Skip to main content

Hadüzenet összefogással

Írta: NAV
Megjelent: 2024. március 01. Péntek, 22:00

fotó2

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a NAV egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit.

 

 

A többoldalú megbeszélésen a felek megegyeztek: össztüzet zúdítanak a feketekereskedelem résztvevőire.

A NAV szakmai területeinek szakemberei az egyeztetésen közös érdek mentén gondolkodtak a dohányipari szereplők képviselőivel. Azonnali és jövőbeli cselekvésben megnyilvánuló irányvonalakat szabtak kommunikációs, bűnügyi, rendészeti és adózási területeteket is érintően. Az értekezleten egyeztették azokat az egymásnak átadható információkat, amelyek az illegális kereskedelem elleni harcban, az eredményes felderítésben, a keresleti és kínálati oldal visszaszorításában alapozzák meg a felderítési hatékonyságot. Az egyeztetésen szóba került a jogszabálymódosítások kezdeményezésének lehetősége is annak érdekében, hogy egy egyértelműbb, a hatósági jogalkalmazást jobban támogató jogi környezet adjon alapot a költségvetési bevételek maximális biztosítására.

A találkozón a NAV bűnügyi szakterületének vezetői helyzetképet vázoltak az elmúlt időszak felderítéseiről, az illegális dohánygyárak felszámolásáról, a nagyobb bűnügyek nyomozásában elért sikerekről, miközben hangsúlyozták, hogy ez a „projekt” még korántsem befejezett, tennivaló akad bőven. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap a prevenció és a kommunikáció, melyben szerepet vállalnak a dohánypiaci szereplők is, miközben a jogsértések terén a bűnügyi, rendészeti és adószakmai szakemberek dinamizálják a kooperációt, hogy még több eredményt érjenek el a felderítések során.

Szóba került, hogy a hagyományos dohánytermékek illegális piacának visszaszorítása mellett, az új típusú dohánytermékek kontrollja is kerüljön a fókuszba. Egységes küldetésnek tekinthető, hogy gátat szabjunk az Elf Bar és a Poco Bar, vagyis az ízesített, elektronikus cigaretták – mint népszerű fogyasztói termékek – illegális beszerzési útvonalainak. A NAV és szövetségesei leszögezték: társadalmi szerepvállalásként közös, elsöprő kampányt kell indítaniuk az ellenőrizetlen helyről származó, egészségre fokozottan veszélyes dohánytermékek térhódításával szemben.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb