Skip to main content

Csukákkal védekeznek az idegenhonos halak ellen Hévízen

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. február 24. Szombat, 11:32

cats1130

Egynyaras csukákat telepített a Hévíz-folyáson a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. az elmúlt napokban. Erre az idegenhonos díszhalfélék elleni védekezés miatt volt szükség, és az év végéig ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el.

 

 

Csaknem 300 kg egynyaras korú csukát helyezett ki a társaság a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszon.

A videóban részletesen elmagyarázzák, hogy miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte.

Mint írják, a védekezés részeként, a gyérítő halászatokon túl valósult meg az említett csukatelepítés.

Annak érdekében, hogy a csukák minél hatékonyabban végezhessék „dolgukat”, a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendeltek el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos! Jelenleg ugyebár már zajlik a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a május 1-ig tartó ragadozóhal-fogási tilalom, amelyet a Balatoni Horgászrend szabályoz. Az ezt követő időszakban a jelen cikkben elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyezett táblákon is fel fogjuk tüntetni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen. A horgászok megértését és együttműködését ez úton is köszönjük! – olvasható a portálon.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb