SPORT

logo vfc 200Szenzációs sorozatot csinált a felnőtt csapat. Szeptember közepe óta a Nagyatád elleni 1:5-ös győzelemtől kezdve minden mérkőzését megnyerte.

 

Kikaptunk a Babócsától (III.), a Kaposvártól (I.) ez a két csapat az élen végzett ősszel, de talán mi is felérhettünk volna a dobogóra, ha a Csurgótól vagy a Siófoktól nem kapunk ki. 37 pontot gyűjtöttünk és a bajnokságban második Nagybajomnak és a Harmadik Babócsának is 40 pontja van.

 

Nagyon kevés kellett volna az őszi bronzéremhez. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

 

Felemásra sikerült az őszi szezonunk. Először is kezdeném az átigazolási időszakkal, ami nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Kulcspozícióba szerettük volna leigazolni Márton Andrást, az NBIII-ból kiesett Nagyatád csapatkapitányát. Vele mindenben megegyeztünk, de az átigazolási időszak utolsó napján mégis a Kaposvárt választotta. Annyira későn jött a jelzés, hogy helyette már nem tudtunk mást igazolni ilyen rövid idő alatt.

 

Nagy szerencsénkre viszont Szabó Szabolcs hazaigazolt, de Ő az 1-4. fordulóban nem tudott játszani, mert külföldről nem érkezett meg a játékengedélye. Szabi pontosan abban a pozícióban játszik, amiben Márton Andrást szerettük volna játszatni, és nagyon nagy stabilitást ad a csapatnak. A védekezésben, a labdakihozatalban, a rögzített játékhelyzeteknél nagyon sokat erősödtünk vele és a mentalitásával is példa lehet mindenki számára.

 

Én úgy gondolom, hogy 5 pontot nagyon könnyen adtunk ki a kezünkből. Aki látta a Csurgó elleni meccset az 1. fordulóban, az azt mondhatja, hogy az egyik legjobb őszi produkciónkon buktunk a végjátékban 2 pontot az egyik nagy rivális ellen. Ha azon a meccsen 5-0-ra vezetünk a szünetben, az ellenfél akkor sem szólhatott volna semmit. A vége 2-2 lett.

 

Aztán jött a Siófok elleni hazai bukás, ahol szintén vezettünk 2-0-ra, majd 3-1-re. Ekkor semmi jele nem volt annak, hogy végül 4-3-ra kikapunk.

 

Ha-val kezdődő mondatok nem léteznek a sportban, de most lehetne 5 ponttal több is a nevünk mögött…

 

Egy kicsit „leragadva” a bajnoki dobogónál és azért csak megszavazok egy bronzot a csapatnak, mert az őszi és várhatóan a megyebajnok Kaposvári Rákóczi lehetőségei nem összehasonlíthatóak a kiscsapatokéval. Már egyszer beszéltünk róla, hogy szinte lehetetlen helyzetbe került a mezőny az MLSZ versenykiírást módosító döntésével. Arra kérlek, egy fél szezon elteltével oszd meg velünk a tapasztalataidat.

 

Ez a bajnoki cím már a rajtnál eldőlt. A Kaposvárral semmilyen formában nem tud versenyezni egyik csapat sem, egyszerűen másak a feltételeik, de ez így is van rendjén. Az már kevésbé, hogy a megyei I. osztályban szerepelnek, de ennek a megítélése nem az én tisztem.

 

Az viszont mindenképpen probléma, hogy olyan játékosokat igazoltak le más csapatok elől, akikkel most ugyan fel fognak jutni az NBIII-ba, ott viszont már komolyabb erősítésekre lesz szükségük ahhoz, hogy egyből NBII-be jussanak, mert ha jól tudom, ez a cél. És ezek a játékosok akkor hirtelen majd partvonalon kívül találják magukat és mennének majd játszani azokhoz a csapatokhoz, akik most a 2. helyért fognak küzdeni a bajnokságban.

 

A 2. helyért viszont nagyon nagy harc várható tavasszal, 5-6 csapat is komoly eséllyel indul (Nagybajom, Babócsa, Balatonlelle, Marcali, Balatonkeresztúr, Csurgó).

 

Az U19 a hatodik helyen végzett a bajnokságban, Kiss Lajos csapata hullámzó teljesítményt nyújtott. Tudom néha voltak létszám gondjai a csapatnak, de azért mi mindig ki tudtunk állni a mérkőzésre, hála az utánpótlás munkának. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

 

Sajnos ez a korosztály az, ahol a gyerekek a foci mellett már mással is elkezdenek foglalkozni. Lányok, buli, stb. Ezért van az, hogy néha tényleg éppen megvoltunk. Mivel többen vidéken tanulnak, ezért az edzéslátogatottság sem a legmagasabb ebben a korosztályban. Ennek ellenére 6. helyen zártuk az őszt, és ha megnézzük, hogy kik végeztek előttünk, akkor nem kell szégyenkeznünk. A Balatonkeresztúr kivételével mind olyan csapatok, akik földrajzilag közel helyezkednek el Kaposvárhoz, és azok a játékosok, akik ott nem játsszanak, általában ezekhez a csapatokhoz kerülnek.

 

Az U16 és az U14 is magabiztosan győzött ősszel és nagyon bízom benne, hogy tavasszal folytatják a csapatok a nagyszerű szereplést. Különösen az U16 korosztálynál fordult elő gyakran, hogy elmaradtak a mérkőzések, mert az ellenfél nem tudott kiállni, létszám hiány miatt. Négy csoportot szervezett a SLASZ de hát a Sió csoport kivételével komoly gondok vannak. Példaként a Kapos csoportba sorolt Nagyberki, vagy a Kaposfüred egy meccset sem játszott, a felnőtt bajnokságban második Nagybajom egy pontot sem szerzett. A mi csoportunkban pedig sorra elmaradnak a mérkőzések még úgy is, hogy például, a Balatonboglár és a Lengyeltóti közös csapatot indított. A hosszas felvezetés után a véleményedre, értékelésedre lennék kíváncsi.

 

Elsődleges véleményem az, hogy túl sokat foglalkozunk másokkal. Hogy ki nem állt ki, kinek nem volt teljes létszámú a csapata, stb.

 

Ehelyett foglalkozhatnánk a mi gyerekeinkkel és edzőinkkel, az Ő dicséretükkel, bíztatásukkal. Mert valószínűleg azt kevesen tudják, hogy az U14 és U16 csapat nagyrészt ugyan azokból a játékosokból áll. Ennek megfelelően hetente 1-2, adott esetben 3 meccset játszottak ősszel. És ebben a feszített tempóban is kiválóan megállták a helyüket és mindent megtettek Marcali sikeréért.

 

Ez példaértékű és becsülendő munka. Jól felkészített, tehetséges gyerekekből áll ez a korosztály, több olyan játékossal, akik bekerültek Somogy megye válogatottjába is (Kutor tesók, Harcz Bence), és akiket tavasszal újabb játékosok fognak követni ezen az úton. Nyilván tudjuk, elkerülhetetlen folyamat az, hogy e játékosok idővel nagyobb városok, nagyobb csapatinál kössenek ki. De ez így van rendjén.

 

Már az U13 csapat játékosait is figyelik, kapásból tudnék mondani 3 nevet, akit lassan vinnének NBI-es utánpótlás bajnokságban szereplő klubok.

 

Nagyon sok pénzt invesztál az egyesület az utánpótlásba. Kívülállóként is nyilvánvaló számomra, hogy a TAO támogatás valóban az utánpótlásra fordítódik. Minden korosztályban nagy létszámú csapatok, képzett edzők vannak. Őszinte örömmel és elismeréssel mondom ezt, mert valóban példás az a munka, amit tesztek a sportágért. Arra kérlek, értékeld a kicsit teljesítményét.

 

És erre a munkára szerencsére már a megyei vezetők is felfigyeltek. Példaként emlegetnek minket, hogy valóban minden korosztályban, akár korosztályonként több csapattal is indulunk az egyes tornákon. Minden évben nevelünk ki 2-3 olyan tehetséges gyereket, akiket elvisznek tőlünk. Ez a feladatunk. Ezért dolgoznak nap, mint nap a valóban szakképzett edzőink, akik szabadidejüket nem sajnálva vállalták azt mindannyian, hogy továbbképzik magukat. Most már hatan vannak. Folyamatosan fejlődünk, lépésről-lépésre haladunk.

 

Fontos visszajelzés az is számunkra, hogy az U7 - U11 korosztályokba úgy jönnek gyerekek focizni, hogy az iskolába elmondják egymásnak büszkén, ők heti 3 alkalommal fociedzésre járnak, és adott esetben milyen sikereket értek el a hétvégi tornákon. Ezzel kedvet csinálva másoknak is ahhoz, hogy kipróbálják a focit.

 

Sajnos azonban az éremnek van másik oldala is, ami az előző kérdésedhez is kapcsolódik. A TAO támogatást az alapján kapja egy egyesület, hogy mennyi csapatot indít és milyen bajnokságban, ezen belül pedig hány játékost nevezett.

 

A regisztrált játékosok számát ugye tudjuk befolyásolni. Ennek megfelelően a benevezett csapatokét is. Viszont azt már kevésbé, hogy a regisztrált játékos és a benevezett csapat el is utazzon vidékre hétvégén.

 

A TAO támogatást viszont ugyan úgy megkapják a fenti kérdésedben említett csapatok, mint mi. Ráadásul ugyanannyit. Annyi különbséggel, hogy mi 100 gyereket valóban versenyeztetünk, 6 edző foglalkozik velük. Mezt, melegítőt, labdát, stb. veszünk nekik, elutaztatjuk őket, tornát szervezünk.

 

Sajnos idén annyira lehúzták a TAO keretünket, hogy mindezt nagyon nehezen tudjuk már csak megtenni.

 

Mások viszont ugyanannyi pénzből el sem utaztatják a „regisztrált játékosokból álló csapatukat”. A kettő között óriási különbség van!

 

Egyébként az elnyert támogatások listája nyilvános, az MLSZ honlapján (https://mlsztao2015.flexinform.hu/sfp_jegyzek) bárki megnézheti.

 

Csak, hogy néhány szembetűnő példát említsek az általunk elnyert 8 millió Ft támogatáshoz képest: Balatonboglár és Lengyeltóti együtt 7,7 millió Ft (ellenünk nem álltak ki az U16 2. fordulójában, a Boglártól felnőtt csapatától ilyenek miatt már levontak 3 pontot). Balatonlelle 9,2 millió Ft (ellenünk egyszer nem álltak ki, egyszer 16-0-ra vertük őket az U16-ban). NIKÉ P SE Fonyód és Fonyódi Petőfi SE összesen 10 millió Ft (U14 és U16 bajnokságban 4 meccsen a gólkülönbségünk ellenük 58-0, Bozsik programban létszámhiányosak). Somogyvár 10,6 millió Ft (Bozsik programban kb. kétszer annyi gyerekünk van, ugyan azokban a bajnokságokban szerepelnek a csapataink)

 

Meddig tart a szünet a focistáinknak?

 

A gyerekeknek az iskolai szünet alatt. A felnőttek január 2. hetében találkoznak először.

 

A kicsiknek tudom, teremtornákat szerveznek a téli időszakra. Mit lehet tudni ezekről?

 

Az idén is megrendezzük az Industrie Elektrik kupákat. Eddig 3 napot fogaltunk le a csarnokban. Január 10-én az U10 és U11 csapatoknak lesz torna.

 

Lesz-e változás a csapatoknál?

 

Nagy változások nem várhatók.

 

Hova várod csapatainkat a bajnokság végére?

 

A felnőtt és IFI csapatot is az 1-6. helyezés valamelyikére, ahogy ezt a bajnokság kezdetén is elmondtam.

 

Az U16 és U14 csapatoknak meg kell nyerni a saját csoportját, aztán a megyei döntőkön meglátjuk, hogy hol tartunk ezekben a korosztályokban.

 

Itt szeretném megköszönni minden játékosnak, edzőnek a 2015. évi munkáját, az Industrie Elektrik Kft-nek és Marcali Város Önkormányzatának a támogatást!

 

HAJRÁ MARCALI!!!

 

Köszönöm a beszélgetést!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.