Skip to main content

Könyvtárakban is ki lehet tölteni online a népszámlálási kérdőívet

Írta: Sajtóközlemény
Megjelent: 2022. október 04. Kedd, 15:13

nepszamlalas

Budapest, 2022. október 04. – Beiratkozási és díjfizetési kötelezettség nélkül, ingyenesen ki lehet tölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet a magyarországi könyvtárakban.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a hazai könyvtárak szakmai képviseletei között létrejött megállapodások eredményeként azok is eleget tehetnek adatszolgáltatási kötelezettségüknek online, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

 

Együttműködési megállapodást kötött a KSH több budapesti és vidéki könyvtárral az október 1. és november 28. között zajló népszámlálással kapcsolatos lakossági tájékoztatás kiterjesztése, valamint az internetes válaszadás népszerűsítése és segítése érdekében. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vállalták, hogy tagi hálózatukon keresztül felhívják a lakosság figyelmét a népszámlálás fontosságára és az internetes kérdőívkitöltés lehetőségére, valamint lehetővé teszik, hogy az intézmények számítógépeit használva azok is online válaszolhassanak a kérdésekre, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

 

A népszámlálási kérdőíveket október 1–16. között az interneten, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon válaszolhatják meg azok, akik önállóan szeretnének eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A kérdések internetes megválaszolásához az online kitöltési időszakban a könyvtárak – erre a célra biztosított – számítógépeit is igénybe lehet venni az intézmények nyitvatartási ideje alatt. A könyvtárak ezt a szolgáltatást ingyenesen biztosítják, nem kell hozzá beiratkozni, sem más díjat megfizetni. Fontos, hogy a lakosok a kitöltéshez vigyék magukkal a KSH-tól postai úton megkapott levelet, mely tartalmazza 12 jegyű belépőkódjukat.

 

A kérdőív online kitöltése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az adatszolgáltatásnak. A KSH szeretné biztosítani, hogy ez a lehetőség mindenki számára elérhető legyen, ezért van kiemelt jelentősége a most aláírt megállapodásoknak – mondta Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb