Skip to main content

Időben érvényesítse igazolványait!

Írta: Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Megjelent: 2024. április 08. Hétfő, 21:34

okmanyok 3

Személyazonosságot igazoló igazolvány a személyi igazolvány, az útlevél és a jogosítvány. Ezek azok az iratok, melyekkel akár szavazhatunk is a júniusi választásokon, de persze csak akkor, ha érvényesek.

 

 

Amennyiben kiderül, hogy az irataink egyike sem érvényes, akkor ideiglenes személyigazolvány kérhető, ami szintén jogosít a szavazáson való részvételre, viszont csak 30 napig érvényes.

Figyelem! A személyi igazolvány igénylésénél kapott papír nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

Fontos, hogy még akkor kérjék igazolványaik érvényesítését, amikor azok még nem jártak le! Személyi igazolványt a lejárat előtt legkorábban 60 nappal lehet ismét készíttetni, korábban nem. Ugyanez igaz az útlevéllel kapcsolatban, míg a jogosítvány készítéséhez szükség van az orvosi alkalmasságról szóló igazolásra is.

Személyi igazolvány igényléséhez az állampolgároknak be kell fáradniuk a kormányablakok valamelyikébe, ahol az ügyintézőknél vagy a Mesterséges Intelligencia Ponton saját maguk is elindíthatják a folyamatot. Utóbbi lehetőséggel akkor tudnak élni, ha van a rendszerben egy három évnél nem régebbi, kormányablakban készült fényképük. A személyi igazolvány igénylése minden esetben ingyenes.

A lejáró jogosítványt Ügyfélkapun keresztül, akár otthonról is meg lehet hosszabbíttatni, ehhez szintén csak egy három évnél nem régebbi, kormányablakban készült fotó szükséges. Ráadásul az online, ügyfélkapus ügyintézés a jogosítvány érvényesítésénél díjmentes.

Az útlevélnél minden esetben illetéket szükséges fizetni, ennek mértéke az érvényességi idő hosszától függően lehet 7500 vagy 14000 forint. Ehhez adódhat hozzá, ha úgymond gyorsított eljárásban szeretnénk megkapni az útlevelet, ennek a pótdíja 19 ezer, 29 ezer és 39 ezer forint is lehet, ha 5 napon, 3 napon, vagy 24 órán belül szeretnénk megkapni az útiokmányt.

A lakcímkártyákat szintén érdemes leellenőrizni, hogy ne érjen minket meglepetés a szavazókörben. A névjegyzéket az önkormányzatnál működő választási iroda állítja össze, ők április 16-ig kiértesítenek mindenkit, hogy melyik szavazóköri névjegyzékben szerepel.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb