Skip to main content

Tudósítás a JU-JITSU Világbajnokságról – Wroclaw

Írta: Nagy Róbert
Megjelent: 2016. november 30. Szerda, 07:55

vb029

2016. november 25-27. - Wroclaw. A ju-jitsu sport legrangosabb rendezvényén vehettünk részt Lengyelországban a 8 fős magyar ju-jitsu válogatott tagjaiként. A JJIF (Ju-Jitsu International Federation) világbajnokság a legrangosabb megmérettetés ebben a sportban – nincsen magasabb szintű ju-jitsu verseny a világon.

 

49 ország 560 legjobb sportolója között tatamira lépett Lisztes Károly, az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának versenyzője. Már az is büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a látványos megnyitóünnepségen a magyar lobogót egy marcali versenyző vitte végig a többi nemzet lobogója előtt!

 

A JJIF megalakulása óta (1987) ez volt az első olyan világverseny, ahol magyar versenyzők mind a három versenyszámban indultak. Ne Waza System (földharc) kategóriában 5 versenyző, Duo System (önvédelem) versenyszámban egy páros és Fighting System (küzdő) versenyszámban egy versenyző – Lisztes Károly képviselhette Magyarországot.

 

A VB-hez vezető út nem volt egyszerű. Természetesen évek felkészülése szükséges ahhoz, hogy valaki részt vehessen ezen a rangos megmérettetésen. A felkészülés és a kvalifikáció állomásai túlmutattak Magyarország határain: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, az edzőtermekben eltöltött megszámlálhatatlan óra..., kiváló mesterek felkészítő szemináriumai..., versenyek. Magyarországon még nincsen hagyománya a sport ju-jitsunak. Nincsenek protokollok a versenyzőink felkészítési módszereire, kevés az edzőpartnerek száma és még számtalan nehézséggel kellett szembenéznünk a felkészülés során.

 

A világbajnokság első napján a Ne Waza (földharc) versenyszám kategóriában indultak magyar versenyzők. Fábián Balázs, Romanek Bence, Szekeres Ákos és Horváth Imre léptek tatamira. Imre sajnos egy komoly könyöksérülést szenvedett, ami miatt a versenyt nem folytathatta. Az igen erős mezőnyben Szekeres Ákosnak sikerült a legjobb 8 közé jutnia, így mérkőzhetett a dobogó harmadik helyéért. Sajnos a legjobb négy közé jutás nem sikerült, így Ákos az 5. helyen végzett – ami igazán kiváló eredmény. A versenyzők száma egy-egy kategóriában 25-35 fő között mozgott.

 

A verseny második napján (szombaton) lépett tatamira a többi magyar versenyző. Lisztes Károly a Fighting (küzdő), Lakatos Sándor a Ne Waza (földharc) és Sági István / Krupa Ádám páros a Duo (önvédelem) versenyszámokban. (Marcalihoz köthető a Duo páros is, hiszen a fiúk edzője és felkészítője Szabó János volt, aki a mai nap is tagja az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának.)

 

Karesz a 29 fős -85 kg kategóriában indult. A küzdelmeket az interneten keresztül élőben közvetítették a szervezők. (Ezúton is megköszönöm a szurkolóinknak a lelkesítő üzeneteket!) Jól kezdtük az első mérkőzésünket a portugál ellenfelünkkel szemben. Számos wazaari-t („fél pontot”) és ippon-t (teljes pontot) ítéltek meg a marcali versenyzőnek a bírók. Aztán bekövetkezett az, ami minden versenyző és edző „rémálma”. Karesz a földharc küzdelemben olyan pozícióba került, amikor a másodperc ezred része alatt dönteni kell: kockáztatom a versenyző testi épségét és talán kiszabadul a karfeszítésből, vagy feladjuk a küzdelmet. Ezen a szinten a versenyzők már mindent megtesznek a győzelem érdekében, és a legkevésbé mérlegelik a saját vagy az ellenfelük testi épségét. A lekopogtatást, a mérkőzés feladását javasoltam, ezt az utasítást kiáltottam be Karesznek. Sajnos ezzel véget is ért a mérkőzés. A szabályok szerint hiába vezettünk kettő wazaari-val, a portugál srácot hirdették ki győztesnek, mi pedig a vigaszágon küzdhettünk tovább. A reményeinket egy kazah versenyző írta felül: ellenfelünk roppant felkészült és képzett jitsus volt. A tőle elszenvedett vereség miatt sajnos nem folytathattuk tovább a versenyt.

 

Lakatos Sándor kiválóan vette az akadályokat, sorra győzte le ellenfeleit földharcban. A legjobb 4 közé jutásért egy izraeli ellenféllel kellett küzdenie. Az eredmény 2:2 volt, de az izraeli sportolónak plusz egy előnypontja volt, ami elég volt számára a III. helyezéshez – ezzel Sanyit az V. helyre kényszerítve.

 

A Duo párosunk kategóriájában olyan sok nevező volt, hogy úgy kellett „bemérkőzni” a mezőnybe. A sorsolás nem kedvezett számunkra: a házigazda lengyel páros lett az ellenfelünk. A párosunk sajnos alulmaradt a 4 fordulós versenyben. A másik ágon bemérkőző algériai páros volt az ellenfelünk. Igen szoros küzdelemben (66:68) két ponttal maradtunk el mögöttük.

 

A magyar sport ju-jitsu-t 30 év hátrányából kell felépíteni. A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség megtette az első lépéseket, hogy ezt a hátrányt ledolgozza, és ennek a munkának voltak részesei a válogatott tagjai. Mi marcaliak büszkék lehetünk, hogy ebben a folyamatban kimagaslóan nagy szerep jutott az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának – és remélhetően a jövőben is így lesz. A marcali ju-jitsu utánpótlás már nem csak kopogtat a nemzetközi versenyek ajtaján, de 2016-ban már komoly eredményeket is elértek ifjú sportolóink. Ezzel még csak az irányvonal van kijelölve, az alapokat elhelyeztük, így az építkezést elkezdhetjük.

 

Azt gondolom, hogy a VB-re való kijutás már önmagában nagy sportteljesítmény. A világ legjobbjai között küzdeni, a magyar lobogót látni a nemzetek sorában, felemelő érzés. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan elérkezik az az idő is, amikor a magyar himnusz elhangzik valamelyik ju-jitsu világbajnokságon.

 

Az MVSZSE Küzdősport Szakosztályát támogatta az Industrie Elektrik Kft, a Marylla Kft, a Marcali Önkormányzat és természetesen meg kell említenem a magukat megnevezni nem kívánó magánszemélyeket is, akik hozzájárultak a VB költségeinek csökkentéséhez.

Nagy Róbert
edző

 

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb