Skip to main content

Sokba kerülhet a hulladék illegális lerakása

Írta: Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Megjelent: 2024. április 08. Hétfő, 21:39

kov 4748

Idén is folytatja az illegális hulladéklerakók felderítését, felszámolását, és a szabálysértők bírságolását a Somogy Vármegyei Kormányhivatal.

 

 

 

A Hulladékgazdálkodási Osztály 2023-ban illegális hulladék elhagyásával kapcsolatban 471 esetben folytatott le helyszíni ellenőrzést. Az ügyek 64 százaléka a HulladékRadar alkalmazáson keresztül érkezett.

A bejelentett hulladék mennyisége meghaladta a 8000 tonnát, amiból a kötelezettek, illetve az érintett ingatlantulajdonosok 2500 tonnányit el is szállítottak. A kormányhivatal végrehajtási eljárása során 10 esetben szállítottak el hulladékot, mintegy 2679 tonnát, aminek költsége meghaladta a 115 millió forintot.

Az illegális hulladékok ellen folytatott harc 2024-ben is folytatódik, március 11-ig már 164 hulladék- elhelyezéssel kapcsolatos bejelentés érkezett, 87 a HulladékRadaron keresztül, a többi pedig egyéb bejelentés útján. Ezekben az esetekben a kiszabott bírság összege majdnem elérte a 12 millió forintot. A hatóság 44 tonna hulladék elszállításáról gondoskodott.

A környezetet csúfító és a természetet károsító illegális hulladékkupacok megelőzésére törekszik Kaposvár és a rendőrség is. Március elején a Hulladékgazdálkodási Osztály munkatársai közös drónozáson vettek részt a rendőrséggel és a közterület-felügyelet munkatársaival közösen, Kaposvár több pontján. Az ellenőrzés kapcsán három új esetben indult eljárás.

kov 4800

Abban az esetben, ha nem lehet beazonosítani, hogy ki rakta le a hulladékot, a jogszabály alapján az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége a területen található hulladék jogszabály szerinti kezelése. Amennyiben erről nem gondoskodik, a Kormányhivatal elviteti a szemetet, a költségeit pedig a kötelezettre terheli.

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb