Skip to main content

Jelenleg is folynak a mentési munkák a Balatonon

Írta: VMSZ
Megjelent: 2015. július 25. Szombat, 21:30

vizimentok rupert


Egy újabb mozgalmas nap közben vannak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai. Jelenleg is folynak a mentési munkák a Balatonon, ahova délután csapott le kb 100 km-/órás széllökésekkel tarkított vihar.

 

A Vízirendészet kérésére a VMSZ hajói bekapcsolódtak a prevencióba, melynek az lett volna az értelme, hogy a tóban tartózkodókat a partra tereljük. A hajósaink beszámolója szerint sokan újra figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket, így aztán a vihar kezdetével rengeteg segélykérő hívás érkezett. 

 

Volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Több elsüllyedt hajó van a tavon, melyeket folyamatosan mentenek a szakemberek. Több szörfös és kite-os is a vízimentők segítségére szorult, amikor kiderült, hogy rosszul mérték fel tudásukat, képességeiket, így a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni, akik szintén azt gondolták, hogy legyőzik az elemeket.

 

A vihar előtt számoltunk be arról, hogy Balatonfüreden a Füred Camping előtti vízterületen keresünk egy embert, aki vízibicikliről esett a vízbe, majd elmerült. Az ő keresését fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja.

 

Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aki ugyancsak elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a VMSZ kutatócsoportjának tagjai megtalálni, de nem sikerült. Ezt a kutatást is felfüggesztettük.

 

A Meteorológiai Szolgálat a VMSZ Zánkai Központját arról tájékoztatta, hogy este 10 óra körül éri el a Balatont egy újabb, a kora estinél erősebb széllel és intenzívebb meteorológiai tevékenységgel párosuló viharzóna!

 

Munkatársaink arról tájékoztattak, hogy a hétvégére való tekintettel jelenleg nagyon sokan vannak vitorlással a tavon!

 

Tar Mihály, szóvivő
Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb