Skip to main content

Tanévzáró beszélgetés Szilágyi Istvánnal a Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatójával …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2014. június 20. Péntek, 05:28

szilagyi istvanEz volt az első teljes tanév, amikor egy kettőség volt az Iskolák irányításában, fenntartásában. A Tankerület a szakmai munkát felügyelte, de az iskolák működtetését a Város intézte. Arra kérlek, hogy oszd meg velünk gondolataidat ezzel kapcsolatban.

A kettősséggel kapcsolatban voltak félelmeink is és elvárásaink is. Ezeknek egy része természetes volt. Úgy gondolom, még meg kell tanulnunk ezt az együttműködést, tisztáznunk kell még néhány kérdést. Hasznos lenne alkalmanként leülni, egyeztetni, megbeszélni aktuális teendőinket. Kötelességünk korrekt kapcsolatot tartani a fenntartóval és a működtető önkormányzattal. Ez elemi érdekünk. A tisztességes kapcsolatnak köszönhetően iskoláink működése biztosított. Egyértelmű az a tapasztalat, hogy az Önkormányzat továbbra is „sajátjának" érzi az intézményeket.

A finanszírozás most is nagyon takarékos. Szerencsére ötleteink mindig vannak. Kihasználjuk azokat a pályázati lehetőségeket, melyek révén pluszforrásokhoz jutunk. Így tudjuk fejleszteni eszközparkunkat, szakmai munkánkat, tudunk érdekes programokat szervezni.

Intézményünk nagy méretéből adódik, hogy sok a tanuló, nevelő, ez a négy iskola össze tudja adni azt a szükséges a tudást, tevékenységét úgy, hogy egymást segítve, kiegészítve csodálatos eredményeket kovácsol. Intézménynek „súlya" van a szellemi kapacitását tekintve is, ráadásul a korösszetételből is egyértelműen kiolvasható, hogy nagyon tapasztalt, szakmájában toppon lévő, nagyon sok eredményt elért pedagógus, és pedagógiai tevékenységet segítő munkatárs dolgozik nálunk.

Itt szeretném elmondani, hogy igyekeztünk kihasználni azokat a lehetőségeket is, amelyek a közfoglalkoztatásból adódtak számunkra. Nem hiszem, hogy sok iskola van még az országban ahol ennyi közfoglalkoztatott dolgozott, mint nálunk. Kezdve a karbantartóktól, a pedagógiai asszisztensig. Mi örömmel fogadtunk bárkit, aki dolgozni akart. Ugyanúgy ahogyan a tanításban, úgy a közfoglalkoztatásban sem teszünk különbséget. Mi nem vagyunk „válogatósak" megtanultunk együttműködni, együtt dolgozni azokkal, akik csatlakozni kívánnak törekvéseinkhez.

Ebben az évben kellett a pedagógusoknak megcsinálni a portfóliójukat. Az iskolátokban ez megtörtént? Hányan csinálták meg?

A Noszlopy Iskolában mind a négy kolléga elkészítette a portfóliót, aki erre jogosult volt. A nemesvidi kollégák közül egy pedagógus, a Mikszáthban három fő a Zeneiskolában kettő vállalta a többletmunkát.

Magam is megcsináltam. Bár az első gondolataim ezzel kapcsolatban azok voltak, hogy megint egy olyan tevékenység, egy olyan feladat, ami sok időt vesz igénybe, lehetne helyette mást is csinálni. Utólag már nem így látom, hiszen minden ilyen típusú dokumentum alkalmas arra, hogy értékeljük a korábbi tevékenységeinket, egy kicsit összesítsük a tudásunkat, átgondoljuk eseményeket, teendőket, új célokat tűzzünk ki önmagunk számára. A többit majd meglátjuk.

Tankönyvellátás ... sokat olvashattunk az anomáliákról. Mi a helyzet ma, és mi várható?

Úgy gondolom, hogy azok a kollégáim, akik korábban is és most is elvégezték ezt a feladatot, azok felkészülten, nagyon sok munkát elvégezve, minden tőlük telhetőt megtettek.

Hiányolom a kommunikációt ez ügyben. Jó lett volna, ha elfogadják, befogadják a jelzéseinket, sok apró hiba kiküszöbölhető lett volna.

Szükségesnek látom, hogy azok a szülők, akik kifizették a könyveket időben kapják meg azokat vagy kapjanak magyarázatot arra, hogy miért késik a szállítás. Bizonyára „bejáródik" a rendszerez, de néhány finomítás elkerülhetetlen.

Tudok róla, hogy gondot okoz az iskolának, hogy nincs megoldás arra a helyzetre, amikor a szülő meg kívánja vásárolni az ingyen tankönyvet a tanév végén.

Azt kell mondanom, hogy ez a lehetőség egyszerűen elfelejtődött. Erre egyelőre nem tudok jó választ adni. Ez egy korábban is létező probléma volt. Lesznek és most is vannak szülők akik, egy egy tankönyvet szükségesnek látnak megvásárolni. Vagy azért, hogy a gyerek a nyári szünetben tanuljon belőle, vagy azért hogy a szeptemberi ismétlések idején, az első tanórákon, legyen a gyerekének ehhez tankönyve. Lesz ennek megoldása, ebben biztos vagyok. Szerintem a könyvtári visszakölcsönzés lesz az a lehetőség, ami a megoldást jelentheti.

Egy nagy pályázaton volt sikeres az iskola 170 millió forintot nyert két évre. Hogy áll ez a program?

A pályázati időszak kétharmadánál tartunk, de a programoknak már közel a háromnegyedét megtartottuk. Mindent a szerződésekben foglaltak szerint végzünk. A tervezett eszközök beszerzését - a közbeszerzési szabályozásnak megfelelően - teljes egészében megvalósítottuk. Néhány eseményhez kapcsolódó anyag beszerzése van csak hátra. Az elmúlt napokban közel ötszáz tanuló vett részt erdei iskolában, kerékpáros táborban, ökotáborban vagy idegen nyelvi tanulmányúton, de voltak Budapesten a Közlekedési Múzeumban is negyvenöten.

Ez mellet van még egy szenzációs pályázatunk, melynek kapcsán külföldi kapcsolatainkat szélesíthetjük. A Comenius projektben lehetőségünk van nemcsak utazni, de nyolc ország delegációjával megismertetni városunkat, intézményünket. A közös angol nyelv gyakorlásán túl a környezettudatos magatartás, fenntartható fejlődés népszerűsítését végezzük partnereinkkel karöltve.

Legutóbb a Zeneiskola évzáróján mondtad el, hogy egészen kiemelkedően sikeres évet zár az iskola. Nagyon sikeresek voltatok a tanulmányi, és a sport versenyeken.

Olvasóink rendelkezésére bocsájtunk egy összesítést, ahol a számadatok igazolják állításomat. Nagyon szívderítő olvasmány, biztosíthatok minden olvasót. Annak különösen örülök, hogy ezek a nagyszerű eredmények nem koncentrálódtak csak egy műveltségterületre, tantárgyra, nem korlátozódtak a művészeti tevékenységekre, vagy csak a sportra.

Tanulmányi versenyek eredményei (Noszlopy Gáspár Általános Iskola)

Tanulmányi versenyek eredményei (Mikszáth Utcai Általános Iskola)

2013 – 14 eredmények, igazgatói dicséretek (Zeneiskola)

Minek köszönhető ez? – kérdezhetné valaki. Már korábban is említettem, hogy a kollegáim nagyon tapasztalt pedagógusok, olyan életúttal rendelkeznek, amire könnyű építeni.

Az pedig ma már természetes és ez így van jól, hogy a sportban már szinte csak közös csapatok indulnak a versenyeken. Egyre több olyan sportágban sikeresek gyermekeink, amelyeket a velünk együttműködő civilszervezetekben, egyesületekben űznek. Ezekkel a szervezetekkel nagyon jó a kapcsolatunk. Jönnek és kérik a gyerekeket, beszámolnak az eredményeikről.

Örülünk egymás eredményeinek! Alig tudnék olyan kollegát mondani, aki ne ért el volna valamilyen szép eredmény a diákjaival. Tehát ezek a sikerek nem egy kis csoport, csak néhány ember eredményei, szinte mindenkinek kijut a dicsőségből!

Lesznek-e olyan változások, amelyek érintik a szülőket, gyerekeket a kivetkező tanévben?

Nagy dolgok biztosan nem. Amire mi várunk, az a művészeti iskola működtetésével kapcsolatos. Van néhány dolog, amivel kapcsolatban ígéretet kaptunk, hogy ebben a tanévben megoldódik. Biztos vagyok abban, hogy szeptemberre rendeződik ez is.

Örömmel adok tájékoztatást arról, hogy szeptembertől ismét visszakapják iskoláink a nevüket hivatalosan is. A szervezeti struktúra nem változik, de ismét Noszlopy és Mikszáth iskola néven nevezzük már hivatalosan is az intézményeinket. Zárójelben jegyzem meg eddig is így hívtuk, de a hivatalos elnevezés az a Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt. Marad a jelenlegi „felállás". A Noszlopy a székhelyintézmény vagy központi intézmény, melynek tagintézményei a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola, a Zeneiskola, amely Hidas Frigyes nevét veszi fel, és a nemesvidi tagintézmény.

Itt a szünet, ekkor történnek meg a karbantartási munkák az iskolákban. Mire futja ebben az évben?

A Noszlopyban már elkezdődött egy komoly felújítás a vizesblokkok tekintetében, minden WC –nk, mosdónk felújításra kerül. Ezt a munkát már elkezdték, gyakorlatilag már lebontották a régi berendezést. A napokban volt nálunk a GAMESZ vezetője és végig jártuk az összes helyiséget a festés, javítás kapcsán. Sajnos nagyon sok a munka, ebben az iskolában is és a másik iskolákban is. Ebben az évben is csak azokra lesz teendőkre lesz lehetőség, ami égetően szükséges. Bízom abban, hogy a lehetőségekhez képest minden munka elkészül szeptemberre.

A Szülői Munkaközösség segítségével a Noszlopyban bővíteni fogjuk a játszóparkot, más a szabadteret érintő nagyobb változás nem lesz. Most a vizesblokkok nagyon régen várt felújítása az a legfontosabb.

Szokásos kérdés a tanévvégén, már az új tanévre vonatkozik ... hány első osztály lesz?

A beiratkozásnak talán vége. A Mikszáth Iskolában két, a Noszlopyban három viszonylag nagy létszámú első osztályt indítunk. Nagyon szép eredményeket produkáltak idén a sportolók is, így tesis osztály indítása a Mikszáthban garantált. A Noszlopyban pedig a művészetoktatás a többletlehetőségek egyike. A létszámnövekedés oka a beköltözés, a bejárás.

Úgy látom, hogy ezek a létszámok biztosan tarthatóak, ez nincs veszélyben, távlatokban én inkább további létszámnövekedést prognosztizálok. Nemesviden is folytatódik az oktatás, ahogy eddig is. Összevont osztályokat indítunk, tehát a négy alsós évfolyam két tanulócsoporttal működik, amit az ottani kollegáim nagyszerűen megoldanak.

A Zeneiskolában is jól sikerült a beiratkozás, a működésük zavartalan. A művészetoktatás sajátossága, hogy ősszel még gyarapodni fog a létszám. Lesz még pótbeiratkozás. A kollégák mindent megtesznek, járják az iskolákat, óvodákat, hangszerbemutatókat tartanak és népszerűsítik a zeneoktatást. Úgy látom, eredménnyel teszik ezt.

Nyári programok?

A gyerekeknek elsősorban sport és idegen nyelvi táborok szervezünk. Sok egyéb rendezvény lesz a nyáron. Nagyon szorgalmaznám a pályázatok kiíróit, hogy gondoljanak a nyári táborokra, még több olyan pályázatra lenne szükség, amely nyári táborok szervezését támogatja, mert igény lenne rá.

Lesz ügyelet az iskolákban, a szünidőben?

Igen a székhelyintézményben, a Noszlopyban (Széchenyi u. 60) minden hétfőn délelőtt. Ekkor van mód a hivatalos ügyek intézésére.

Köszönöm a beszélgetést!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb