Skip to main content

Agancsgyűjtés - kizárólag engedéllyel!

Írta: Sefag
Megjelent: 2024. február 19. Hétfő, 09:04

428151976 777332884426922 3652578587578665760 n

A gím- és a dámbikák február elejétől április végéig hullajtják agancsukat, ebben az időszakban - haszonszerzés céljából - ellepik az erdőt az illegális agancsgyűjtők.

 

 

A tevékenység amellett, hogy évről-évre jelentős károkat okoz a vadászatra jogosultaknak, bizonyos esetekben kimeríti az állatkínzás fogalmát is. Az illegális agancsozók nem válogatnak az eszközökben, gyakran láncot alkotva kutyákkal, motorokkal, quadokkal űzik a vadat, illetve huzalokat feszítenek ki a fák között, melyben fennakad a bikák agancsa. Ha az agancsos ilyen erőszakos módon szabadul meg fejdíszétől, megsérülhet az agancstő, aminek következtében a jövőben torz agancsot rakhat fel, de súlyosabb esetekben a koponyasérülés az állat pusztulásához is vezethet.

Az illegális agancsozás több szempontból aggályos, túl azon, hogy a hullott agancs gyűjtése a vadászatra jogosult előzetes írásbeli engedélye nélkül lopásnak minősül, a kirándulókat veszélyeztetik a kifeszített drótok, a megzavart rudlik pedig a közutakon okozhatnak baleseteket.

Az illegális agancsgyűjtés jogi következményei lehetnek a vadászati hatóság által - a vad nyugtalanítása, zavarása miatt - kiszabott vadvédelmi bírság, de a módszer esetenként - amennyiben a vad maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza - kimerítheti a Btk. szerinti állatkínzás fogalmát, mely szabadságvesztéssel is büntethető.

Az illegális agancsgyűjtés lopásnak minősül, a levetett agancs a vadászatra jogosult tulajdonát képezi!

Forrás és fotó: Szigeti Edit

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb