VÁROSUNK

Kesztyüs Attila

Lassan két éve választott Marcali Város új képviselőtestületet. Egy cikksorozatban teszem közzé a képviselőinkkel készült interjúkat az eddig végzett munkájukról. Most Kesztyüs Attilát, települési kompenzációs listáról bejutott önkormányzati képviselőt kérdeztem.

 


A Jobbik Magyarországért Mozgalom listavezetőjeként, kerültél be Marcali Város Képviselő-testületébe. Már az előző ciklusban is indultál, bár akkor nem kerültél be a testületbe. Viszont már akkoriban is aktív közéleti szereplő voltál a városban. Ebben a ciklusban képviselőként szinte nem múlik el testületi ülés úgy, hogy valamilyen témában ne kérdeznél, ne interpellálnál. Arra kérlek foglald össze a számodra legfontosabb ügyeket, amelyeket felvetettél, napirenden tartasz.

 

Mivel nincs egyéni körzetem, talán egy kicsit nehezebb is a feladatom, mert nem egy adott területről kell számot adnom, hanem az egész városban előforduló ügyekben kell ezt tennem. Megállítanak az utcán, hívnak telefonon, megkeresnek levélben a városlakók ügyes-bajos dolgaikkal, képviselői tevékenységem nagy része a bizottsági munka mellett erről szól.

 

Én is naponta szembesülök, a csapadékvíz elvezetés gondjaival, a közlekedési anomáliákkal, de akár a falevél égetéssel, kapcsolatos panaszokkal. Talán azért is ez a bizalom, mert látják, hogy számomra nincs kényes kérdés. Ha lenne akkor nem lennék Jobbikos. Én kérdezek, és újra kérdezek ha kell, és nyíltan vállalom ha valamivel nem értek egyet. És ha felteszem a kezemet és valamit megszavazok, akkor azt abból a meggyőződésből teszem, hogy jó a városnak.

 

Melyek azok a meghatározó dolgok, amiket a legfontosabbnak tartasz az elmúlt két évből?

 

Három dolog ... az egészségügy az oktatás és a fiatalok.

 

Úgy gondolom, hogy a városi lét alapja, hogy maradjanak a fiatalok a városban. Nekem meggyőződésem, és ezt sokszor elmondtam képviselőtársaimnak is, hogy ha akarunk valamit, akkor a fiatalokat itthon kell tudnunk tartani. Mert ha nem sikerül, akkor nem lesz Marcali. Egy elöregedő faluvá válunk, ami számomra elfogadhatatlan.

 

Közbevetőleg … ha nem tudják a helyi cégek megfizetni, vonzó bérrel hazahozni a fiatal szakembereket, akkor szerintem ez a folyamat visszafordíthatatlan. Képesek a marcali cégek versenyezni?

 

Egyet értek veled. Nagyon nehéz versenyezni a Ziehl – Abeggnek egy Mercédesszel. De nem mindenki tud a Mercédesznél, vagy az Audinál dolgozni. Talán az lenne a megoldás, hogy még egy-két nagy céget ide kellene hozni, és akkor a városi bérverseny is erősebb lenne. Lehet többen jönnének haza a tanulmányaik végeztével.

 

Mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom Somogy Megyei Elnöke, tagja vagyok a Megyei Közgyűlésnek. Bekerültem egy újonnan alakult testületbe a Somogy megyei TOP projekt bizottságba talán tudok abban segíteni Marcalinak, hogy több információhoz jutok a várható lehetőségekről.

 

Sajnos az önkormányzatok ereje, már korántsem akkora mint 10 éve, amikor én elkezdtem a politizálást. Akkor volt mit tenni, manapság pedig már kénytelen-kelletlen elfogadjuk azt, amit a Kormány akar. Mindennek ellenére, és amit lehet, megteszek Marcaliért a bizottságban, a közgyűlésben.

 

A másik „vesszőparipám” az oktatás. Kialakult ez a KLIK rendszer, ami nem hozott jót, inkább csak negatívumot az oktatásban. A pedagógusok is csak panaszkodnak, hogy az elvárások iszonyatosak, de magával a gyerekkel nem úgy törődik a „rendszer” ahogyan azt kellene. Az egész oktatás rosszirányba megy, nem azt tanítják, amit kellene. Nincs meg az a morál, aminek lennie kéne.

 

Ma már nincs beleszólása a választott Önkormányzatnak abba, hogy ki legyen a gyerekeink oktatója, ki vezesse azt a tantestületet, akire rábízzuk a jövőnket.

 

Ha oktatás, akkor a fiatalok. Ez számomra egy nagyon fontos, régi téma. Többször kezdeményeztem már, hogy hozzunk létre a városban egy ifjúsági önkormányzatot. És nem csak azért, hogy legyen, mert jól hangzik. Hanem szeretném, ha valódi tartalommal működne.

 

Nem kérdezzük meg a fiatalokat, pedig ők sok mindent tudnak. Ma már az internet korábban néhány témában biztosan tájékozottabbak, mint én. Tudják, hogy mit és hogyan kell keresni, vannak ötleteik. És ami legfontosabb friss gondolataik vannak. Azt várnám, hogy álljanak elő az ötleteikkel… 100 ból csak kettő legyen használható! Már megérte!

 

Amire mi nem gondolunk az számukra nyilvánvaló … csak éppen nincs hol elmondaniuk, mert nem kérdezik őket. Ezen szeretnék változtatni, szervezett keretek között módot kell adni nekik arra, hogy beleszóljanak a város életébe, elvégre azt szeretnénk, hogy itt éljék életüket.

 

Kezdeményezni fogok egy pályázatot „Találjuk ki Marcalit” címmel, amit Marcali lakosok számára írnánk ki. Meggyőződésem, hogy nagyon jó ötletek fognak születni, amiből profitál a város. Kedvcsinálónak felajánlott díjazás többszörös haszonnal járna a közösség számára. Hagyjuk öttletelni azokat akik még nem sablonokban gondolkodnak.

 

Beszéltünk oktatásról, beszéltünk ifjúságról, a harmadik dolog amit említettél az interjú elején az az egészségügy. Arra kérlek, foglald össze mindazt amit fontosnak tartasz ez ügyben.

 

Az elmúlt két év az egészségügyben az egy szép lassú agónia … semmi más. Látjuk, hogy eltűnnek osztályok, látjuk, hogy megszűnik a Kórház. Én szinte ott nőttem fel a Kórházban, mert gyakran jártam édesapámnál, aki közel 20 évig dolgozott karbantartóként az intézményben. Dolgoztam nyaranta magam is a Kórházban, belülről ismerem, ismertem.

 

Most pedig azt látom, hogy kezd „köddé válni” az egész. Egy csodálatos intézmény, egy valamikor nagyon jól felszerelt kórház, egy milliárdokból megépített műtőblokkal.

 

Én nem állok meg a falnál … nem adom fel. Mindent meg kell tennünk, hogy mentsük a helyzetet. Talán én voltam az első képviselő, aki elment Kaposvárra a főigazgató asszonyhoz. Arra kértem, hogy beszéljünk nyíltan. Sajnos nem sok eredménnyel jártam.

 

Ez a Kórház már régen nem működne, ha nem lennének azok a dolgozók, akik még kitartanak, és teszik a dolgukat. Sok síró szülésznővel beszéltem az elmúlt néhány napban … persze senki nem mond semmi, csak azt hogy nagyon sajnálja.

 

Tudom, hogy Te is, képviselőtársaid is, nagyon sokszor próbáltak tenni valamit az állami döntések ellenében, az elmúlt 3-4 évben szinte minden képviselő testületi ülésen szó volt a Kórház helyzetéről. Most mégis a lemondást hallom ki a válaszodból… vége?

 

A helyzet az, hogy annak a Kórháznak amiben én „felnőttem” már régen vége. Amíg csak központosítanak, és csak a számok számítanak, nem lesz már még egyszer olyan kisvárosi Kórházunk mint amilyen volt.

 

Ma már csak a kármentés maradt. Én is egyetértek azzal, hogy egy nagyon erős szakrendelést kell kialakítanunk, mert az épületeket hála Istennek azt nem tudják elvinni! Ha változik helyzet, változnak a körülmények akkor kell mindent megtenni, hogy jöjjenek vissza az aktív osztályok.

 

Számomra elsőrendűen fontos, hogy Marcali őrizze meg a járásközpont helyzetét, és annak fontos része az egészségügyi ellátás. Ha nem tudjuk megőrizi azokaz az intézményeinket amik funkcionálnak, akkor átveszi a szerepünket Fonyód 10-15 év múlva.

 

Az elmúlt képviselő-testületi ülésen a polgármester úr többek, közöttük az általad feltett kérdésre adott válaszában azt mondta: hogy a legutóbbi tárgyalásán arról kapott tájékoztatást, hogy egy erős szakrendelés, egy sürgősségi osztály, egy 15-20 ágyas mátrix osztály megtartására lesz lehetőség. Valamint a szociális ágazathoz tartozó ápolási intézmény, közel 200 ággyal jönne létre. Bennem akkor is az a kérdés fogalmazódott meg, amit most Neked teszek fel … a szakrendeléshez lesz orvosunk?

 

Beszéljünk nyíltan… miről szól ez az egész…? a pénzről! Azért nincs Marcaliban Kórház, mert elvitték az orvosokat. Ha az orvosokat nem vitték volna el, akkor lenne Kórház. A szülészet egy bizalomra alapozott kapcsolat az orvos és a szülőnő között, de ugyan ez a helyzet a sebészeten és a belgyógyászaton is. Ez a bizalmi kapcsolat a naponta változó - kényszerből Marcaliban gyógyító - orvosokkal nem alakulhat ki. Mi volt a beteg reakciója? Elment oda ahol ez a stabil bizalmi kapcsolat kialakulhatott.

 

Csak akkor tudjuk itt tartani az orvost, ha a megbecsülése az anyagiakban is megvan. Amíg a Város működtette a Kórházat minden orvos státusz be volt töltve! Minden osztálynak volt vezetője, főorvosa!

 

Csak akkor tudnánk javítani a helyzeten, ha átvennénk a szakrendelést az államtól, - értelemszerűen a pénzzel együtt - és majd a Város keresne megoldást.

 

Ha meglenne a szakrendelő, akkor lenne orvos is. Mert szerencsére még nem mindenki akar külföldön, vagy kórházban dolgozni. Kialakulhatna egy rendszer, hogy egy szakorvos több városban rendelne … magyarul Ő utazna és nem az idős, sokszor magatehetetlen beteg. A szemész teszem azt rendelne Fonyódon, Keszthelyen és Marcaliban 2-2 napot, abból már egy tisztességes jövedelme lenne és maradna, mert neki is jobb ha stabil munkahelye, és létező orvos-beteg kapcsolata van.

 

Ha 20-30 kilométeren belül megvan a megélhetése, akkor ideköltözne, itt élne. Akkor a gyermeke az idejár iskolába, itt él a városban és kötődik a közösségünkhöz! Lehet mellette egy magánpraxisa … folytathatnám. A lényeg kötődne a környezethez és az itt élőkhöz … nem egy kényszer szülte vezénylés alapján jönne betegeket ellátni Marcaliba.

 

Ha lenne szakrendelés az sokat segítene a helyzet javításában. A szakrendelés sokszor kiváltja az aktív ágyakat, persze kell mellé egy valódi sürgősségi osztály CT – vel! És senki ne hivatkozzon az internet korában arra, hogy nincs radiológus orvos! Egy jól képzett szakasszisztens az általa elkészített felvételt egy pillanat alatt el tudja küldeni oda ahol a szakorvos, tartózkodik. Akár a lakására is! A kép Marcaliban is és „az Északi sarkon is” ugyan az, abból pedig lehet diagnosztizálni! És ha kér egy másik képet az orvos van telefon, van e-mail…

 

Csak egy kis kitérő … azt sem értem, hogy miért kell elvinni sok esetben Kaposvárra laborvizsgálatra a levett vért, meg a leleteket. Itt is ugyanazt az eredményt mutatja az automata, mint Kaposváron. Az eredményt elég e-mailben átküldeni akár egy fotón, - hogy a tévedést kizárjuk - … megnézi az ottani szakorvos, és visszaírja a következtetését … 2016 –ot írunk, használjuk az internetet!

 

Beszéljünk a következő évekről. Komoly tervek vannak a városban, sok pályázatot elkészített a polgármesteri hivatal apparátusa, várjuk az eredményeket. Te mire számítasz? Mitől leszünk Marcaliak?

 

Azt remélem, hogy megtalálunk itt mindent, amitől a város… város. Amitől a járásszékhely … járásszékhely.

 

Lépnünk kell a szakmunkásképzésben. Egy nagyon jó „Szakit” kell csinálnunk, és ehhez a városban működő nagyüzemeknek tevőlegesen hozzá kell járulnia. Nekik kell megmondani, hogy milyen szakemberre van szükségük és hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy itt is maradjanak azok a szakmunkások. Ahhoz pedig tisztességes fizetés kell.

 

Össze kellene fognunk … engem nem érdekel, hogy milyen színű kabátot visel az aki a várost vezeti. Csak az a fontos, hogy tegyünk közösen Marcaliért.

 

Az egy külön történet, hogy én úgy gondolom … megbüntették Marcalit, mert nem álltunk be a sorba 2010 –ben, 2014 –ben. Így döntöttek a Marcaliak, én nekem az a dolgom hogy a döntéstől függetlenül, tegyem a dolgomat a városért!

 

A fiatalok a jövő! Őket kell „megfognunk”, itt tartanunk! Programok, lehetőségek kellenek!

 

Marcaliban van egy nagyszerű sportélet. De változnak a szokások, vannak új divatsportok … egyetértek Kőrösi képviselő társammal, lehet újra kéne gondolnunk a város sport koncepcióját, és nem azért hogy kevesebb pénzt szánjuk rá!

 

Invesztálni kell az ifjúságba, hogy ne csavarogjon, ne drogozzon! Ma még egy szerencsés város vagyunk, mert gyermekeink szeretnek sportolni, táncolni, járnak könyvtárba, múzeumba és sorolhatnám.

 

Megjelentek azok a dolgok a városban, amitől óvni akarjuk az ifjúságot … ne hagyjuk, hogy csellengő, unatkozó gyerekként a rosszat válasszák.

 

A sport, a tánc, a zeneoktatás, és a többi lehetőség támogatása az befektetés a jövőbe! Addig kellene újragondolunk dolgainkat amíg nem késő!

 

Invesztálni kell a programok szervezésébe. Igenis kellenek a fesztiválok. „nagyprogramok” a városba. Ha nem szolgáljuk ki ezt az igényt, akkor kiürül a város… mert ha mindig Kaposvárra, Nagykanizsára, Keszthelyre járunk akkor megszokjuk, beletörődünk és az nem jó. Voltak az EuroFolk Fesztiválok … három-négy napig tele volt a város, tömegek voltak a szabadtéri színpadnál. Újra kell éleszteni ezeket a dolgokat mert ettől is város, a város.

 

Nagyon fontos lenne, ha eredményes lenne az a pályázata a városnak, amiből a Rákóczi utcából egy valódi főutca lehetne, egy korzó egy igazi találkozóhely. Üzletekkel, vendéglőkkel kiülőkkel. Azt a pénzt, amit a Marcaliak megkeresnek, azt itt költsék el .. ne vigyék el Kaposvárra, vagy Nagykanizsára.

 

Szívügyem, hogy lépjünk valamit a Marcali-tározó hasznosításában. Tudom magántulajdon, de a város adhatna adókedvezményeket, azzal is arra ösztönözve a tulajdonost, hogy végre találjunk valamilyen turizmushoz kapcsolható funkciót ennek az értéknek. Nagyon sajnálom hogy elmaradt a sárkányhajó verseny mert az is egy jó példa lett volna a hasznosításra. Az érkező vendégek, majd itt költik a pénzüket és abból visszajön az elmaradt adóbevétel. Ki kell nyitni a tározót, akár csak egy szórt kövesúttal, hogy a városlakók is megismerjék ezt a csodálatos vízfelületet.

 

Megismétlem a korábbi gondolatomat … egyszerűen ki kell találnunk a várost!

 

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a munkádhoz!

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.