Skip to main content

Még mindig sok horgász próbál trükközni a Balatonnál

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2018. június 27. Szerda, 08:54

hirbalaton main logo2

A január-februári viszonylag csendes időszak után megszaporodott a balatoni halászati őrök munkája. A szabálytalankodók listáját továbbra is az engedély nélküli horgászok vezetik, mögöttük csak kissé lemaradva azok, akiknek a fogási napló vezetése jelent még mindig kihívást – számol be honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Az év leghidegebb napjaiban, január-februárban több ízen a gereblyézők adtak munkát a halőröknek, négy esetben készültek perdöntő felvételek azokról, a horgászok körében is megvetést kiváltó esetekről, amikor a lehűlő vízben csoportosan menedéket kereső keszegeknek okoztak szenvedést. Az időjárás jobbrafordultával több olyan horgász is vízpartra merészkedett, aki előtte „elfelejtett” új állami és területi jegyet váltani. 38 ízben fordult elő, hogy semmilyen horgászatra jogosító okmányt nem tudott felmutatni a szabályszegő, heten kiváltották ugyan állami engedélyüket, de területi jegyet nem vásároltak.

 

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy megúszható a fogási napló hiányos vezetése. Kilencen szerették volna megspórolni a tintát az okmányban, egyúttal takarékosan bánva a kvótával is, ám halászati őrök résen voltak. Kilencen három bottal próbáltak időt spórolni, heten pedig oly türelmetlenül várták a kapást, hogy a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyva tartották meg a kifogott halat, hárman a tilalmi időt nem vették komolyan. Két alkalommal próbálkoztak 70 centiméternél nagyobb pontyot elvinni a vízpartról. Szerencsére mind a Tihanyban, mind pedig a Balatonkenesén horogra akadt „óriás” visszanyerte szabadságát, továbbra is a Balatonban várják a remélhetőleg tisztességes szándékú horgászokat- írja a balatonihal.hu.

 

A horgászrendben megszabottnál több halat tartott meg négy pecás, egy esetben szigonnyal próbálkozott halat fogni a trükkös orvhalász a Határkülvíz-csatornán.

 

Áprilisban, a ponty ívási időszakában jelentek meg az eresztőhálós orvhalászok a Nyugati- övcsatornán, annak ellenére, hogy a halgazdálkodási társaság munkatársai ebben az időszakban kiemelten figyelik a környéket. Mindhárom esetben – bűncselekményről lévén szó – bíróság dönt majd az elkövetők sorsáról.

 

A tapasztalatok szerint a nyári hónapokban a helyi horgászok mellett a vendéghorgászok adnak még több munkát a halászati őröknek. A legtöbb probléma megelőzhető lenne, ha az ideérkezők a horgászat megkezdése előtt elolvasnák a helyi horgászrendet, melynek több pontja eltér (szigorúbb) az országos szabályozástól.

 

A BHNP Zrt. a behúzós módszerrel horgászók figyelmét arra hívja fel, hogy 2018. január 1-től az új éves behúzós jeggyel más módszer nem űzhető és kvóta nem tartozik hozzá.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb