Skip to main content

Mindenszentek és Halottak Napján is biztonságban

Írta: Somogy MRFK
Megjelent: 2016. október 27. Csütörtök, 13:13

rend

A rendőrség Somogy megyében is kiemelt figyelmet fordít a temetőkre, kegyhelyekre és környékükre.

 

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, elhelyezzük a kegyelet virágait, meggyújtjuk az emlékezés lángját.

 

Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők számára.

 

Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő. Számos kellemetlen helyzet és nem utolsó sorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

 

A temetők környékén számolni kell a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt kiemelt körültekintéssel!

 

A kialakult forgalom függvényében ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, ezért ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

 

Mindenszentek és Halottak Napja idején, miközben Önök a temetőkben szeretteikre, ismerőseikre emlékeznek, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeik.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg tanácsainkat!

- Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Az autókat minden esetben zárják le!
- Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!
- Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket! (A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)
- Utazás, továbbá nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsanak fokozottabb figyelmet értékeikre!
- Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
- Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)
- Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
- Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét!
- Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget, értesítsék a rendőrséget!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztalnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon!

 

Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

 

Az illetékes rendőrkapitányságok munkatársai a temetők, kegyhelyek környékén közbiztonsági, közlekedési, és bűnmegelőzési feladatokat látnak el az ünnep zavartalan biztosítása érdekében, ezért kérjük Önöket, hogy mindezek tudatában figyelmes és jogkövető magatartásukkal segítsék kollégáink munkáját.

 

Mindenkinek békés, nyugodt megemlékezést, balesetmentes közlekedést kívánunk!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb