Skip to main content

Halottak napja - Hosszabb nyitvatartás a temetőkben

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2023. október 29. Vasárnap, 06:44

cross 4941685 640

Mindenszentek és halottak napja miatt hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a jövő héten a temetők. A sírkertek általában hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva, több helyen a megyében a temetőket időkorlátozás nélkül lehet látogatni; a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani.

 

 

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása a rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

A polgárőrség - együttműködésben a rendőrséggel és az önkormányzatokkal - a települési sajátosságok figyelembevételével, fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el ezekben a napokban a temetők közelében lévő közterületeken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzésére figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy tavaly 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mécsesek, gyertyák otthoni meggyújtása lakástűzhöz is vezethet, ha azokat felügyelet nélkül hagyják, illetve túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz.

A rendőrség azt közölte, hogy idén is megkülönböztetett figyelmet fordítanak az ünnep nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére, és fokozott óvatosságot kérnek a temetőkbe látogatóktól.

Azt írták, a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a temetők környékén ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, illetve gyakran lopnak el a sírokról virágot, koszorút, esetleg őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, amelyeken különösen figyelni kell a zseblopások elkerülésére.

A közúti forgalom ezekben a napokban a többszörösére nőhet, ezért a rendőrség azt kéri, mindenki induljon el időben és tájékozódjon az esetleges forgalomkorlátozásokról, terelésekről.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban.

Via: mti

 

Címlapkép forrása: pixabay.com

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb