Skip to main content

Rendőrök a Balatoni Szakmakikötőn

Írta: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Megjelent: 2024. április 22. Hétfő, 13:13

IMG 6049

Az idei évben Fonyód adott otthont április 19-én a IV . Balatoni Szakmakikötőnek. A Siófoki Szakképzési Centrum pályaorientációs rendezvényének célja az volt, hogy interaktív szakmabemutatókkal, pályaválasztási tanácsadással az általános iskolásokhoz közelebb hozzák, és jobban megismertessék a különböző hivatásokat.

 

 

A fiatalok a rendőrségi sátornál kipróbálhatták a részeg és drogos szemüveget, de az ujjnyomatolással, és a rendőrségi fegyverekkel is megismerkedhettek. A rendőri pálya iránt érdeklődők a jelentkezéshez is megtalálhattak minden szükséges információt.

A szakemberek a Mátrix Projekt keretében felhívták a diákok figyelmét a kibertérben rájuk leselkedő veszélyekre. Hangsúlyozták, hogy a biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és a személyes adatok fokozott védelmével a kockázatok jelentősen csökkenthetők. A jelenlévők hallhattak az internet függőségről, közösségi álprofilokról, adathalászatról, intim videók közzétételének veszélyeiről, valamint az internetes zaklatásokról is.

A rendőrség tanácsai a virtuális térben történt áldozattá válás megelőzése érdekében:

  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
  • Használjon erős, hosszú jelszavakat a közösségi oldalakhoz (Google, Facebook)!
  • Ha szükséges tárolja őket jelszókezelő alkalmazásban.
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
  • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Belépéskor inkább gépelje be az URL címet, mintsem a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
  • Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.

A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

A rendőrség állásajánlatai, képzései és a munkakörök betöltéséhez tartozó alkalmassági feltételek a karrier.police.hu oldalon egy helyen érhetőek el, így könnyebben és gyorsabban, már online felületen is lehet jelentkezni a rendőrség állományába.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb