Skip to main content

Siófoki rezsi-válságstáb: újabb százmilliós plusziadással szembesültek

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2022. október 05. Szerda, 16:46

pipework 2789065 640

Újabb 100 milliós pluszkiadással szembesült a héten harmadszor ülésező rezsi-válságstáb, tízszeres áron kapja az energiát a Termofok is – számolt be dr. Lengyel Róbert polgármester a siofok.hu híradása szerint.

 

 

Egy friss kormánydöntés szerint a lakosságon kívül mindenki, így az önkormányzatok, iskolák, a kórházak, a vállalkozások is piaci áron kapják a távhőt ezentúl. Az említettek többségénél Siófokon a távhő szolgáltatója a város cége, a Termofok Kft, mely immár a korábbiakhoz képest több mint tízszeres áron kapja azt az energiát, amivel felfűti a rendszerét és biztosítja a lakásokban, közintézményekben a téli meleget. Következésképpen a lakossági fogyasztókon kívül mindenki más is ilyen árakkal kalkulálhat.

 

„Mindez csak az önkormányzati hivatalunk és az intézményeink tekintetében egy újabb, százmilliós nagyságrendű pluszkiadást jelent a városkasszából” – összegzett a polgármester, megjegyezve: főképp az állami intézmények (iskolák, kórház) esetében eddig is akadoztak a fizetések a Termofok felé.

 

„Ha nem tudnak majd fizetni a cégünknek az iskolák, a kórház, a kisebb-nagyobb cégek, akkor ki biztosítja és miből a fűtésüket? – tette fel a kérdést Lengyel Róbert. – Ha nem jut a pénzéhez a Termofok, akkor miből fizesse ki a saját számláit és miből a dolgozóit? S miből vegyen energiát, hogy a kazánjait felfűthesse és a meleget biztosítsa? Mert a melegért a végén valakinek mégis csak fizetnie kell, nincs ingyenebéd…

 

Ráadásul a mi önkormányzatunk sem lesz abban a helyzetben, hogy akár csak időlegesen is átvállaljuk a Termofokon keresztül például az egyes állami szervek terheit. Nekünk is sokszoros kiadásokkal kell számolnunk, ráadásul ugye korábban a pandémiára hivatkozva a bevételeinket rendesen meg is csorbította az állam, így örülünk, ha elkerüljük a csődöt, tehát képtelenek leszünk mások helyett is helytállni…”

 

Sport- és civil szervezetek támogatása innentől kezdve nem fér bele

 

Csak akkor számíthatnak az önkormányzatok „rezsi-kompenzációra”, ha már elfogyott minden tartalékuk – adta hírül a Népszava egy hétfői szakmai tanácskozáson elhangzottakra hivatkozva. Kaposváron bezár télre a Csiky Gergely Színház és az új sportaréna, Balatonbogláron már bezárt a sportközpont, Nagyatádon négy szállodából egy marad nyitva télre – csak somogyi példákat hozva, de a kérdés országos: hogyan vészelik át az önkormányzatok a rezsiválságot, mire kell még felkészülniük az energiaválságban? – erről kérdezte a siofok.hu Schmidt Jenőt, Tab fideszes polgármesterét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét.

 

Schmidt Jenő szerint a következő két-három évben arra kell berendezkedniük a településeknek, hogy nem lesz szabadon felhasználható pénzeszközük. ?int kifejtette:

 

Az a kormányzatnak sem érdeke, hogy csődbe menjen az önkormányzati szektor, ezért aztán fog támogatást adni, de arra is fel kell készülni, hogy ennek fejében nagyon meg fogják nézni a kiadásokat. El tudom képzelni például, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani. Sport- civil szervezetek támogatása ettől kezdve aligha fér bele, vagy ahol igen, ott nem lesz központi rezsitámogatás. Az úgynevezett ASP-rendszer révén a állam az önkormányzatok minden kifizetését látja, azt is, kinek mennyi pénz van a a számláján, mennyi a tartaléka. Ha van tartalék, nincs támogatás…

 

Címlapkép forrása: pixabay.com

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb