Skip to main content

Megyei Honismereti Verseny a Marcali Múzeumban

Írta: Samuné Bogyó Hajnalka
Megjelent: 2024. április 11. Csütörtök, 19:30

 MUA2517

2024. április 11-én, immár 10 éve, a Marcali Múzeum fővédnökségével zajlik a Dr. Gál József Somogy Vármegyei Honismereti Verseny.

 

 

Az idei esztendőben a vetélkedő szervezése is a múzeum feladata volt, amelyben – a verseny levezetése során is – hathatós segítséget kaptunk Zajcsukné Páhi Katalin történelem tanártól. Újdonságként szolgált a helyszín, mert arra a Bernáth Aurél Galériát választottuk.

A Marcali Múzeum felhívására a somogyi általános iskolákból ez alkalommal a következő településekről érkeztek jelentkezők: Balatonkeresztúrról, Böhönyéről, Fonyódról, Marcaliból és Szennából.

A felsőtagozatos diákokból álló, négyfős csapatok a felkészüléshez a magyar történelemhez, néprajzhoz, valamint a helyszínhez kapcsolódóan az „Örökségünk - Somogyország kincse: Bernáth Aurél életműve” témához is kaptak feldolgozandó szöveget, amelyhez feladataik kapcsolódtak. A települések helyi értékeinek egy-egy kiválasztott elemét az otthoni felkészülés után mutathatták be társaik és a zsűri előtt.

A háromtagú bizottságban Gálné Jáger Márta történész, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület vezetője, L. Kapitány Orsolya néprajzkutató, a Tájházszövetség tiszteletbeli elnökségi tagja, valamint Polgár Tamás, a zsűri elnöke, főlevéltáros, a Somogy Vármegyei Levéltár igazgatója tevékenykedett.

A vendégeket köszöntötte Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója, aki Dr. Huszár Mihály főmuzeológussal, és Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógussal együttműködve az idei verseny tartalmát, feladatait is meghatározta.

A verseny eredményei:

1. helyezett: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola, Fonyód, felkészítő tanáruk: Schellhammerné Kovács Ildikó

2. helyezett: a Festetics Pál Általános Iskola és AMI, Böhönye, felkészítő tanáruk: Bácsainé Tóth Zsanett

3. helyezett: a Szennai Fekete László Általános Iskola, felkészítő tanáruk: Krénuszné Tóth Erzsébet

Köszönjük a felkészítő tanárok és a diákok lelkes részvételét! Bízunk abban, hogy a felkészülés és a verseny szép élményekkel és ismeretekkel gazdagította a jelenlévőket.

A vendégfogadásban kiváló partnerünk volt a Korzó Kávézó!

fotók: Androsics Erik

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb