Skip to main content

Gyerekek ússzák át a Balatont hosszában

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. június 13. Csütörtök, 11:28

gyerekek usszak at a balatont hosszaban normalbig4020

A Kis-Pingvin Sportegyesület gyermek vízilabdázói azért ússzák át hosszában a Balatont, hogy egy, a CMT nevű ideg- és izomsorvadásban szenvedő gyerekeket segítő alapítványnak gyűjtsenek. A 24 gyerek péntek délelőtt indul Keszthelyről és várhatóan szombat délután érkezik meg Balatonakarattyára. A Vízimentők Magyarországi Szolgálata biztosítja az úszásukat – írja a vizimentok.hu.

 

 

A 12 és 14 év közötti gyermekek két mentőhajó között úsznak majd, egy kajakos evez előttük, ő mutatja az irányt. A gyerekek nappal négyfős, éjjel kétfős csoportokban úsznak és fél óránként váltják egymást. Pihenni, enni és aludni a csapatot kísérő vitorlásokon fognak. A vitorlásokon lesznek az edzőik is, illetve az orvosuk és egy edző valamelyik mentőhajóban.

A gyerekek úszóbójával a derekukon úsznak majd, hogy jól lássuk, hol vannak, vagy azt, ha valamelyikük esetleg lesérül, bajba kerül. Ez egy felfújható, neonnarancssárga eszköz, ami lebeg a víz felszínén, egy pánttal kell a derékhoz rögzíteni. Éjszaka fluoreszkáló jelzéseket is viselnek majd a gyerekek, a kajakos pedig kivilágítva mutatja nekik az utat.

A gyerekek a felkészülésük során hetente egyszer beiktattak egy plusz edzést, amin a hosszú ideig tartó úszást, illetve a 30 percenkénti váltásokat gyakorolták. Arra is készültek, hogy hogyan tudnak egy csoportban úszni négyen, azonos tempóban, anélkül, hogy elszakadnának egymástól.

A budapesti csapat medencében edz egész évben, de minden nyáron részt vesznek nyílt vízi edzésen is, valamint a múlt hétvégén Keszthelyen is úsztak a Balatonban, így nem lesz nekik idegen a környezet.

Fejenként 10-15 kilométert úsznak Flóráért

A kis vízilabdázók összesen 80 kilométert fognak úszni, ami azt jelenti, hogy egy gyerkőc kb. 10-15 kilométert fog megtenni Balatonakarattyáig. A csapat először az északi part mentén fog úszni, és a Tihanyi cső után veszik a déli part felé az irányt. Az úszáshoz nem lehet csatlakozni, azzal tudnak kapcsolódni a gyerekek célkitűzéseihez, ha támogatják az alapítványt, amire fel szeretnék hívni a figyelmet ezzel a hatalmas teljesítménnyel.

A Kis Pingvinek a WonderFlora & CMT Alapítvány számára gyűjtenek, amely segíti a CMT-vel élő gyerekeket, illetve az alapítvány fő kedvezményezettjének, a 10 éves Flórának a fejlesztését, és a csak külföldön elvégezhető műtétének költségeit is fedezi. A CMT elnevezésű, ideg- és izomsorvadást okozó genetikai rendellenességet nem lehet gyógyítani, de a betegek állapotának romlását és az életminőségüket különféle, sokszor költséges terápiával lehet lassítani. Ezért gyűjtenek a Kis Pingvinek a velük hasonló korú Flórának és alapítványának.

A kis vízilabdázókat sokan támogatják abban, hogy átússzák a Balatont: van, aki a folyadékot biztosítja számukra, mások az ennivalót. És mi is a támogatóik között vagyunk, ahogyan Pipis Bernát, mentőmellény nagykövetünk túrakajakos csapata, az Éles Kajak is.

***

A WonderFlora & CMT Alapítványt ezen a számlaszámra érkező utalásokkal tudják támogatni:

Számlaszám: 11742300-21449149-00000000

IBAN: HU40 1174 2300 2144 9149 0000 0000

Közlemény: #1hosszbalaton adomány

Az eseményt ezen a Facebook oldalon lehet követni: https://www.facebook.com/events/772114484565385/

Címlapkép: Kispingvinek, akik hosszában ússzák át a Balatont (Forrás: vizimentok.hu)

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb