Skip to main content

Borverseny...

Írta: Horváth László
Megjelent: 2024. május 04. Szombat, 11:15

1118

Pénteken került megrendezésre Marcali Korzóban a Délnyugat-Balatoni Hegyközség, valamint a 750. éves első írásos említését ünneplő Marcali Városi Borversenyének eredményhirdetése.

 

 

A hegyközség részéről Németh Andrea Éva hegybíró, Dr. Bánkuty József elnök, valamint a 2x3 fős bíráló bizottság elnöke Wolf Sándor Somogy Vármegyei Kormányhivatal Borászati Felügyelője, szőlész-borász szakmérnök vett részt. A hegyközség elnöke elmondta, hogy nagyon nehéz éven vannak túl a gazdák.

Tavaly nagyon megnőtek a művelési költségek, a betegségek egész évben nyomás alatt tartották a gazdákat, a felvásárlási árak pedig tartósan alacsonyak. Az Eu-ban ma Magyarországon kerül a legtöbbe megtermelni 1 kg szőlőt és itt lehet eladni a legkevesebb összegért 1 liter bort.

Míg országosan a szőlő termőterületek nagysága folyamatosan csökken, a Délnyugat-Balatoni Hegyközség területe 440 ha, mely kis növekedést is mutat. A területen gazdálkodók száma a 10 évvel ezelőtti 300 feletti számról már kétszáznál kevesebbre változott, ami kiöregedést és gazdaságosabban művelhető területnagyság felé eltolódást is mutatja.

Wolf Sándor magas szakmai színvonalat garantálva értékelte a több mint 50 beérkezett tételt és hasznos tanácsokkal látta el a borászokat.

Ezt követően Dr. Huszár Mihály történész tartott egy rendkívül érdekes előadást legújabb kutatásaiból, mely a környék szőlész és borászati hagyományait ismertette, bemutatva annak ma is ismert alakjait.

A szervezők részéről Horváth László hegyközségi tag vázolta, hogy idén szakítottak a korábbi lebonyolítási hagyománnyal és próbáltak egy ünnepélyesebb, színvonalasabb eseményt létrehozni, melynek célja a termelők és a helyi fogyasztók, vásárlók összekötése. Ha nem a boltokban, hanem a helyi termelőktől vásárolják meg ugyanazt a minőséget olcsóbban, akkor azzal a gazdákat is támogatják.

Ezt erősítette meg Bereczk Balázs alpolgármester úr is, aki a város részéről a rendezvényt is támogatta, valamint a város bora díjazottjaitól reprezentációs céllal vásárolnak is, ezzel is terjesztve a helyi borok ismertségét, hírnevét.

Az oklevelek átadását követően egy kötetlen, 'sétálós borkóstoló' vette kezdetét, ahol az összes induló bort meg lehetett ízlelni. A gazdák és a vendégek tételről tételre tudták elmondani véleményüket a borokról, megismerve egymást és az adott borászat termékeit. Jó hangulatban, sokáig tartott a beszélgetés, amihez, mint tudjuk, kell a jó bor, ami itt meg is volt!

Eredmények: Érmenként | Termelőként

 

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb