Skip to main content

A vadászterületek határait és a tervszámokat se ismerik a vadak

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2023. november 20. Hétfő, 13:12

boar 3434429 640

Csak nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezés miatt meghatározott kilövési számokat a vadászatra jogosultak Somogyban.

 

 

Noha az elmúlt vadászati évhez képest a terítékadatok 23 ezerről 14 ezerre mérséklődtek, továbbra is apasztani kell az állományt – írja a sonline.hu. A Balaton-parton nem érzékelik a vaddisznóállomány csökkenését. Balatonmáriafürdőn idén először kértek és kaptak engedélyt vadkárelhárításra – nyilatkozta a HírBalatonnak a polgármester. (A Balatonnál növekvő vaddisznógondokról ITT írtunk a közelmúltban.)

Az állománycsökkentést indokolja, hogy egyre közelebb van határainkhoz az ASP: nyáron Horvátországban is terjedni kezdett a sertésekre veszélyes megbetegedés. Arról Neszményi Zsolt főispán beszélt a lábodi trófeaszemlén, hogy 11 olyan vadásztársaság van Somogyban, amely a Drávával határos, ott külön szabályokat léptettek életbe a vírus megfékezésére. Hozzátette: azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak.

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a sonline.hu kérdésére azt válaszolta: három vadászatra jogosult számíthat bírságra, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést. Csakhogy a kilövési célszámok teljesítése sokszor a terület jellegéből adódóan nehéz.

– 100 hektáron lehet 0,5 vaddisznó, nálunk jelenleg 2,5 ez a szám. Sajnos hiába teszünk meg mindent az állomány apasztására, ha más területekről átjönnek a disznók, mondta Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke. A zákányfalui területen nincsenek különleges intézkedések, de ez szerinte bármikor változhat. Az azonban szerencsés, hogy a határkerítés valamelyest gátolja a fertőzött disznók átkelését magyar oldalra. Igaz, a vaddisznó képes arra is, hogy átússzon a Dráván.
– Egy év alatt 124 disznót kellene kilőnünk, harminc év alatt egyszer se lőttünk ennyit egy évben, mondta Mátyás Zsolt, a Kerner Drávamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza. – Az állomány apasztása négy éve kezdődött, akkor 122-t lőttünk, de tavaly és azelőtt 75–80-nál nem tudtunk többet. Sikeres csak akkor lehet a védekezés, ha mindenki egyformán kiveszi a részét a gyérítésből.

Az előírt tervszámoknak csak hatvan százalékát teljesítették

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte, hogy Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben.

– Ez véleményem szerint nem csak a területi adottságok miatt van így, mondta Udvaros Zoltán, látrányi és bonnyai vadásztársasági elnök. – Egyik területen sem tudják teljesíteni az előírt számokat, de ez azért is van, mert nincs annyi disznó, mint amennyit ki kellene lőniük. Éveken keresztül erőltettük a disznók kilövését, s emiatt több koca került terítékre. Ráadásul most gondok vannak a szaporulattal az aranysakál elszaporodása miatt, tette hozzá Udvaros Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a dúvadat is gyérítik a területükön. Éppen az elmúlt hétvégén tartottak egy vadászatot, amely során negyven sakál, borz és róka esett. Sertéstetemet nem találtak egyik területen sem, viszont nem javasolják a tagoknak, hogy elvigyék a húst.

Kompenzál az állam

Az elejtett vadért 25, illetve 45 ezer forintos kompenzációs díjat fizet az állam. E mellé a hatóság állatorvosi igazolás ellenében további 5 ezret, a szállításért 3 ezer forintot ad. Ez a tagok számára jelentősen megemeli a vadhús árát, a támogatással viszont jobb bevételi forráshoz jutottak a vadászatra jogosultak.

Balatonmáriafürdőn egyre több vaddisznó flangál

Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere a HírBalatonnak elmondta, egyre több és nagyobb a vadkár a településen a vaddisznók miatt, amely állatok sokszor már az utcákon randalíroznak, Ezért idén előszőr megkérték és meg is kapták az engedélyt a vadkárelhárításra. Ebben öt helyi vadász fog segítséget nyújtani szigorúan ellenőrzött körülmények között, akik a lakosság tájékoztatása után a napokban kezdik meg a munkát – tette hozzá a polgármester.

 

Címlapkép forrása: pixabay.com

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb