Skip to main content

Gyalogtúra a Csillagvárhoz

Írta: Szaka Zsolt
Megjelent: 2016. augusztus 30. Kedd, 04:13

2016.08.28.53

A Marcali Természetjárók Baráti Köre harminckét tagja bízva a szép időben vasárnap ismét útnak indult. Meglepően sok gyermek vállalta a közel 20 kilométeres túrát. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület által szervezett hatodik gyalogtúra célja a Csillagvár volt.

 

A templomtól a Kezesfáig bejártuk az előző túra útvonalát. A gombai szőlőhegy a kilátópontjaival és mély horhosaival ismét gyakori pihenésre késztette a túrázókat.

 

A horvátkúti és a marcali szőlőhegy közötti szakaszon kicsit szárazabb út várt ránk, mint legutóbb. Köszönet a karbantartásért! Azért most is volt módunk megcsodálni többféle apró vízi állatot a kisebb-nagyobb tócsákban.

 

A Kezesfánál egy ötágú csomópontban futnak össze a környező településekből (Hollád, Somogysámson, Horvátkút, Marcali, Kéthely) érkező erdei utak. Régen egy hatalmas fa állt itt, melynek kiszáradása után az innen induló utak irányaiba mutató ágait kéz formájúra faragták, természetes útjelzőként használva. Az eredeti fa már több emberöltővel ezelőtt kidőlt. Később a helyén újra és újra útjelző oszlopot állítottak - az eredeti fa emlékére kéz formájú táblákkal, hol bádogból, hol fából.

 

Az útjelzőnél nagyot pihent a csapat és újult erővel indultunk a sűrű erdőben a holládi szőlők felé. Változatos, de jól járható erdei utakon érkeztünk meg a Bari-hegyre. Sajnos az egykor gazdag szőlőhegyen nagyon sok az elhagyott pince és birtok.

 

Betértünk a műemlék római katolikus Szent Donát kápolnához. 1785-ben épült barokk stílusban a környék egyik legszebb panorámájú részén, megszentelt helyre. Bar község Szent Miklós templomának romjaira emelték a Bar kisasszonyról elnevezett hegyen. A közelmúltban mentették meg a teljes pusztulástól, azóta ismét a holládiak búcsújáró helye.

 

A főúthoz közeledve több gondozott és remek panorámával rendelkező terület, sok nádtetős pince található – a régi idők hangulatát idézve.

 

Az autópálya felett elidőzött a társaság (főleg a gyerekek), majd a főútvonalon is átkelve ismét hűs erdei utakon haladva jutottunk el a várral szomszédos szántóföldig. A szántón átvágva a téglagyár bányatavaira is rápillantottunk, majd megérkeztünk a Csillagvárhoz.

 

A hangulatos étteremben (múzeumként berendezett Csárda) gulyással és különböző népi ételekkel csillapíthatták éhségüket a fáradt vándorok.

 

A Csárda körül és a külső falain a Népi Mesterségek Eszközei Kiállítás sokakat ráébresztett, hogy milyen más lehetett a vidéki élet nem is olyan régen.

 

Azt tartják a Csillagvárról, hogy középkori erődítmény, mely része volt a végvári erődrendszernek. Valószínűbb, hogy valójában egy különleges formájú erdészlak, melyet Festetics Lajos építetett a 19. század elején. A műemlék épület romantikus stílusú. A csillag alakú épület falai ferdesíkúak. Lőrésablakai, felvonószerkezete, belső kútja, a pincéből a padlásra vezető minaretszerű homokkő csigalépcsői, és sarokbástyás sáncai vannak. Pincéje görögkereszt alakú. Építészeti megoldása a világon egyedülálló.

 

A várban kapott helyet a Végvári Élet Panoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját. A kapitány szobája, az őr- és pihenő szobák, a füstös konyha korhű berendezése évszázadokkal ezelőtti hangulatot árasztanak. Láthatunk falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat, az árnyékszéket használat közben, stb.

 

A látványos padlástérben és a kazamatákban kapott helyet a Huszárbaba Gyűjtemény, a Plüssmackó és Baba Gyűjtemény.

 

Az állatudvaron kecskék, racka- és merinói juhok, magyarfajta baromfik, nyulak simogathatók és megfigyelhető Bodza mosómedve a saját kis erődítményében.

 

Kis előzetes szervezéssel sikerült megoldani, hogy a végállomáson autók várjanak ránk és ne kelljen a közel 20 kilométert visszafelé is gyalog megtenni. Nagy-nagy köszönet jár azoknak a sofőröknek, akik vállalták a korábbi indulást és a plusz kiadást a közösség érdekében!

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb