Skip to main content

Fókuszban a szépkorúak

Írta: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Megjelent: 2023. december 01. Péntek, 09:29

received 316023064531694

A Marcali Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója 2023. november 29-én a Mátrix Projekt keretében tartott informatív előadást a Marcali Szociális Egészségügyi és Szolgálató Központban.

 

 

A szakember az intézmény szépkorú tagjai részére a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekmények felismeréséről, megelőzésének lehetőségeiről, az áldozattá válás megelőzéséről, valamint az internet veszélyeiről is beszélt.

received 669569918684334

Napjainkban a digitalizációs folyamatok felgyorsulásával fokozódik az online térben elkövetett bűncselekmények, az online csalások száma, hiszen egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában, a csalók újabb módszerekkel próbálják áldozataikat behálózni. Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja, ha mindenki megismeri a legjellemzőbb elkövetési módszereket, ezért a rendőrség fontosnak tartja a tudatos és felelősségteljes internet használatát.

A jelenlévők részére a pénzügyeink védelme érdekében létrehozott KiberPajzs program került ismertetésre, figyelemfelhívó kisfilmek vetítésével megerősítve. A bankok nevében elkövetett csalásokról, továbbá a romantikus csalásról is szó esett.

A Marcali Rendőrkapitányság a témával kapcsolatosan az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb