Skip to main content

Így alakul át a magyar egészségügy Takács Péter szerint

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2024. április 13. Szombat, 20:44

434829697 385485857786431 6870292186474021744 n

Arra utalt az egészségügyi államtitkár egy minapi konferencián, hogy átalakulnak a kórházak funkcióikban, és számos ellátási helyen csökkenteni kell a kapacitásokat.

 

 

A terjedelmes cikk – amely egy közelmúltbeli konferencián elmondott, Youtubra felkerült videó alapján született, többek között az alábbiakról beszélt Takács Péter a már kirajzolódó irányok alapján:

A BCG korábbi tanulmánya négy fő problémát azonosított és ebből bizonyos kórházi funkciók megszüntetése következik és centralizálása megyei szinten, valamint az alapellátás frendszerének racionalizálása és a szakrendelők megszervezése megyei szinten. Utóbbi azt is jelenti, hogy kikerülnének az önkormányzatok kezéből.

A fentiek afelé mutatnak, hogy lesznek megyei és városi kórházak. Minden megyében egy valódi kórház maradna, és jogilag minden városi kórház a központi, megyei irányító intézmény alá tartozna.

A városi kórházak jelentősen átalakulnának, ugyanis főleg csak egynapos műtétek, belgyógyászati, valamint szülészeti és sürgősségi ellátások, prevenciós tevékenységek maradnának ott. A komolyabb eszköz- és humánerőforrás-igényű ellátásokat a megyei kórházakba koncentrálnák.

Minden, a megyében dolgozó orvos munkáltatója is a centrumkórház lenne, ami azt jelenti, hogy az orvosokat és szakdolgozókat arra a helyre lehet kirendelni, ahol épp szükség van rájuk. Az, hogy pontosan hol milyen ellátás lesz, szintén az OKFŐ-ben dől el.

Összevonnák, illetve megszüntetnék a kisebb, illetve be nem töltött háziorvosi praxisokat, az új körzethatárokat szintén az OKFŐ dönti el. A teljes cikk itt elérhető!

Via: portfolio.hu

 


Bereczk Balázs alpolgármester úr is megnyilatkozaott mai Facebook bejegyzésében a Marcali Kórházzal kapcsolatban: 

Hogy honnan lehet tudni, hogy választás lesz Marcaliban?


Az egyik biztos jele, jogy jönnek az ígéretek és mesék a kórház, és az egészségügy jövőjéről.

Aki az előző választásoknál felmerült ötleteket, miniszteri bejelentéseket szeretné megnézni, ezen az oldalon megteheti:


https://www.facebook.com/share/p/as72iYeYf2anhMWh/

 

Én személyesen is átéltem - mert itt éltem, élek - a Kórház "funkció váltását":

  • 2010-ben legidősebb gyermekem itt született. Volt 4D ultrahang, apás szülés, modern szülészet, és gyerekosztály pl a sárgaság kezelésére (önkormányzati fenntartás)
  • 2016 legidősebb lányom is itt született, már nem volt gyerekosztály (állami fenntartás 2012 óta)
  • 2017-ben született középső lányom. Már Keszthelyen, mert Marcaliban megszűnt a szülészet.
  • 2019-ben legkisebb lányom is Keszthelyen született. A marcali és keszthelyi infrastrukturáról inkább nem írok.

Aki nem itt él, az mondhatja, hogy a 2016-os tüntetés nem ért semmit. Ő biztosan elfelejtette, nem látta, hogy a kórház osztályaira vezető ajtók lakattal voltak lezárva!

Mit tett az Önkormányzat a Kórházért:

- bérleti díjat fizetett, hogy az orvosi ügyelet a kórházban működhessen

- Gamesz hóeltakarítást végez

- 5 lakást biztosítunk a Marcali Apartmanházban

- visszakértük a nem használt ingatlanokat

- 10 év után a volt SZTK-t vissza is kaptuk, a többit nem

- ha önkormányzati rendelőt kellett az intézményben elhelyezni, felújítottuk az adott részt, stb...

Aki önkormányzati felelősségről beszél az olvassa el az egészségügyi államtitkár nyilatkozatait - a frisset -, vagy kérdezze meg a keszthelyi, balassagyarmati, mosonmagyaróvári, szombathelyi, egri, stb polgármestert.

Egyébként kapaszkodjanak meg: Budapestről nézve 10 ágyas szülészet nőgyógyászat működik a kórházban. Csak éppen az ellátás "szünetel". (Nem látja - na látja!)

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb