Skip to main content

Itt a Balatonfenyvesi kisvasút új menetrendje

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2021. május 01. Szombat, 03:59

C50Bak Balatonfenyves

A balatonfenyvesi kisvasút egész évben menetrendszerűen közlekedik Balatonfenyves és Somogyszentpál között. A Nagyberek legszebb részeit szeli át, hangulatos kis falvakat, nádasokat és erdős részeket érintve. (A tervek szerint ez év végéig felújítják és ismét üzembe helyezik a Csisztafürdőig vezető ágát.)

 

 

A kisvasút 2021. május 1-től június 18-ig érvényes menetrendje hétvégeken és munkanapokon:

kisvasút menetrend munkanapokon

 

kisvasút menetrend hétvége

 

A település honlapján ez olvasható a dél-balatoni kisvasútról:

 

A Balatonfenyvest övező vidék korábban a Balaton vízfelületéhez tartozott, de a hullámzás hatására létrejött turzásgátak elszakították a tótól. Az így létrejövő mocsaras területet az 1860-as években lecsapolták, majd megkíséreltek a területen termőföldeket létrehozni. A terület megközelítését azonban hátráltatta a sáros, süppedős talaj.

 

Ennek a helyzetnek a megoldására a két világháború között 4 km hosszban 600 mm nyomtávolságú vasútvonalat építettek a balatonfenyvesi MÁV állomás és Imre-major közé. Ekkor a vasúti kocsikat még lóval vontatták, menetrend szerinti utasforgalom nem volt. Ez a rövid vonal a második világháborúban elpusztult, ezért a háború után új vasút építésére volt szükség.

 

A Balatonnagybereki Állami Gazdaság kezdeményezésére 1950. október 13-án kezdték meg a 760 mm nyomtávolságú gazdasági vasút pályájának lefektetését. A lápos, mocsaras területen egymásra merőleges vágányokkal hálózták be. A területen lévő majorságokból mezőgazdasági terményeket, tőzeget és mésziszapot szállított a balatonfenyvesi vasútállomásra.

 

Napjainkban mind a turisták, mind a helybéliek szívesen utaznak a kisvasúton. Menetrendszerű forgalom jelenleg csak a Balatonfenyves-Központi Főmajor (Imremajor)-Somogyszentpál vonalon van, ez utóbbin a pályaszakasz állapota jó, mivel teljesen fel lett újítva, ezért itt a vasút Mk48-as dízelmozdonya is közlekedhet.

 

Címlapfotó: Wikipédia

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb