Skip to main content

Miért tartják magasan a Balaton vízállását?

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. február 21. Szerda, 10:26

balatonakarattya időkép vihar

A téli szabályozási szint fölött van jócskán a Balaton vizének szintje. Emiatt erősebb szélben megbillen a tó és ilyenkor a parthoz közeli területeket elárasztja a víz. A siófoki mércén már tartósan több mint 15 centivel mérnek többet az ilyenkor kívánatos szintnél – írja az atv.hu.

 

 

A fonyódi vízmércén kis híján 130 centis vízállást mértek a napokban. Ez jóval magasabb, mint a télre meghatározott 110 centiméteres érték. A vízügyi szakemberek folyamatosan engedik a vizet, de nem csökken jelentősen a víz a Balatonban.

„Mindig a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történi és hát azt kell hogy mondjam, hogy újra és újra nagy mennyiségű csapadék érkezik a vízgyűjtő területre, A Zalán keresztül folyamatosan érkezik utánpótlás a Balatonba”

– fogalmazott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az alacsonyabban fekvő déli parti településeken azt mondják, hogy örülnének, ha gyorsabban engednék a vizet a tóból.

„Bízom azokban a szakemberekben, akik erről döntést hoznak, de azt kérem, hogy mindenképpen legyenek figyelemmel arra is, hogy a mi esetünkben 120 centi fölött, már eléggé problémás tud lenni egy ilyen napokig tartó szeles idő”

– ezt már Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere mondta.

A közeli Fonyódon viszont örülnek, ha magasan áll a víz a tóban.

„Amikor magasabb a vízállás, akkor sokkal tisztább és sokkal szebb a Balaton vize és ezért is örülünk a magas vízállásnak. Egyébként mi azt tartjuk, hogy bízunk a szakemberekben és bízunk a természetben is, hiszen a Balatonnak van egy természetes apadási és áradási folyamata is”

– hangsúlyozta Erdélyi Barnabás, a település alpolgármestere.

A vízminőségnek nyáron jót tesz, ha bőven van víz a tóban.

„Amkor melegszik az idő és napsugaras reggeltől estig, akkor a víz gyorsan fel tud melegedni és akkor az abban lévő mikro- és makro élővilág is beindul, a növényzet is beindul”

– ezt már Joó Tamás vitorlázó mondta az ATV Híradó stábjának.

Nyári időszakban, egy-egy kánikulai napon akár egy-másfél centit is csökkenhet a Balaton szintje. Egy száraz, csapadékmentes szezon végére így 50 centi víz is eltűnhet tóból – írja az atv.hu.

Fotó: atv.hu

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb