Skip to main content

Júliusban Siófokra költözik New Orleans

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2019. július 09. Kedd, 10:06

jazz

Mára már a legnagyobb hazai dixieland fesztivál, de 16 évvel ezelőtt jóval szerényebb körülmények között indult útjára a siófoki New Orleans Jazz Fesztivál. Akkor még egyetlen nap alatt tartották a koncerteket, mára azonban hagyománnyá vált, hogy négy nap alatt nyolc különböző zenekar lép fel az ingyenes fesztiválon, amelyet a jazz műfaj egy különleges stílusának, a dixielandnek vagy más néven New Orleans-i jazznek szenteltek. Idén július 11-14. között rendezik meg a New Orleans Jazz Fesztivált Siófok Fő terén.

 

A négy napos fesztivál ideje alatt minden nap két zenekar érkezik a siófoki Fő térre. Június 11-én, csütörtökön a szegedi Storyville Jazz Band indítja a fesztivált, őket követi a Streetview Dixieland Band, amelynek szintén van magyar vonatkozása: a fiatal zenekar vezetője a harsonás Ladányi Ádám.

 

Pénteken először a Banjo Brothers nevű trió játszik, amelynek Bényei Tamás is tagja. Testvére, Bényei Tibor tubázik a formációban, amelyet Gáspár Pállal, a Benkó Dixieland bendzsósával alapítottak. Utánuk érkezik a színpadra az egyik legrégebbi és legnépszerűbb hazai jazz formáció, a Benkó Dixieland Band Nagy Iván vezetésével.

 

Szombaton a korábbi évekhez hasonlóan Siófok dixieland zenekara, az Apáti Dixieland Band játszik, akiket Bényei Tamás zenekara a Kossuth díjas Hot Jazz Band követ. A fesztivál utolsó napján a szegedi Molnár Dixieland Band lesz az utolsó fellépő. De előtte még egy különleges, Bényei Tamás által 1996-ban életre hívott formáció lép színpadra, a Hungarian All Stars, amely a stílus legnevesebb hazai képviselőiből állt össze. Ebben a zenekarban a Benkó Dixieland, az Apáti Dixieland, a Molnár Dixieland és a Hot Jazz Band zenészei is képviseltetik magukat.

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb