Skip to main content

Küzdősport Szakosztály – köszönet a 2015. évért

Írta: Nagy Róbert
Megjelent: 2015. december 27. Vasárnap, 18:03

00001

Karácsony… Ajándékok a fa alatt, díszek a fenyőfán. Az ünnep fényét a fenyőfa díszfüzére tovább fokozza, a fenyőágak alatt felhalmozott ajándékok pedig „értékessé” teszik az ünnepet.

 

A vastag, fehér hótakaró helyett az idén sűrű köd üli meg a tájat, az utcákat. A távolság az értelmét veszti, szinte csak magunk vagyunk a gondolatainkkal…

 

Engedje meg a Tisztelt Olvasó, hogy rendhagyó módon foglaljam össze az MVSZSE Küzdősport Szakosztálya mögött hagyott 2015. évet, ezzel megosztva néhány gondolatot!

 

A dojo (az edzőterem) valóságos fenyőfáját minden évben felállítjuk a tatamink mellett, jelezve: ünnep van. Nincsen utolsó edzés, mert minden edzés utolsó és minden edzés egy újabb lépés a ránk váró feladat megoldása felé. Feladatok és nem célok felé.

 

A tanítványaimat arra igyekszem rávenni, hogy ne CÉLOKBAN gondolkodjanak, ne célokat tűzzenek ki maguk elé. Ha könnyen elérhető célt tűznek ki, az nem nagy kihívás… ha elérhetetlen célt tűznek ki, akkor lehet, az soha nem fog teljesülni – a cél így szép lassan álommá szenderül. A cél és a kudarc olyan, mint fény és az árnyék. Ha el is érjük a célunkat, az oda vezető út bizony számtalan kudarcélménnyel van kikövezve.

 

Mi feladatokat teljesítünk. Minden feladatnak van megoldása. Néha könnyebb, sokszor nehezebb. Aki fel van készülve, Őt nem rettenti meg az előtte akadályként tornyosuló feladat. Számára a feladat megoldása a kihívás.

 

A cél és kudarc körforgását kívülről nézi, hiszen nem a CÉL a fontos, hanem az az Út, az a SZEMLÉLET, amivel a feladatain felülkerekedik. Sokan a céljaikért fogcsikorgatva, nem egyszer embereken átgázolva küzdenek. Nem számít a környezetük, nem számít a módszer, csak egy a fontos: a cél elérése.

 

A FELADAT megoldása maga a JÁTÉK! Mindenki szeret játszani… Játék közben jól érezzük magunkat, a játék örömmel tölt el bennünket. Észre sem vesszük, de a játék során egyre nehezebb és nehezebb feladatok megoldására vagyunk képesek.

 

Újabb és újabb „pályákra”, KIHÍVÁSOKRA vagyunk kíváncsiak, ha az első sikerélményen túl vagyunk. Nem az érmek, a díjak fontosak, hanem maga a KIHÍVÁS. A játék sem „céltalan”. Minden játék véget ér egyszer, minden játékban lehetnek „vesztesek” is és „győztesek” is a játék szabályai szerint – de játék közben minden szereplő jól érzi magát. A „veszteseket” újabb játékra ösztönzi, a „győzteseket” pedig újabb kihívások elé álltja.

 

Az edzéseinken játszunk. A JÁTÉK szabályaival ismerkednek a sportolók. Nem a judo, ju-jitsu vagy a grappling versenyszabályaira gondolok.

 

Más szabályok ezek… Könnyen megtanulható szabályok szükségesek ehhez a játékhoz. Egyszerű, mint egy kártyajáték.

 

Kevés lappal játsszák és kicsivel több ász van a pakliban: Kitartás, Elszántság, Tisztesség, Önfegyelem, Önzetlenség.

 

Ha nálad vannak ezek a lapok, nem veszíthetsz! Természetesen ezeket a lapokat nem egyszerű begyűjteni – de nem is lehetetlen!

 

Az év végéhez közeledve a képzeletbeli fenyőfánkat mi az év során kiérdemelt érmekkel szoktuk feldíszíteni. 2015 bővelkedett a díjakban.

 

Kempo Világkupa győztes lett a Gáspár Lívia és Lisztes Károly páros Self Defense master kategóriában.

 

Szintén Kempo Világkupa győztes lett Szélesi Melodi Submission junior lány kategóriában.

 

A 2015. évi Magyar Ju-Jitsu Bajnokság Fair Play díját marcali versenyző kapta: Fazekas Bálint. A Fair Play díj fényesebben sziporkázik valamennyi díjnál!

 

Az International Jiu-Jitsu Alliance (USA) Legeredményesebb Női versenyző különdíját Takács Anna versenyzőnk hozhatta haza a Global Grappling versenyen nyújtott teljesítményéért.

 

Nemzetközi Judo Bajnokságról Földényi Márkó tért haza aranyéremmel.

 

A Magyar Ju-Jitsu Bajnokságról Gelencsér Dominika, Hennel Bora, Osvald Marcel, Varga Virág hoztak haza aranyérmeket. Horváth Márton 8 versenyen szerzett 7 aranyérmével és egy ezüstérmével a legeredményesebb versenyzőnk!

 

Sorolhatnám a neveket és a kimagasló teljesítményeket… Felsorolhatnék nyolcvankettő nevet, hiszen a szakosztály minden tagja hozzátett valamit a többiek eredményéhez.

 

Összesen 46 aranyérem, 64 ezüstérem és 31 bronzérem díszíti a jelképes karácsonyfánkat. 141 db érem…

 

2014. évhez képest az érmek száma nem sokat változott, de az aránya igen: az elért helyezések között emelkedett az első helyezések száma! Fontosak ezek a mutatók, de nem a legfontosabbak. Az igazán nagy eredmények nem az érmek és helyezések színével vagy számával mérhetőek. Még csak nem is a szakosztályban sportolók egyre emelkedő és magas létszámával.

 

Az igazi eredmény a virtuális karácsonyfánk alatt ragyog. Az pedig nem más, mint egy egyszerű szó: a BIZALOM. Bízunk a társainkban, bízunk magunkban, bízunk a tudásban, bízunk a tanítványokban és bízunk a mesterekben. A BIZALOM a jövőbe mutat, mi pedig bízunk a jövőben is.

 

Köszönöm a támogatóinknak, hogy anyagi és erkölcsi támogatásuk révén részesei az elért eredményeinknek, sikereinknek! Az MVSZSE Küzdősport Szakosztály támogatója Marcali Város Önkormányzata és az INDUSTRIE ELEKTRIK KFT.

 

Köszönöm a magányszemélyek hozzájárulásait, felajánlásait. Köszönöm szülők áldozatvállalását, türelmét, hiszen a gyermekeikkel leginkább a hétvégén kelünk útra, nem egyszer 700 km-t buszozva. Köszönöm a sportolók munkáját, amit a versenyfelkészülés során tanúsítottak.

 

Külön köszönöm azt a fegyelmezett és roppant sportszerű magatartást, amit a versenyeken láttam tőlük! (Büszke vagyok rátok!!!!!) Köszönöm mindenkinek, aki szurkolt a versenyzőinkért, és akik gratuláltak nekik elismerve az eredményeiket!

 

Köszönöm Önnek Tisztelt Olvasó, hogy rendszeresen időt fordított a Marcali Portálon megjelent tudósításaink olvasására!

 

Köszönetek végére hagytam valakit, akit pedig az elején kellett volna megemlíteni. Karácsony előtti napon Soke Vlado Schmidt mesteremmel és kedves feleségével ebédeltem. A 86 éves nagymester elismerően bólogatott az eredményeinket hallva és gratulált a tanítványaimnak. Elmondtam, hogy azokkal a technikákkal nyerünk, amelyeket tőle tanultam, és amelyeket igyekszek maradéktalanul továbbadni. A szakosztályunk valamennyi tagjának nevében megköszönöm Soke Vlado Schmidt-nek azt a közel 15 kitüntető évet, amit Marcaliban tanítóként töltött.

 

Ez úton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

 

Nagy Róbert
4. dan

 

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb