Skip to main content

Bemutatták e-segélyhívó rendszert

Írta: mti
Megjelent: 2018. április 03. Kedd, 11:11

2015 4fefabad41bcc7fabf997226c5776235

Budapest, 2018. április 3., kedd (MTI) - Bemutatták az úgynevezett eCall segélyhívó rendszert kedden Budapesten.

 

Egy európai uniós rendelet szerint az áprilistól uniós piacra kerülő gépjárművek csak akkor kapnak típusbizonyítványt, s lehet forgalomba helyezni, ha megvan benne az ecall rendszerhez szükséges fedélzeti egység.

 

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára elmondta: a rendszer automatikusan életbe lép vészhelyzet esetén, ha például a járműben kinyílik a légzsák. Ez esetben automatikusan továbbítják a jármű adatait - többek között GPS koordinátáit - a 112-es segélyhívó operátorának. Emellett manuálisan, a járműben ülők az ecall gomb megnyomásával is tudják tárcsázni a 112-őt.

 

Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke azt mondta: a rendszer teljes kiépítésével, a gyors segítségnyújtás révén jelentősen csökkenni fog a halálos balesetek, illetve a súlyos szövődményekkel járó balesetek száma.

 

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának vezetője elmondta: a rendőrség által működtetett 112-nél elvégezték az informatikai teszteléseket, s személyi állományt is felkészítették az ecall rendszer használatára.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb