Skip to main content

Június 9. a választás napja: 6 órától 19 óráig lehet leadni a voksokat

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. június 09. Vasárnap, 02:45

2024 valasztasok banner

2024. június 9.-én nemcsak az Európai Parlamentbe (EP) lehet képviselőket küldeni, hanem rendhagyó módon polgármesterekre, valamint önkormányzati és nemzetiségi képviselőkre is lehet szavazni. A voksolás reggel 6 órától este 7 óráig zajlik.

 

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye szerint 2024. június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok reggel 6 és este 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 119 szavazókörének valamelyikében. A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz.

Ezt kell vinni a szavazáshoz:

Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

Délig még kérhető mozgóurna

A valasztas.hu oldalon közölt információk szerint azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe szavazni, mozgóurnát igényelhetnek. Mozgóurnát igényelni a választás napján, vagyis június 9-én 12 óráig van lehetőség.

Így szavazzunk:

Az európai parlamenti választáson a választópolgároknak lehetőségük van Magyarország 147 külképviseletének valamelyikén leadni szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket. A külképviseleti szavazás során a választópolgárnak elegendő csupán a személyazonosságát igazolnia, a lakcímét igazoló dokumentumot vagy személyi azonosítóját nem kell bemutatni.A külképviseleti szavazás idejével kapcsolatban ide kattintva lehet tájékozódni.

A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel. A közös eljárásban megrendezésre kerülő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részre mindazon választás szavazólapjait, melyen szavazni jogosult.

Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

Az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra összesen 10 025 féle szavazólap készült el.

A fővárosban a választópolgárok a főpolgármesterre, kerületi polgármesterre, települési egyéni választókerületi képviselőre, fővárosi listára, valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra adhatják le szavazatukat. Ez azt jelenti, hogy a budapesti szavazók minimum 5 szavazólapot kapnak a választáson, a fővárosi nemzetiségi választópolgárok azonban – mivel a települési, területi és az országos nemzetiségi választáson is szavazhatnak – akár nyolc szavazólapot is kaphatnak.

A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

A szavazatszámlálásról:

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 344. §-a értelmében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetőek nyomon.

Az NVI az előzetes eredmény-adatokat a valasztas.hu oldalon folyamatosan fogja közzétenni, a nagy adathalmazra tekintettel azonban az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc el fog telni.

***

Hazánkban most először rendezik meg egy időben az európai parlamenti, az önkormányzati és a nemzetiségi választásokat. Idén mintegy 7,8 tized millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le a szavazatait.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb