Skip to main content

Különleges vendég a Kis-Balatonnál

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. október 13. Péntek, 09:24

fulemulesitke forras facebookcomstationdebaguagebigu 99f48a7f 786343

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei az utóbbi években rendszeresen végeznek madárgyűrűzést a Kis-Balatonon szeptember-október fordulóján. A célfaj a fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon), a kiterjedt aratatlan nádasaink fogyatkozó énekesmadara.

 

 

2017 óta több mint 3 000 példányt jelöltek a fajból, sok külföldi gyűrűs madár is megkerült, valamint az általuk gyűrűzött példányokból is sokat visszafogtak – írja a berek.hu.

 

A fülemülesitke megkerülési rátája, annak ellenére, hogy egy 10-13 g súlyú apró énekesmadárról beszélünk, meglehetősen magas, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy vonulása és telelése során is ragaszkodik a – természetvédelmi szempontból – jó minőségű (viszonylag nagy kiterjedésű, több éve nem bolygatott) nádas élőhelyekhez. Egy hasonló méretű „átlagos” énekesmadár megkerülési rátája néhány ezrelék, ugyanez a fülemülesitkénél egy nagyságrenddel több, százalékban mérhető. Ennek ellenére rendkívüli meglepetésként értmindenkit a 2023.09.27-én fogott gyűrűs madár, mely egy katalán (Barcelona) jelölőgyűrűt viselt. A madarat Deltebre település közelében tavaly novemberben jelölték az Ebro folyó torkolatának nádasaiban a katalán kollégák.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb