Skip to main content

Ezek az autópályák válnak fizetőssé 2024-ben

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. december 13. Szerda, 13:16

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViYmRmY2RmMWFiMTRjMDdhNDM0MGU4Y2Y0ZmQ2NWY0

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megjelent rendelete alapján 2024 január elsejével összesen 230 km-rel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s.

 

 

A Balaton-régióban egy új helyen válik fizetősség útszakasz: az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen azonban a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesznek. Március elsejétől vezetik be az egynapos matricát, amely 5150 forintba fog kerülni – írja a vg.hu.

A jogszabály értelmében 2024. január elsejével díjköteles lesz, ami a személyautókra is vonatkozik:

  • az M0-s végig, azonban elég lesz a Pest vármegye matrica az érintett szakaszokon,
  • az M4-es teljes hosszán, ahol a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is ki kell váltani,
  • az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica rövid szakaszon, Tiszakürtig lesz érvényes,
  • az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz,
  • az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica,
  • az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesz.

Mindez azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől további két vármegyével is bővülhet a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével.

Így változnak az autópályamatrica-árak januártól

A hatályos jogszabályok értelmében a 2024-es matrica árakat az előző év augusztusi fogyasztói áraihoz kötik, ami alapján a drágulás 16,4 százalékos lesz januárban, így ezek lesznek az érvényes e-matrica-árak:

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjOTQ0OTA1OWRlZjRhZWZhMTNkMzdkZGJiNjcyYzRk

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb