tudjuk még, hogy milyen csapatok lesznek az ellenfeleink.

 

Egyébként nagy változások vannak folyamatban a kézilabda sportban. Megszűnt az NBI/B keleti és nyugati csoportja, összevonták egy csoportba a bajnokságot. Az NBI/B -ben már csak profi csapatok tudnak elindulni. Az elképzelések szerint a 2023/2024 -es bajnoki szezonban már csak 2 keleti és 2 nyugati csoport lesz an NB2 -ben is, tehát több mint 40 csapat a Dunántúlon és az Alföldön a megyei bajnokságokban lesz kénytelen versenyezni. Nagyon erősek lesznek a megyebajnokságok … nekünk erre is gondolnunk kelett.

 

Szóval maradt az egyetlen ésszerű lehetőség az U19 III. osztály, és majd az év vége felé már látni fogjuk, hogy jól döntöttünk -e. A megyebajnokságba lehet nevezni bármikor, ha úgy döntünk.

 

Örök gondja a Szántó Anginak, hogy amikor elvégzik a középiskolát a lányok, akkor továbbtanulnak és így elköltöznek a városból, úgy tudom ez ma is így van.

 

Igen szinte az egész kezdő csapat távozott a bajnokság végén. Koruk miatt még játszhattak volna nálunk de hát továbbtanulnak, és azokban a városokban folytatják többen, ahol megkezdik a felsőoktatásban a tanulmányaikat. Sok sikert kívánok nekik e helyen is!

 

Korábban a Veled készült interjúban beszélsz arról, hogy itt voltál amikor a Kiss Laci elkezdte építeni a marcali női kézilabdát, és itt volt a Szántó Angi is.

 

A napokban beszélgettem erről pont az Angival, és az egy nagyon szomorú beszélgetés volt, még el is érzékenyültünk azon, hogy erről a helyzetről kell beszélnünk … nagyon szomorú 28 év után újrakezdeni egy felnőtt csapat építését. És ez ma már a mi felelősségünk is. Amit tudunk megteszünk, de hát a megváltozott körülmények miatt nagyon nehéz lesz.

 

És nem a város támogatásán múlik, mert az töretlen! Itt is szeretném megköszönni! Egyszerűen egy ilyen kisvárosban nagy szponzor jelentős támogatása nélkül, nem lehet játékost igazolni.

 

Sajnos odáig jutott a játékosok fizetése, hogy a jómódú Csurgó sem indít felnőtt női csapatot 2022/2023 -as bajnokságban. 700-800 ezres fizetéseket kérnek az NBI/B -en ismereteim szerint, de az NB2 -ben sem ritka a 300 ezres fizetés. Persze ezek pletykák mert mi el sem jutunk addig, hogy tárgyaljunk ilyen kvalitású játékosokkal.

 

A VSZSE eddig is nagy gondot fordított az utánpótlás nevelésre, és azt továbbra is a legfontosabb feladatunknak tartjuk. 7 edzővel 120 gyerekkel indulunk neki a szezonnak.

 

Akkor beszéljünk az utánpótlásról, és akkor kezdjük a legidősebb U19 -es korosztállyal…

 

Ahogy már említettem a bajnokcsapat 6 kezdője távozott, de ennek ellenére 17 -en kezdik a felkészülést. Az U15 -ből kiöregedett lányok csatlakoznak az Angi keretéhez. Augusztusban lesz edzőtáboruk 3.- a és 20. -a között, napi két edzéssel. 20.- a után már csak egy edzés lesz mert az Angi a munkája miatt már nem ér rá délelőtt. Szeptember 11.- én indul nekik a bajnoki szezon.

 

Az U14 -el Sziva-Balogh Piroska fog foglalkozni, 14 -en vannak. Ők is fognak edző táborozni, augusztus 7. - től lesz egy hetes táboruk, napi két edzéssel. Szeptember közepén már kezdenek a bajnokságukban.

 

A Horváth Zoli 16 fővel az U12 -es csapatot viszi tovább, a Senoha Viki átveszi a Balogh Vikitől az U11 -es korosztályt, 20 kislánnyal kezdi a felkészülést. A Pék Petra az U8 – U9 korosztályt, a Légrádi-Pék Evelin az U9 – U10 korosztállyal fog foglalkozni. Ők is 20 – 20 gyerekkel foglalkoznak. A Balogh Viki pedig az U8 -as korosztállyal fog kezdeni szeptemberben.

 

Nagy változás lesz az utánpótlásban, hogy a felnőtt csapat megszűntével felszabadult napi másfél óra edzésidő a Sportcsarnokban. Ezért a kicsik edzései is a csarnokban lesznek. A legkisebbek persze maradnak az iskolában, de nekik is szándékunkban áll alkalmanként a sportcsarnokban időt biztosítani, hogy szokják a nagypályát, és ne a tornájukon szembesüljenek egy igazi kézilabdapálya belmagasságával, méretével, terével.

 

A finanszírozás rendben van?

 

Igen, rendelkezésünkre áll a szükséges támogatás a TAO révén, és az Önkormányzat is biztosítja a működésünket. Köszönjük!

 

Köszönöm az információkat! Sok sikert kívánok Neked a szakosztályvezetéshez, és remélem néhány év múlva már a felnőtt csapatról is szót váltunk!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb