Skip to main content

Újra „Szakmakóstoló hét” Szőcsényben

Írta: Mózes Brigitta
Megjelent: 2022. augusztus 01. Hétfő, 18:13

IMG 20220801 102230

Ha „Szakmakóstoló hét” akkor Szőcsény, ha „Szakmakóstoló hét”, akkor nyár. A Centrum iskolái közül már többen megmutatták a szakmakóstolójukon, hogy milyen a képzési palettájuk, milyenek a mindennapjaik, milyen az élet az adott iskola falai között.

 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága és a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium már másodszor vágott neki a „Szakmakóstoló hétnek”, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy vonzóvá tegye az agráriumhoz kapcsolódó szakmákat.

 

Az elmúlt évhez hasonlóan minden napnak megvan a maga elnevezése. Az egész hetet a játék, a szakmaiság, az agrárszakmák közelebbi megismerése, iskolánk bemutatása teszi teljessé. A környező településekről érkező gyerekek csapatokba verődve vették fel a versenyt egymással. Érkeztek gyerekek Kéthelyről, Zalakomárból, Nemesvidről, de Marcaliból és Mesztegnyőről is. Volt olyan fiú, aki már az elmúlt évben is részt vett a szakmakóstoló héten, de annyira tetszett neki a hét programja, hogy az idén is jelentkezett, hiszen minden szándéka az, hogy mi iskolánkban tanuljon tovább.

 

Az első nap az „Iskola az erdőben” szlogent kapta. A reggeli érkezés és regisztráció után a délelőtti programpont az intézmény megismerése volt. A különböző helyszíneken előadásokat hallhattak pl. az iskola történetéről, az erdő jótékony hatásairól, az erdővédelemről, az erdőgazdálkodásról, beülhettek a mezőgazdasági gépekbe, láthatták, hogyan kell egy rönköt darabolni, gallyazni, milyen munka folyik a kertészetben, a műhelyekben, a vadasparkban. Az itt összegyűjtött benyomások, információk visszaköszöntek a délutáni totóban, ahol 23 kérdésre kellett válaszolni.

 

A finom ebéd után újra a játék került előtérbe. Rókavadászatra hívtuk a gyerekeket, rókákat kellett megtalálni az iskola területén, amelyhez némi verses útmutatás volt a segítség. A csapatok egy-egy színből választhattak, mindenki csak a saját színű rókáját hozhatta el. Minden csapatnak 10-10 rókát kellett megtalálni. Ezután a rókák hátoldalán található egy-egy növény és állat felismerése következett. A képeken védett növények, állatok, ill. Magyarországon őshonos növény- és állatfajok szerepeltek. A csapatoknak fel kellett ismerni ezekből tízet, tízet.

 

A verseny lezárása, az egész napot összefoglaló 23 kérdéses totó következett. Nem a végeredmény volt a legfontosabb, hiszen a versenyben mindenki nyert, gazdagodott valamivel. Ennek ellenére azok az apró ajándékok, amelyekkel jutalmaztuk erőfeszítéseiket, hatalmas mosolyt csaltak az arcokra. Jó volt rájuk nézni!

 

A megérdemelt uzsonna és rövid pihenő után nem maradt más hátra, mint a hazautazás. Piros arcok, fáradt mosolyok, jó érzések, így indultak el tőlünk. Várjuk őket szeretettel, tartalmas programokkal holnap is!

 

Írta: Mózes Brigitta

 

Fotók: Buzás János

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb