Skip to main content

A Lara és a Zsani elrepülnek ma az Európa Bajnokságra …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2014. július 01. Kedd, 06:58

Lara Zsani head

A Marcali VSZSE két NBI/B –s játékosa, ma elutazik a Junior Strandkézilabda Európa Bajnokságra, Spanyolországba. Tegnap délután tudtam beszélni velük, két napra jöttek haza egy nagyon intenzív felkészülési időszak hazai részének befejezését követően.

Mindketten tagjai lettetek a Magyar Junior Női Strandkézilabda Válogatottnak. Hogy sikerült odajutnotok? A strandkézilabda szezon még csak most kezdődik, az elmúlt év eredményei segítettetek Benneteket? Emlékeim szerint az Országos Döntőben ötödik helyen végzett a VSZSE.

Lara: a Szövetség meghirdetett egy válogatót, amire jelentkeztünk mind a ketten.

Horváth Zsanett

Zsani: szerintem nem volt köze a kiválasztásban az elmúlt évi teljesítményünknek. Amikor odamentünk egyrészt persze megnézték, hogy mit tudunk, meg elmondtuk a strandkézis múltunkat, de a döntő szempont az volt a válogatott edzőinek, hogy ki vállalja a nagyon komoly két hónapos felkészülést.

Szecsődi Laura

Lara: huszonegy jelentkező volt, közöttük a korábbi év válogatottjai is. Nagyon heterogén volt a jelentkezők tudása, hiszen volt olyan lány is, aki nem tudott „forogni". (A strandkéziben a szabályos 360 fokos forgás után elért találat duplán számít!)

Bekerültetek az első bő keretbe. Mi volt az a program, amit számotokra előírtak?

Lara: Egy hathetes edzőtábort szerveztek Törökszentmiklósra. Aki vállalta annak, azt is kellett vállalnia, hogy az iskolából is hiányozni fog. Egy rövid ideig még az is felmerült, hogy magántanulóként tudjuk csak megoldani, de szerencsére a Berzsenyi Gimnáziumban találtak megoldást, és persze amikor itthon voltunk mentünk mi is a suliba. (Közbevetőleg mindkettőjük bizonyítványa példás lett!)

Toroksztmiklos

Elmondták, hogy a keret szűkülni fog, az edzőtáborban mutatott teljesítmény alapján. Azt is elmondták, hogy 13 –an utaznak az Európa Bajnokságra. Egyértelmű, programmal, egyértelmű céllal szembesültünk. Ez alapján kellett döntenünk arról, hogy bevállaljuk-e.

Toroksztmiklos2

Zsani: Én először nemet mondtam, úgy gondoltam, hogy számomra ez egy kicsit sok ... a hosszú távollét, a sok ismeretlen lány. Az első turnuson nem is vettem részt.

(Olvasóinknak tudnia kell, hogy a Zsaniról minden szakember azt mondja, hogy a strandkézit neki találták fel, hiszen nagyszerűen forog.)

Zsani2

Aztán a Lara rábeszélt, és belevágtam én is, ma már persze örülök neki, hogy így döntöttem.

Lara: Egy nagyon intenzív edzés munkát végeztünk, reggel 5 km futás ... reggeli, majd következett délelőtt egy három órás edzés. Ebéd ... egy kis pihenő majd a délutáni edzés ... az is 3 óra. Rengeteget gyakoroltuk a forgást, a kínait (3 pontot ér majd az EB-n!), a sáncolást. Ahogy közeledtünk az EB –hez, úgy emelkedett az edzésidő ... 2x4 óra lett naponta a futás melett és hozzájött az konditeremben az erősítés ...

Lara Kecskemét

Nagyon sokat gyakoroltuk persze a játékot, a figurákat. Ebben a játékban nagyon fontos szerepe van a „nyúlnak", támadásban egy létszámfölény jöhet létre akkor, amikor a kapus elhagyja a pályát és helyére bejön mezőnybe a „nyúl". Ha gólt dob akkor az duplán számít és tulajdonképpen ő szervezi a játékot, megfelel a posztja a teremkézi irányító játékosának.

Lara

Tudom, hogy Te vagy az egyik „nyúl" a csapatban. Neked biztos a helyed?

Valószínűleg igen, mert néhány, a csapatjáték szervezéséhez szükséges dolgot be kell gyakorolni, és ehhez tudni kell, hogy ki a nyúl ... Rám is osztotta szakvezetés ezt a feladatot.

Mikor volt az az időpont amikor azt mondták, hogy nem csak a keretnek vagytok tagjai, hanem utazó válogatott játékosok vagytok?

Lara: Az induló létszámból hatan lemorzsolódtak a felkészülés közben. Az is egyértelmű volt – az elején elmondták – hogy 13 fő az utazó létszám. A szabályok szerint egy mérkőzésen nyolc játékos léphet pályára, és az Európa Bajnokságra 10 főt lehet nevezni. Ezt a 10 főt már nem lehet cserélni.

Zsani: Most még egy kilencnapos edzőtábor lesz Spanyolországban a tengerparton az EB helyszínhez hasonló körülmények között, ahol bárki megsérülhet, megbetegedhet. Tehát még nincs meg a 10 benevezésre kerülő játékos neve. Még mindenki esélyes.

Lara: Július elsején utazunk Malagába, ott leszünk és edzünk 9 –éig. Onnan átmegyünk Lorca –ba az EB helyszínére, és akkor derül ki, hogy ki lesz az a 10 játékos, akit beneveznek.

Magyar Junior Strandkézilabda Válogatott 2014

Hány napos lesz az EB? A felnőtteknek is ott lesz? Hány csapat kvalifikálta magát?

Zsani: Háromnapos lesz az EB, és a fiúknak is ekkor lesz a versenyük. A felnőtteknek később lesz, de nem tudom pontosan mikor.

Lara: nyolc lány és 10 fiú csapat lesz. A lányoknál horvát, spanyol, olasz, orosz, román, svájci, és török válogatottak kerültek be.

A törökökkel vagyunk egy csoportban és velük is kezdünk majd. Tavaly amikor megnyertük az Európa Bajnokságot, pont velük voltunk a legnagyobb „harcban".

Mennyire elterjedt sport most a strandkézilabda? Ahogy nézem az országok névsorát, csak svájciaknak és nekünk nincs tengerpartunk ...

Zsani: Egyre jobban, ma már nagyon sokan játsszák, és hamarosan bekerül az Olimpiai Játékok programjába is, a hírek szerint.

Függetlenül az EB szerepléstől, azzal hogy egy ennyire összetett és komoly felkészülésen vettetek részt mindenképen nevet szereztetek a strandkézilabdás berkekben. Hogyan tovább? Van valamilyen hosszú távú tervetek?

Lara: Az EB –t követően még lesznek tornák, amin közösen a csapattal részt veszünk. Én még jövőre is beleférek a korcsoportba, ezért valószínűleg újra megpróbálom.

Zsani: Hasonlóképen gondolom én is, szerintem érdemes végigcsinálni, és ma már örülök, hogy mégis úgy döntöttem ... bevállalom a felkészülést, függetlenül attól, hogy játszom-e majd az EB – vagy sem.

Ha jól számolom, ez a harmadik szezonotok a strandkézilabdában. Az elmúlt évben már az OB –n szerepeltetek, tornát nyertetek, most irány Spanyolország ... mondhatnom jó start ez egy sportágban.

Itt kell megköszönni Nektek, azt a segítséget is amit a Diákolimpiai Bajnok Berzsenyi Gimnázium csapatának nyújtottatok. Hiszen amikor nem az edzőtáborban voltatok, akkor lejártatok a lányokhoz az edzéseikre, és segítettétek a felkészülésüket!

Nagyon sok sikert kívánok Nektek! Szurkolunk, hogy jól sikerüljön a szereplés!

Hajrá Magyarország! Hajrá Marcali!

Szecsodi Laura Horvath Zsanett

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb