Skip to main content

Vasárnap áldják meg a vörsi betlehemet

Írta: mti
Megjelent: 2014. november 28. Péntek, 09:50

vors betlehem

Vörs, 2014. november 28., péntek (MTI) - Advent első vasárnapján Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel áldja meg és adja át a betlehemet a Somogy megyei, zarándokhellyé vált Vörsön, és nyitja meg a karácsonyi készületi időszakot. A templomban előadások kísérik az adventi vasárnapok ünnepi szentmiséit - számolt be Mód Miklós plébános az MTI-nek pénteken.

Példa értékű összefogással elkészült a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép Vörsön, amely tavaly több mint 10 ezer embert vonzott a 480 lelkes somogyi kisfaluba. A bibliai életképet advent első vasárnapjától február 2-ig lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.

A betlehem megépítését 26 évig irányító Futó Péter idén elhunyt, így az ő tiszteletére a tavalyihoz hasonlóra, igen részletgazdagra építették most is a betlehemet, ami a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, természetes alapanyagok felhasználásával.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát. A helyi közösség kiemelten ápolja a térség hagyományát a bábtáncoltató betlehemi játéknak is.

A külföldiek és külföldön élő, karácsonyra hazalátogató magyarok által is előszeretettel látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója vasárnap 14 órakor lesz. Korzenszky Richárd tart előadást, majd ünnepi aranymisében áldja meg a bibliai életképet, megnyitva a karácsonyi készületi időszakot. A szentmisén fellép Pörneki Anikó énekművész, akit Pécsi László karnagy kísér orgonán. Arról, hogy a következő adventi vasárnapokon kik tartanak szentmisét és kik lesznek a fellépők, a vörsi egyházközség honlapja (www.vorsibetlehem.hu) közöl további információkat.

Az idei adventi időszakra eddig már 30 csoport jelezte érkezését Vörsre, amelynek betleheme 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk - Somogyország Kincse cím birtokosa.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb