Skip to main content

Zirci és tihanyi zarándoklaton járt a KÉSZ Marcali Csoportja

Írta: Kiss Kálmán
Megjelent: 2016. november 14. Hétfő, 16:53

Kesz37

2016. november 12-én, szombaton a kora reggeli órákban indult a KÉSZ Marcali Csoportjának csapata egy újabb zarándokútra. Az idei esztendőben a zirci és a tihanyi apátságok meglátogatása volt a fő célpont. A rossz idő ellenére 20 fő kerekedett fel, hogy ne csak vizuális élményekben gazdagodjék, hanem lelkileg is töltekezhessenek.

 

Az első állomás Zircen, a ciszterci rend központjában volt, ahol egy helyi szerzetes által celebrált szentmisén vettek részt a zarándokok. Ezután megismerkedhettek az igen szépen felújított apátság történetével, valamint az igen gazdag egyházi könyvtárral is. A főleg vallási témájú kiadványok között számos ősnyomtatvány is megtalálható a középkorból (pl.: Thuróczy krónika – 1488, Werbőczy: Tripartitum – 1571 stb.). A szerzetesrend, az egyházi tevékenység mellett a középkorban – a hatalmas birtokoknak köszönhetően – főleg borkészítéssel foglalkozott, jelenleg – az 1735-ig visszaeredeztethető – sörfőzésre tértek át. Az ide látogatók így többféle kézműves módszerekkel készült nedű közül válogathatnak kedvükre.

 

A visszafelé vezető úton a zarándokok útba ejtették a felsőőrsi prépostsági templomot is, ahol Ajtós József plébános (egykori marcali káplán) mutatta be a középkori eredetű épületet, illetve mesélt annak történetéről. A templomban boldog Batthyány-Strattmann László herceg ereklyéje is megtalálható, aki a szembetegségekben szenvedők védőszentje.

 

A zarándokút zárásaként megálltak még Tihanyban is, ahol részt vettek a délutáni ünnepi szentmisén. Ezután a szépen felújított (1055-ben alapított) bencés apátsági templom rövid megtekintése után lehetőség nyílt még I. András (1015-1060) király (uralkodott: 1046-1060) sírhelyének felkeresésére is, ahol a zarándokok leróhatták kegyeletüket az alapító uralkodó előtt. (Az apátág 1055-ös alapító levelében található a legrégebbről fennmaradt magyar nyelvű írásos emlék is.) A csoport az esti órákban szerencsésen érkezett haza az egyre erősödő havas eső kíséretében.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának zarándoklatát az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Köszönet érte!

 

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb