Skip to main content

Folkeboot flotta Balatonmáriafürdőn ...

Írta: Bárczi Tamás
Megjelent: 2014. augusztus 04. Hétfő, 12:18

DSC 0184

A hagyományos, évenkénti folkeboot osztálytalálkozónak Balatonmáriafürdő Túravitorlás Egyesület adott helyet.

A svéd néphajó egy ízig-vérig skandináv, hosszú kieles, a vitorlázás szerelemeseinek fentartott jószág. Minden észérvnek ellentmondóan sikeres. Érthetetlen. Egyszóval egy vízi Volkswagen.

1939-ben kezdődött a történelme az északi vizekre tervezett erős felépítésű, tengerálló, biztonságos hajónak. Az északi országokban ma is igen kedvelt "kultuszhajó". Mai napig több mint négyezer példány vitorlázik világszerte a tavakon és tengereken. Több változat készült az évek során: Nordic Folkeboot, International Folkeboot, Nagy-Britanniában a karvel palánkozású FB. Ann Gash (Ausztrália) egyedül vitorlázta körbe a Földet "Ilimo" nevű vitorlásával '75-'77 között.

Bujtor István folkéja, a Tamango több filmjében is szerepelt. Helmuth Schmidt német kancellár is büszke folketulajdonos. Kövendi Dénes SLIM-JIM-je a közelmúltban reklámfilm és plakátsztár volt.

A Balatonon a Folkeboot flotta 18 tagot számlál, a létszám folyamatosan bővül. A legidősebb, a Gandalf 1947-ben készült Dániában. A legfiatalabb, a Karakán is 36 éves. A flotta a vizi és parti programok, valamint a Balatonmária Túravitorlás Egyesület tagjaival közös időmérő edzést követően Keszthelyt vette célbe. Jó szelet, a Folkeboot legyen veletek!

Fotó: Bárczi Kata

{besps}2014a/2014-08-04-12-08-25{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb