Skip to main content

Pályázati felhívás települési újságok digitalizálására

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. július 20. Csütörtök, 23:27

2023072032

Az Arcanum Adatbázis Kiadó felajánlja minden település számára, hogy hivatalos lapjaikat térítésmentesen digitalizálja, kereshető PDF formátumot készít belőlük és ezeket átadja az önkormányzatoknak, illetve laptulajdonosoknak.

 

 

A program célja: összegyűjteni és megőrizni az egyes települések által kiadott újságokat a kezdetektől egészen mostanáig. Itt nem kizárólag a rendszerváltozás utáni lapok jöhetnek szóba, hanem időkorlát nélkül visszamenőleg minden lap minden fellelhető lapszáma – áll a pályázati felhívásban, amelynek beadási határideje 2023. október vége.

 

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) periodika adatbázisba töltve ezen lapok tartalmai közösen is kereshetővé válnak, ami komoly információ szolgáltatási szinergiákat indukálhat. Egyúttal hozzájárul hazánk legnagyobb, teljességre törekvő periodika adatbázisának bővítéséhez.
A települések saját online archívumokat is létrehozhatnak a keletkező digitális tartalmakból. (Ez nem része a felajánlásnak)

 

Az Arcanum Digitális Tudománytárról

 

Hazánk legnagyobb teljes szövegűen kereshető periodika adatbázisa több ezer folyóiratot fog össze a XVIII. századtól mostanáig. A havi sok százezer oldallal bővülő adatbázisban a keresés ingyenes, a tartalom megtekintés előfizetéshez kötött. A szolgáltatás naponta több mint tízezer olvasót, kutatót szolgál ki. Az ADT-ről részletes tájékoztatást talál a https://www.arcanum.com/hu/adt/ címen.

 

A programban való részvétel feltételei

 

A programban való részvételhez szükséges összegyűjteni a lehető legteljesebb helyi lapgyűjteményt, akár több korábbi lapot is. Rendelkezni kell a még élő lapok online publikációs jogával, és engedélyezni kell ezen tartalmak Arcanum Digitális Tudománytáron történő közzétételét. (A már megszűnt, jogutóddal nem rendelkező lapok esetében nem szükséges publikációs jogi nyilatkozat, csupán a megszűnés tényét kell jelezni.)

 

Az összegyűjtött lapszámokat a jelentkezőnek kell eljuttatnia vagy az Arcanum telephelyére (1117 Budapest, Hunyadi János út 9. 20G ép.).

 

A program keretében elsősorban hírújságokat várnak, reklám újságokat nem tudnak fogadni.

 

A fenti vállalásokról előzetesen egy űrlap kitöltésével kell nyilatkozni, melyet jelen levél végén található
linkre kattintva érhet el.

 

Amennyiben befogadó választ kap az Arcanumtól, a válaszhoz csatolt szerződést ellen kell jegyezni és 1 hónapon belül el kell juttatni az anyagot a megjelölt helyre. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben bírálják el.

 

A megvalósításról

 

Az átadott lapokat, legyen szó kötetes vagy füzetes változatról, lapra bontva digitalizálják. Azokat, akik személyesen viszik el újságjukat, szívesen látják egy technológiai bemutatóval egybekötött gyárlátogatáson is.

 

Igény esetén a digitalizált lapokat megőrzik és a munka után elvihetőek lesznek. A kötetes anyagok kötéstábláit újraköthető módon visszaadják.

 

A digitalizálás után kereshető PDF fájlokat hoznak létre, melyekben az egyes folyóiratok, azon belül az évek és lapszámok elkülönülnek. A lapokat az ADT-n településenként teszik közzé.

 

A kész PDF állományokat elektronikus úton eljuttatják az egyes települések által megnevezett ügyintézőhöz.

 

Az érvényes pályázatot visszaküldők 1 hónapos ADT hozzáférést kapnak.

 

A bírálatnál legfőbb szempontok az átadandó állomány teljessége, mennyisége, minél régebbi volta, állaga, valamint, hogy a pályázó számára miért és mennyire fontos a digitalizálás, illetve a ADT szolgáltatásba való bekerülés, az ahhoz történő hozzáférés.

 

Jelentkezési határidő

 

Pályázati űrlapokat 2023. október 31-ig fogadnak be.

 

A feldolgozás a pályázatok érkezési sorrendjében történik.

 

A jelentkezni a következő linkre kattintva lehet: Jelentkezési űrlap

 

(Amennyiben nincs valakinek Google fiókja és nem nyílik meg az űrlap, ezen az email címen kell jelezni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb